Με 158 ψήφους «ναι», έναντι 142 «όχι» (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024 (μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία) ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 «ναι» έναντι 61 «όχι». Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι». Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας - Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών». Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου. Τόνισε, επίσης, ότι άμεσα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, και όπως είπε, «θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μηνός του 2024».
«Κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».
Ο προϋπολογισμός προβλέπει παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,137 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μερίδιο να απορροφούν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2024 που κυμαίνονται κατά μέσον 6,5% και κοστίζουν στα κρατικά ταμεία 906 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους
Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών
Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, που ετησίως ενισχύει τις καθαρές αμοιβές, με 1500 ευρώ.
Αυξήσεις στις συντάξεις
Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Παράλληλα καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.
Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 ισχύουσα έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
Τριετίες στον ιδιωτικό τομέα
Αναπροσαρμόζονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με τις τριετίες, χωρίς στις αυξήσεις αυτές να υπολογίζονται και οι νέες που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις κατώτατες αποδοχές στους εργαζομένους.
Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Συνολικά 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
Ο προϋπολογισμός προβλέπει παράλληλα την αύξηση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα).
Περιλαμβάνεται επίσης η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και η επέκταση στους 9 μήνες για το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
Ήρθε η ώρα για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
Αντίστοιχα με την Υγεία, στην Παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 6,5 δισεκ. ευρώ με ακόμη 2,5 δισεκ. εκτιμόμενα ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, την ολοκλήρωση της δια δραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Όπως τόνισε εντός του 2024, έρχεται για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται πανελλήνιες εξετάσεις.
«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024.
Έντονα επικριτικοί για τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, εμφανίστηκαν από την πλευρά τους στις ομιλίες τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.