Όταν διαβάζαμε μέχρι σήμερα την ετικέτα ενός κρασιού διακρίναμε την ποικιλία σταφυλιού και το ποσοστό αλκοόλ που εμπεριέχει. Τα πράγματα αλλάζουν και πλέον οι οινοποιοί καλούνται να κοινοποιούν στις φιάλες κατάλογο συστατικών και διατροφικές πληροφορίες για το κρασί που εμπορεύονται.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλους τους οίνους που παράγονται από τις 8 Δεκεμβρίου, θα πρέπει πλέον να αναγράφονται κατάλογος συστατικών και διατροφικές πληροφορίες - ενώ μέχρι σήμερα αναγράφονταν μόνο τα αλλεργιογόνα συστατικά του, όπως τα θειώδη.
Οι οινοποιοί μπορούν να επιλέξουν να αναφέρουν τις πληροφορίες αυτές στην ετικέτα ή μέσω ενός κώδικα QR που θα παραπέμπει σε ιστότοπο στο Ίντερνετ.
Υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις από οινοπαραγωγούς της Γαλλίας, που αναφέρουν ότι για όλα αυτά τα στοιχεία απαιτείται πολύς χώρος και είναι δύσκολο να περιληφθούν στην ετικέτα, ενώ γίνεται λόγος και για το τεράστιο κόστος, αφού θα πρέπει να αλλάξουν όλες τις μηχανές και τις συσκευασίες.
Για να δούμε στην Ημαθία που είμαστε μια οινοπαραγωγός περιοχή πώς θα αντιμετωπίσουν οι οινοποιοί τα νέα εξ Ευρώπης;