Στην Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.
Στο πλαίσιο της επερχόμενης 30ης Διεθνούς Έκθεσης Αγροτικών Μηχανημάτων, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, συνεχίζοντας τον διάλογο με όλους τους παραγωγούς της χώρας για τα ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και παρουσιάζοντας την εξέλιξη που υπάρχει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα, όπως αυτός τέθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη στις προγραμματικές δηλώσεις.
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κουλούρα, τη Βέροια και τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης, αναφέρθηκε εκτενώς στη συστηματική δουλειά που γίνεται για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στο 2024, και αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας. Ο νέος ΕΛΓΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υφυπουργός, θα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις νέες καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.
Επιπρόσθετα, στάθηκε στις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις τολμηρές αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου ο Οργανισμός να περάσει στην επόμενη ημέρα αφήνοντας πίσω του τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Βασικός άξονας της στρατηγικής που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα, όπως τόνισε ο κ. Σταμενίτης, είναι το συμφέρον των παραγωγών και η ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης και ζητήματα όπως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τα οικολογικά σχήματα, με τον κ. Σταμενίτη, να σημειώνει ότι: «Το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, που το 2023 για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή, ενσωματώνει όλες τις αναπτυξιακές προτεραιότητες για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και είναι σίγουρα πιο εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και της αγοράς του πρωτογενούς τομέα γενικότερα» ενώ για τα οικολογικά σχήματα σημείωσε ότι είναι ένα νέο τμήμα στη δομή και τη λειτουργία του πεδίου των άμεσων ενισχύσεων και για αυτό δημιούργησε κάποια ζητήματα, για τα οποία η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται ώστε να ομαλοποιηθούν για το έτος 2024.
Τέλος, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης στάθηκε στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση οποίες έχουν ως στόχο να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ενώ χαρακτήρισε ουσιαστική παρέμβαση την πρωτοβουλία για την είσοδο των αγροτών στα εμπορικά επιμελητήρια, μια ρύθμιση που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, στοιχείο απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό του και τη μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή.