Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
Τα δυσάρεστα γεγονότα στην Κύπρο από τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963, συνεχίζονται με επικίνδυνες εξελίξεις για το μέλλον του Νησιού της Αφροδίτης. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με επιστολή του την ίδια μέρα προς τον Υπουργό ΗΠΑ Άτσεσον, αποδεχόταν το σχέδιό του, δηλαδή, την Πλήρη Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Παρέμεναν, βέβαια, κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τις παραχωρήσεις των βάσεων στους Τούρκους στο Νησί. Ο Μακάριος όμως διαφωνούσε με το σχέδιο Άτσεσον. Ήθελε την απομάκρυνση των Τούρκων από τη διοίκηση της Νήσου «Αυτοδιάθεση» εποχή που ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν στην ακμή του. Δυστυχώς για την ένωση στην προσπάθεια της Αυτοδιάθεσης υπήρχε συνταγματική απαγορευτική διάταξη στους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτό ίσχυε και στην περίπτωση της Ένωσης με την Ελλάδα διότι αγνοούσαν τις δύο εγγυήτριες Δυνάμεις, όπως της Αγγλίας και της Τουρκίας. Οι ενέργειες των Κυπρίων είχαν σοβαρά εμπόδια της Συνθήκης για οποιαδήποτε αντίθετη προσπάθεια.
Σε αυτή τη πιο κρίσιμη φάση της λύσης της Κύπρου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γεώργιος Παπανδρέου αποφασίζει, παρά την αντίθετη άποψη του Μακαρίου, να στείλει μυστικά στην Κύπρο μια μάχιμη Μεραρχία στρατό με πλήρη πολεμικό εξοπλισμό, αποτελούμενη από 8,500 χιλιάδες άνδρες με 3 συντάγματα πεζικού, 2 μοίρες καταδρομών και 2 ίλες αρμάτων. Η ύπαρξη της Μεραρχίας αποφασίστηκε για την άμυνα του νησιού από πιθανή τουρκική εισβολή. Την εντολή του πρωθυπουργού εκτέλεσε ο τότε Υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς. Η μεταφορά ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1964.
Η ιστορία διδάσκει τα Πάντα ακόμη και το μέλλον. Λαμαρτίνος, Γάλλος
Η Χούντα των Αθηνών προβαίνει, κάκιστα, στην απόσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο και η Κύπρος έμεινε στα αρπάχτηκα νύχια της Τουρκίας.
Οι πρωταγωνιστές άλωσης της Δημοκρατίας της Κύπρου είχαν το σχέδιό τους βάσει του οποίου έπρεπε ένα μεγάλο μέρος του νησιού έπρεπε να δοθεί δώρο στους Τούρκους Όλα αυτά τα γεγονότα τα ήξερε ο Κίσινγκερ, γι αυτό ξερνούσε όλη την εμετική του χολή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Μίσος και εκδίκηση ήταν πάντα τα αισθήματα του ΥΠΕΞ Αμερικής Κίσινγκερ τα οποία εξεδήλωσε σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1994. «Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευτεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκαστεί να συμμορφωθεί.» Η δήλωση αυτή αφορούσε τα γεγονότα του 1974, όμως αναφέρονταν στο παρελθόν, την αντιαμερικανική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης το 1964. Λέγεται ότι την διέψευσε αλλά δεν έγινε πιστευτός. Ήταν ο άνθρωπος που με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ετσεβίτ σχεδίασε και παρέδωσε το νησί στον όλεθρο. Φρόντισε μάλιστα να εξασφαλίσει την Τουρκία από τα ελληνικά πυρά. Έτσι ολοκληρώθηκε η προδοσία.. Έλεγε για τους Έλληνες« Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα..» Η ανθελληνική πολιτική της Αμερικής βρισκόταν στο απόγειο του μίσους κατά της Ελλάδος από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με αφορμή τα γεγονότα του 1964 και εκφράστηκε με χυδαίο τρόπο με σκοπό να πλήξει την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Με την ατολμία των Ελλήνων και την ένοχη σιωπή των Αμερικανών διοργανώθηκε στις 5-6 Σεπτεμβρίου 1955η εξόντωση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Οι θάνατοι ,οι καταστροφές των Ρωμιών ήταν εξοντωτική. Τότε η Πόλη αριθμούσε 80 χιλιάδες Χριστιανούς Έλληνες και με βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης δεν περιελήφθη στην ανταλλαγή των πληθυσμών της Μ.Α.
Στις 23 Νοεμβρίου 1973 ο ισχυρός άντρας της Χούντας Ιωαννίδης ανέτρεψε «τον Πρόεδρο» Γ. Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη και τοποθέτησε ως νέο Πρόεδρο τον στρατηγό εν ενεργεία Στη συνέχεια διόρισε μια ομάδα ανδρείκελων με πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο. Στις 15 Ιουλίου 1974, έγινε το αποτυχόν πραξικόπημα. κατά της ζωής του Μακαρίου
Ο διασωθείς Μακάριος στις 19 Ιουλίου μέσω της αναξιόπιστης φίλης χώρας της Ελλάδος, Αγγλίας, έφτασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατήγγειλε την ελληνική εκτροπή. Τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Οι Τούρκοι καραδοκούσαν
Τι ειρωνεία! Ο Μακάριος στις 19 στ0ν ΟΗΕ και ο Ετσεβίτ στην Αγγλία έπαιρνε τις τελευταίες οδηγίες από τον γερμανοεβραίο μαέστρο της χορωδίας Χέρνη Κίσινγκερ.
Ο Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ. Υπήρξε διακεκριμένος διπλωμάτης των ΗΠΑ. Χειρίστηκε με επιτυχία σοβαρές διακρατικές υποθέσεις επί της προεδρίας Νίξον και Φορντ. Ο Κίσινγκερ, θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής διπλωματίας κατά τον 20ό αιώνα. Θεωρείται ένας από τους επιτυχέστερους της αμερικανικής διπλωματίας. Το 1973 προτάθηκε για το Βραβείο Ειρήνης. Του οποίου η καριέρα σταμάτησε με την υπόθεση της ύπρου. Απεβίωσε στις 29 Νοεμβρίου 2023, σε ηλικία 100 ετών. Εκεί στις ουράνιες μονές του θεού θα κριθούν οι διπλωματικές του επιτυχίες με άλλα κριτήρια
Πηγές πληροφοριών.
1.Γιάννης Βραχίμης «Κύπριος .Ανατολή Κύπρος-Δύση.» Έκδ. Αγ. Παύλου 41-Λευκωσία.σελίδες.66,124,151,156,212.
2.Αθανάσιος Στριγάς. Σελ.30,64,72,92,96-7,124-132.
3.Δημήτρης Αναλυς. ΚΎΠΡΟΣ, Επιχείρηση «ΑΤΙΤΛΑΣ»Σελ.30,50,5778…
Η συνέχεια για την επίμαχη περίοδο. Ο ρόλος του Ναύαρχου Αραπάκη,και η τύχη της γνωστής Μεραρχίας του Γ. Παπανδρέου.