Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού και λοιμώξεων  η επιστροφή στα σχολεία

Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού και λοιμώξεων η επιστροφή στα σχολεία

Eν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων, επιστρέφουν oι μαθητές στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου  Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από υγειονομικής πλευράς προκαλεί πονοκέφαλο και προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέλη της μαθητικής αλλά και εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Η συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Με φόντο την επιστροφή στα θρανία και το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τη νέα χρονιά πληθαίνουν οι φωνές όσων κάνουν λόγω για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προφύλαξης.

Ήδη τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας συζητάνε το πλαίσιο της ασφαλούς επιστροφής μαθητών στις τάξεις και θεωρείται βέβαιο πως αναμένεται να εκδώσουν και να αποστείλουν στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας επικαιροποιημένες οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον. 

Επανέρχεται η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews από πλευράς Υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν μέτρα στα σχολεία όπως τις προηγούμενες χρονιές (πχ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο τμημάτων, υποχρεωτικά tests) αλλά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει και την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρωτόκολλο για τις απουσίες λόγω εποχικής γρίπης. Όμως όπως διαφαίνεται από πλευράς Υπουργείου θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο αποφασίστηκε να καταχωρούνται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης. Βάσει αυτής  ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews να σταλεί σύντομα στα σχολεία σε μια προσπάθεια ανάκρουσης της αύξησης των κρουσμάτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης χαίρει και της αναγνώρισης των παιδιάτρων καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναλαμβάνουν την οδηγία “Κρατήστε τα άρρωστα παιδιά σας στο σπίτι, πριν γίνουν επικίνδυνα για τα υπόλοιπα. Τα παιδιά πρέπει να επιστρέφουν στα σχολεία όταν είναι απύρετα για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να σταματήσει η διασπορά οποιουδήποτε ιού”

Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές δεν πρέπει να χάνουν μαθήματα, αλλά όταν στέλνουμε ένα άρρωστο παιδί στη τάξη τότε καταδικάζουμε και εκείνο και όλα τα υπόλοιπα.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και η χειροτονία του Αρχιδιακόνου

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και...

Τήν 27η Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος...

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...