…τώρα που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα…

…τώρα που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Όπως κάθε εποχή, έτσι και στη δική μας, φίλοι αναγνώστες, παρουσιάζονται κατά περιόδους στο δημόσιο βίο, διάφοροι εχθροί της πίστεώς μας, οι οποίοι αρνούνται και καταπολεμούν την ύπαρξη του Χριστού και συκοφαντούν τις αιώνιες Χριστιανικές αλήθειες, με διάφορους χαρακτηρισμούς και συνθήματα. Διακατεχόμενοι από εσωτερικούς λόγους, επινοούν και κατασκευάζουν διάφορες θεωρίες, ανάλογα με την κοσμοθεωρία τους και τα πιστεύω τους και τις μεταδίδουν με βιβλία και περιοδικά, με άρθρα και εφημερίδες, με νόμους και διατάγματα.

Τις αθεϊστικές αυτές θεωρίες των διαφόρων αρνητών της χριστιανικής πίστεως, τις διαιρούμε, συνήθως σε πέντε κατηγορίες και αξίζει να τις επισημάνουμε και να τις αναφέρουμε, τώρα που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη θεωρία είναι πως: Ο Χριστός ήταν ένας κοινός άνθρωπος, απλός, όπως ο καθένας μας, τον οποίον οι συγγενείς, οι φίλοι του και οι οπαδοί του, τον εθεοποίησαν. Είχε γύρω του μαθητές και μαθήτριες αφιερωμένους, οι οποίοι τον εθαύμαζαν και τον επρόβαλαν ως χαρισματούχο και υπεράνθρωπο. Είχε ευγλωττία, σπάνια ρητορεία και γοητεία και ασκούσε ισχυρή επίδραση στο περιβάλλον του, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η δεύτερη θεωρία είναι πως: Ο Χριστός ήταν σύμβολο. Δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Ήταν ανύπαρκτο και φανταστικό πρόσωπο, παρμένο από την μυθολογία και τους θρύλους του παρελθόντος. Ήταν δημιούργημα και πλάσμα της Λαϊκής Φαντασίας, όπως οι θεοί του Ολύμπου και των αρχαίων λαών. Όπως ο Δίας, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Αθηνά κ.λπ.

Κατά την τρίτη θεωρία, ο Χριστός ήταν Διδάσκαλος (Φιλόσοφος-Μύστης). Ήταν ένας καλός και ενάρετος διδάσκαλος, όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Βούδας και ο Γκάντι. Είχε εξαιρετικό ήθος, ανώτερο χαρακτήρα και πολλές γνώσεις και αρετές, με τις οποίες προσέλκυε και συγκινούσε τα πλήθη όλων των ηλικιών. Περιόδευε και δίδασκε την αγάπη και την υπομονή, την μακροθυμία και φιλανθρωπία, την ισότητα και ελευθερία, τη δικαιοσύνη και ειρήνη και τις άλλες ηθικές αξίες και κοινωνικές αρετές. Συγχρόνως εθεωρείτο και ως μεγάλος μύστης και θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Βούδας, ο Κομφούκιος, ο Μωάμεθ και άλλοι.

Κατά την τέταρτη θεωρία, ο Χριστός από μικρός πήγε και σπούδασε στις Ινδίες μαντεία, μαγεία, μέντιουμ, αστρολογία και άλλες αποκρυφιστικές τέχνες και γνώσεις, με τις οποίες έκανε ψευδοθαύματα. Με διάφορα τεχνάσματα εξαπατούσε τον απλοϊκό κόσμο και με διάφορα γιατροσόφια και αγυρτείες, προκαλούσε το θαυμασμό του απλοϊκού κόσμου.

Κατά την πέμπτη θεωρία, ο Χριστός ήτο επαναστάτης, όπως ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Κρόμβελ, ο Λούθηρος, ο Καλβίνος και άλλοι. Ήταν ένας εθνικός ήρωας και κοινωνικός επαναστάτης για την αποτίναξη του ρωμαϊκού ζυγού. Ήταν ένας επαναστάτης κατά του Ρωμαίου κατακτητού, φλογερός πατριώτης και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Αυτές είναι οι βασικές πέντε θεωρίες της απιστίας, τις οποίες χρησιμοποιούν οι διάφοροι αρνητές της χριστιανικής πίστης.

Εμείς, όμως, οι Χριστιανοί, αλλά και η επιστήμη, η ιστορία, η παγκόσμια εμπειρία και η πανανθρώπινη μαρτυρία διακηρύσσουμε και ομολογούμε ότι: Ο Χριστός, του Οποίου τη γέννηση γιορτάζει η οικουμένη, υπήρξε και είναι ο Υιός του Θεού του Ζώντος, ο οποίος διακήρυξε για τον εαυτό του, για όλη την ανθρωπότητα και για όλους τους αιώνες:

Εγώ ειμί το φως του κοσμου…

Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή…

Εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή…

Εγώ ειμί ο Άρτος της Ζωής…

Εγώ ειμί η Άμπελος η αληθινή…

Εγώ ειμί το Ύδωρ το ζων…

Εγώ ειμί η Θύρα των προβάτων…

Εγώ ειμί ο Ποιμήν ο καλός…

Εγώ ειμί Ιησούς ο Ναζωραίος…

Εγώ ειμί ο Χριστός…

Εγώ ειμί ο Διδάσκαλος και ο Κύριος…

Εγώ ειμί ο Ων, το Α και το Ω, πρώτος η Αρχή και το τέλος.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, φίλοι αναγνώστες

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και η χειροτονία του Αρχιδιακόνου

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και...

Τήν 27η Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος...

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...