Οι περισσότεροι έχουμε απολαύσει τον Δημήτρη Παράσχο να μαγεύει και να ξεσηκώνει με το κλαρίνο του σε γιορτές και μουσικές εκδηλώσεις. Στην επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το Εθνογραφικό Κέντρο «Γιώργης Μελίκης» το περασμένο Σάββατο 18 Νοεμβρίου στην Μελίκη Ημαθίας, με τίτλο «Όψεις του πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία», είχαμε την ευκαιρία να δούμε όχι απλώς τον μουσικό Δημήτρη Παράσχο, αλλά τον μελετητή και βαθύ γνώστη της ιστορίας της μουσικής στην ευρύτερη περιοχή.
Η εισήγησή του πραγματεύθηκε τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από το 1920 έως τις μέρες μας, με αναφορές στις παλαιότερες ορχήστρες, την εισαγωγή των χάλκινων πνευστών μέσα στην κοινωνία που αποτέλεσε πολιτιστική τομή για την περίοδο εκείνη και τέλος στη μετάβασή τους σε πιο σύγχρονα μουσικά σχήματα. Φυσικά όλα αυτά εντάσσονται μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της περιοχής με όλες τις παραμέτρους (κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές). Επίσης έγινε μία συνοπτική αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο χορός και τα γλέντια μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Μια εξαιρετική παρουσία, με πλούτο ιστορικών στοιχείων και αναφορές σε πτυχές του μουσικού πολιτισμού που λίγοι γνωρίζουν. Και φυσικά αποδεικνύεται ότι η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική δεν είναι απλά το παίξιμο ενός οργάνου και η παραγωγή μελωδίας, αλλά η βαθιά αφοσίωση στην μελέτη και ανάδειξή της, που με πίστη ακολουθεί ο Δημήτρης Παράσχος.