Του Χρήστου Κούτρα*
Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε ένα δημοσίευμα του Τύπου Θεσσαλονίκης στις 18 Νοεμβρίου 2023 όπου εικονίζεται ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας να παραδίδει εξοπλισμό και υλικά αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική και στις εθελοντικές οργανώσεις για « την ανταπόκριση σε καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών. Απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να είναι η προστασία της ζωής των πολιτών, των περιουσιών τους και φυσικά η δημόσια υγεία» όπως δήλωσε ο ίδιος.
Όλα αυτά κύριε Τζιτζικώστα αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και όχι μέτρο πρόληψης αυτών. Πρέπει να πάρουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες. Προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε να μη γίνουν και όχι απλώς να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις τους. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό μέλημα της αυτοδιοίκησης β΄βαθμού ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά τους σεισμούς, χρειάζεται επειγόντως προσεισμικός έλεγχος γιατί η χώρα μας παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και είναι 6η παγκοσμίως. Γνωρίζουμε ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είχε θεσμοθετηθεί από το 2002 αλλά ως το 2022 το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Χρειάζονται επειγόντως έλεγχο ιδιαίτερα οι κρίσιμες υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικοί σταθμοί. Πρέπει επίσης να ελεγχθούν εκκλησίες, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Ο προσεισμικός έλεγχος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο . Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το εγχείρημα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ ελπίζουμε να μη βαλτώσει ( σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα) όπως βάλτωσε από το 2002 έως το 2022.
Όσον αφορά τις πυρκαγιές ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας όπου το 70% των δασών είναι ιδιωτικά ( συνεταιρισμοί, εταιρείες, ελάχιστοι ιδιώτες) και το υπόλοιπο 30% δημόσιο, δημιουργείται κάθε χρόνο το εξής πρόβλημα: Στο 50% των ιδιωτικών δασών δεν καθαρίζονται οι δασικοί δρόμοι και τα διπλανά σημεία των δασών χωρίς να έχουν καμμιά επίπτωση οι ιδιοκτήτες τους. Πρέπει να πιεσθούν από την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος ώστε να υπάρχει καθαρισμός των δασικών δρόμων .
Ως προς την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, συζητήθηκαν πρόσφατα στη διάσκεψη όλων των φορέων που έχουν σχέση με το αντικείμενο και επισημάνθηκαν τα επικίνδυνα σημεία πλημμυρών στις περιοχές Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και συνεστήθη καθαρισμός όλων των ρεμάτων της περιοχής καθώς και της τάφρου 66. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε στην περιφερειακή μας ενότητα είναι η τάφρος 66, το Κρασσοπούλι, ο Λουδίας, η Κεντρική τάφρος Αγκαθιάς και η συλλεκτήρια τάφρος της Βεργίνας. Πρέπει να ελέγχονται τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα και εφόσον είναι αναγκαίο να συντηρούνται σε ετήσια βάση. Μήπως πρέπει να εφαρμόσουμε το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου που μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα διαχειρίζεται στο μέλλον τον πλημμυρικό κίνδυνο ποταμών;
Η Περιφέρεια πρέπει να κάνει ένα σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις για τα επόμενα 15-20 χρόνια στοχεύοντας στην αποφυγή των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών ή στη μείωση της έντασης αυτών.
Η ΚΕΔΕ κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής αλλαγής κ. Κικίλια ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των λοιπών φορέων και της αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού.
Όσον αφορά το προσωπικό της πολιτικής προστασίας των Δήμων και των Περιφερειών είναι ανεπαρκέστατο και οι προτάσεις της υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού δεν επαρκούν . Χρειάζεται επειγόντως πρόσληψη τεχνικού και γεωτεχνικού προσωπικού.
*Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας και της παράταξης
Πράξεις για τη Μακεδονία με επικεφαλής τον
Χρ. Παπαστεργίου