Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Κοτίδης με τον συνάδελφό του από την Α’ Θεσσαλονίκης Συμεών Κουπελόγλου, αναφορικά με την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων και ενισχύσεων προς τους αγρότες. Στην ερώτηση απάντησε το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα η ερώτηση:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την «Ημαθιώτικη Γη» της 8ης Νοεμβρίου και βάσει των δηλώσεων σε αυτήν του μέλους του Δ. Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, κ. Χαράλαμπου Χατζηκυριακίδη, η κατάσταση η οποία επικρατεί στον νομό είναι αποκαρδιωτική ένεκα της ελλείψεως ρευστότητος του αγροτικού κόσμου, αν και ήρξατο η νέα καλλιεργητική περίοδος με τις αναλογούσες δαπάνες. Οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μετά πέντε μήνες και υπάρχει οικονομική δυστοκία. Οι πληρωμές δε της βασικής ενισχύσεως είναι περικομμένες με απλήρωτους τους περισσότερους παραγωγούς για τις παραγωγές συμπύρηνων ροδακίνων, νεκταρινιών, βερυκόκων κλπ. του τρέχοντος έτους.
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να επισπεύσετε την ταχύτερη καταβολή των πληρωμών, λόγω και των συνεχών ανατιμήσεων της πλειοψηφίας των ειδών και παροχών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά εκμηδενίσει την οικονομική τους ευχέρεια;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 1850/21-11-2023 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Β. Κοτίδης και Σ. Κουπελόγλου, σας πληροφορούμε τα εξής:
Είναι γνωστό ότι κατά την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2023 στον αγροτικό κόσμο από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) προκλήθηκε εύλογη αναστάτωση στους δικαιούχους.
Κατ’ αρχάς η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι
1.068 εκατ. ευρώ για το 2022. Σημειώνεται ότι, η διαφορά των 239 εκ ευρώ, δηλαδή η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς των συγκεκριμένων πόρων από τον Πυλώνα 1 (ενιαία ενίσχυση) της ΣΣ ΚΑΠ στον Πυλώνα 2 (αναδιανεμητική ενίσχυση, τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα), προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του Υπουργείου μας το Δεκέμβριο του 2021.
Από τα 829 εκατ. ευρώ, δηλαδή το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης για το 2023, ενεργοποιήθηκαν από τη Διοίκηση και ανώτατα διοικητικά στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. – και σύμφωνα με τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023- 741.937.077,71 ευρώ, ήτοι 88 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα! Από τα 741.937.077,71 ευρώ που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκαν ως προκαταβολή το 70%, ήτοι 518 εκατ. ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκατ. ευρώ.
Η αδικαιολόγητη εκ μέρους του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους γέννησε, όπως ήταν φυσικό, εύλογες αμφιβολίες και απορίες για την ορθή και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων.
Δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης την 27η Οκτωβρίου 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε άμεσα, στις 30/10/2023 την παραίτηση του ΔΣ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ο Υπουργός προέβη στην συγκεκριμένη ενέργεια, αφού εντόπισε βασικά λάθη εκ μέρους του Προέδρου της Διοίκησης και ανώτατων διοικητικών στελεχών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ήτοι:
• δεν κατανεμήθηκαν τα 88 εκατ. ευρώ, από εκείνα που δικαιούνταν οι αγρότες.
• για το γεγονός πως οι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα πληροφοριακό σύστημα, ώστε να γνωρίζουν πως και γιατί ενισχύθηκαν με το αντίστοιχο ποσό, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ.
• δεν προχωρά στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει (στις συνολικές λίστες δεσμεύσεων).
• αποκατάσταση λαθών κατά τις πληρωμές των προηγούμενων ετών, όπου οι δικαιούχοι έχουν
δικαιωθεί είτε με δικαστικές αποφάσεις, είτε με ενστάσεις στον Οργανισμό, αλλά δεν τους έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό που δικαιούνται.
• για σοβαρά ζητήματα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης της λειτουργίας του φορέα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απάντηση
Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Bέροιας κατά το έτος 2023 ζημιές προξενήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες ( κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικών, αμπελοειδή, αρρότριες καλλιέργειες βαμβάκια κ.λ.π.) από καλυπτόμενα αίτια (παγετοί, χαλάζια , βροχοπτώσεις ) στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Ημαθίας, έγιναν 242 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 8906 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων για όλες τις ζημιές ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α.
Στην συνέχεια γίνεται η συγγραφή των πορισμάτων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. και η κατοχύρωση τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛ.Γ.Α. και ακολουθεί η κοινοποίηση τους και η καταβολή των αποζημιώσεων.
Κατόπιν τούτου και για τις ζημιές στην προαναφερόμενη Π.Ε οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α Βέροιας βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής και της κοινοποίησης των πορισμάτων και θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις του 2023 στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024 (σημ, τους πρώτους μήνες ).
Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται στο ίδιο έτος ζημιάς (μετά και την επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ) και στην συνέχεια ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων
– πέντε μηνών όταν σε σύγκριση με το παρελθόν ολοκληρώνονταν πλέον των 17 μηνών και μάλιστα τμηματικά.