Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη και συγκεντρώνουν τα χαρτιά τους, είναι η καταμέτρηση των ενσήμων τους από τις παλιές καρτέλες ή τα «χειρόγραφα» βιβλιάρια ενσήμων. Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν και ψάχνονται στα ασφαλιστικά Ταμεία να βρουν τον σωστό αριθμό από τα μαγικά χαρτάκια τύπου γραμματόσημο, όμως πέφτουν πάνω στον όγκο της γραφειοκρατίας και του παλιού συστήματος που δεν έχει ακόμα ψηφιοποιηθεί, καθώς το ιστορικό ασφάλισης, μετράει από το 2002 και μετά.
Υπάρχει όμως ελπίδα, καθώς το «έργο-πυλώνας» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ φαίνεται ότι προχωράει και προχθές Πέμπτη (16/11) παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΕΒΕΑ, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Εργασίας κ. Πάνου Τσακλόγλου, του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκου Μηλαπίδη, του Διοικητού του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρου Βαρβέρη και των Υποδιοικητών του Φορέα κ.κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και Νικόλαου Χουρδάκη.
Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι προϋπολογισμού 33,2 εκατ. ευρώ και αφορά την ένταξη των ενσήμων, πριν από το 2002, στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία ψηφιοποίησης σχετίζεται άμεσα με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, καθώς, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων, θα εκλείψουν και οι λόγοι για τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις.
Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου του αρχείου του e-ΕΦΚΑ και της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας χιλιάδων ασφαλισμένων πολιτών θα συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα αποτρέψουν την εκ νέου συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι, όπως τονίσθηκε, «η δημιουργία ενός φορέα φιλικού προς τον πολίτη, ευέλικτου και προσαρμοσμένου στη δυναμική των απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής».