Παγκόσμιας σημασίας και πολύ μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, το γεγονός της απόδοσης στο κοινό, μετά απο πολλά χρόνια κοπιώδους εργασίας, του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, στις Αιγές, του «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως έχει χαρακτηρισθεί, που εγκαινίασε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα εγκαίνια έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, αφού προηγήθηκε σε στενό κύκλο η ξενάγηση του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών στελεχών και τοπικών Αρχών, από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ επισκέφτηκαν και το παρακείμενο αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του ανακτόρου, που διήρκεσαν από το 2007 έως το 2023 και για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τη μορφή που είχε το βασιλικό συγκρότημα στην αρχαιότητα. Το μνημείο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα πΧ, έχει έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, ενώ στο μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος.
Χαιρετισμοί και ομιλίες
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η Έφορος Αρχαιοτήτων Κιλκίς και αναπληρώτρια Έφορος Ημαθίας, Γεωργία Στρατούλη,μετά την αφυπηρεσία της Αγγελικής Κοτταρίδη την οποία ευχαρίστησε και συγχάρηκε για το έργο της.
Παίρνοντας τον λόγο η κα Κοτταρίδη, ευχαρίστησε τους ανοιχτόμυαλους, όπως είπε, ανθρώπους που βρέθηκαν στην πολιτική ηγεσία και συνεργάστηκε μαζί τους από το 1991 που ήρθε η ίδια ως αρχαιολόγος στην Βεργίνα μέχρι σήμερα. Αναφορά έκανε στον Τζ. Τζανετάκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τη Λίνα Μενδώνη, που βοήθησαν τα μέγιστα και στήριξαν την υλοποίηση των έργων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ημαθία. Έκανε επίσης μία αναδρομή στα έργα και τις ημέρες των τελευταίων χρόνων μέχρι τα χθεσινά εγκαίνια του έργου του Μεγάλου Περιστυλίου του Βασιλείου καθιδρύματος του Φιλίππου Β΄, δέκα χρόνια ακριβώς από την ημέρα που, συζητήθηκε στο ΚΑΣ η τεράστια μελέτη αναστύλωσης του.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο μήνυμά της, που διάβασε ο Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υλοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες ένα ευρύ πρόγραμμα έργων, με στόχο «την συστηματική και ολοκληρωμένη προστασία, την αποκατάσταση και απόδοση στο κοινό του ιδιαίτερα εκτενούς αρχαιολογικού χώρου, υπό τη μορφή ενός τεράστιου αρχαιολογικού πάρκου με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας».
Μητσοτάκης: Να το καταστήσουμε σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών
Ακολούθησε η ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του στο αναστηλωμένο ανάκτορο, αναφέρθηκε στον Μανόλη Ανδρόνικο και συνεχάρη την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της. «Υποκλίνομαι με θαυμασμό, σε σας και σε όλους τους συνεργάτες σας, στην πολυπλοκότητα του έργου το οποίο υλοποιήσατε», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κα Κοτταρίδη.
«Αν αυτή η πορεία είναι πολύ γνωστή, είναι χιλιοειπωμένη, ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε παραμένει, ακόμα σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Είναι παρών στα βιβλία της Ιστορίας αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό απών από τη βιωμένη εμπειρία. Στοίχημα μας είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας αλλά και ένα μέρος της σύγχρονη ζωής μας».
Απευθυνόμενος μάλιστα στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, (Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους) σημείωσε ότι «Τα μνημεία δεν στέκουν απλά ακίνητοι μάρτυρες του χρόνου, αλλά μπορούν να γίνουν ενεργά συστατικά της καθημερινότητάς μας και γι’ αυτό, αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει, να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη την Μακεδονία. Μία εμπειρία για δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι μαζί με την ιστορία θα μπορούν να μοιράζονται και το ιδιαίτερο χρώμα της περιοχής: από την πανέμορφη φύση και τη ξεχωριστή γαστρονομία, μέχρι τα πεζοπορικά μονοπάτια και τα χιονοδρομικά κέντρα. Πράγματι δεν είναι πολλές οι περιοχές όπως η Ημαθία όπου πραγματικά μπορεί να υπάρξει τόσος πολιτισμός σε μία τόσο συγκεντρωμένη γεωγραφική ενότητα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον ουσιαστικά το ένδοξο παρελθόν εντάσσεται στο δημιουργικό σήμερα: με νέες θέσεις εργασίας, με κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας, με όλο και περισσότερες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες».
Παράλληλα επεσήμανε ότι αποτελεί «εθνικό στοίχημα» ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών στο αρχαιολογικό πάρκο των Αιγών, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη προφανώς θα συνεχίζει να δουλεύει, διότι το έργο αυτό ουσιαστικά δεν σταματά ποτέ, η επιστημονική έρευνα θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Καλούμαστε όλοι μαζί, κράτος, περιφέρεια και δήμοι να βάλουμε ένα εθνικό στοίχημα: να αυξήσουμε, να πολλαπλασιάσουμε, την επισκεψιμότητα αυτού του μοναδικού χώρου».
Παρουσίες
Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαιτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης, Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου κ.α. Τον πρωθυπουργό συνόδευε η κόρη του Δάφνη Μητσοτάκη.
Ωράριο λειτουργίας
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο Τάσο Κακαμανούδη, σε όσους προσκεκλημένους ήθελαν να ενημερωθούν και να περιηγηθούν στο χώρο του ανακτόρου, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από αύριο Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο..
Σοφία Γκαγκούση