Ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών και τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Ανάπτυξης, κατέθεσαν στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, Προέδρος της «Ελληνικής Λύσης» και ο Βουλευτής Νομού Ημαθίας, Βασίλειος Κοτίδης, με θέμα: «Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια».
Στην Ερώτηση αναφέρουν:
«Πάγιο και διαχρονικό παραμένει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βέροιας για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη τους, καθώς θα βοηθούσε στην αναπτυξιακή πορεία της. Η Βέροια, αν και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και η πολυπληθέστερη πόλη και Δήμος, υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις του νομού, όπως τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, αφού δε διαθέτει, όπως αυτές, δημοτικό κολυμβητήριο. Δυστυχώς, αν και η κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη υπήρξε στα σχέδια της Πολιτείας μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εντούτοις η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογράφηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 και με πρόβλεψη χρόνου εκτέλεσης του έργου τον Μάρτιο του 2012. Το έργο ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές στον προβλεπόμενο χώρο, ξεκίνησαν οι θεμελιώσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο λοιπόν εγκαταλείφθηκε, όμως είναι προφανής η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας δημοτικού κολυμβητηρίου στην πόλη της Βέροιας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ενός ευρωπαϊκού δήμου, όπως αυτός της Βέροιας. Οι νέες γενιές χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους απασχόλησης, όπως η άθληση μέσω κολύμβησης. Η προοπτική της κατασκευής κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων θα έδινε στην πόλη τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής της μέσω της διενέργειας κολυμβητικών αγώνων πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά κυρίως θα έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πρωτίστως στα νέα παιδιά να αθλούνται στον υγρό στίβο, συμμετέχοντας σε κολυμβητικούς συλλόγους και ομάδες και προάγοντας το αθλητικό πνεύμα γενικότερα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;»
Ερώτηση Βελόπουλου και Κοτίδη προς την Υπουργό Πολιτισμού για «Παραποίηση θρησκευτικού συμβόλου της Μακεδονικής Δυναστείας»
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσαν στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, Προέδρος της «Ελληνικής Λύσης» και ο Βουλευτής Νομού Ημαθίας, Βασίλειος Κοτίδης, με θέμα: «Παραποίηση θρησκευτικού συμβόλου της Μακεδονικής Δυναστείας»
Στην Ερώτηση αναφέρουν:
«Κυρία Υπουργέ,
Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 5-1-2024 εγκαινίασε το αναστηλωμένο Ανάκτορο των αρχαίων Αιγών, τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας» σε μια λαμπρή τελετή. Στην ομιλία του τόνισε ότι τόσο το Ανάκτορο όσο και τα εκθέματα του Πολυκεντρικού Μουσείου αποδεικνύουν τη διαχρονική Ελληνικότητα των Μακεδόνων σε πείσμα των άσπονδων γειτόνων μας που προσπαθούν να καπηλευτούν τη μακραίωνη ιστορία τους. Παρατηρούμε όμως, εδώ και χρόνια, στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου την ύπαρξη ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου όσο και περίεργου συμβόλου, ενός οκτάκτινου αστεριού της Βεργίνας. Το ίδιο οκτάκτινο αστέρι όλως περιέργως αποτελεί σήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, καθώς και του διαδικτυακού τόπου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών.
Ιστορικά το δεκαεξάκτινο αστέρι ή ήλιος της Βεργίνας αποτελεί σύμβολο των Αργεαδών Βασιλέων της Μακεδονίας, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β΄, Βασιλέα των Μακεδόνων. Οι τέσσερις ακτίνες συμβολίζουν τα στοιχεία της φύσης (Γη
- Θάλασσα - Φωτιά - Αέρας) και οι υπόλοιπες δώδεκα τους δώδεκα Ολύμπιους Θεούς. Το υπάρχον οκτάκτινο αστέρι δε συμβολίζει τίποτα και αποτελεί παραχάραξη του πιο ισχυρού θρησκευτικού συμβόλου των Μακεδόνων.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών το αυθεντικό μακεδονικό δεκαεξάκτινο σύμβολο;
2. Γιατί αποτελεί σήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, καθώς και του διαδικτυακού τόπου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών το οκτάκτινο αστέρι;
3. Τι συμβολίζει το οκτάκτινο αστέρι, καθώς, όσο και αν προσπαθήσαμε, δε βρήκαμε κάποια εξήγηση;
4. Ποιος ο λόγος της παραποίησης ενός ιστορικού θρησκευτικού συμβόλου 2.500 ετών; Υπάρχει κάτι που δεν έχουν πει; Άραγε, υπάρχει κάποια δέσμευση απέναντι στους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» του γειτονικού μας κράτους;»