Στ. Ασλάνογλου: «Τα προσδοκόμενα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά, ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί»
Νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.
Προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, οι Δήμοι υποχρεούνται στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η συνηθέστερη επιλογή είναι η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τα Τραπεζικά Ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμούς οι πολίτες.
Από την νομοθεσία δεν απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων.
Αντίστοιχα του ύψους των οφειλών τα αναγκαστικά μέτρα
Τα αναγκαστικά μέτρα τα γλιτώνουν μόνο οι οφειλέτες κάτω και έως 50 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα χρέη, προβλέπονται από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αναγκαστικά μέτρα αντίστοιχα του ύψους των οφειλών. Σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και ειδικότερα:
-Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
-Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
- Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.
Κατασχέσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας
Επίσης, για οφειλές άνω των 50 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:
-Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
-Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
-Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
-Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
-Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
-Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).
Στ. Ασλάνογλου: «Δεν είναι θεαματικά τα αποτελέσματα
των αναγκαστικών μέτρων
«Αναγκαστικά μέτρα εμείς παίρναμε από τα 300 ευρώ και πάνω. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε και για τα ποσά των 50 ευρώ. Τα μέτρα αφορούν κατασχέσεις πραγματικές, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ή και μπλοκαρίσματα λογαριασμών, ξεκινώντας από τα υψηλά ποσά προς τα χαμηλότερα», τονίζει στο ΛΑΟ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Βέροιας, Στέλιος Ασλάνογλου. Για πολλά από αυτά τα ποσά, που πλησιάζουν στην παραγραφή, οι δήμοι προχωρούν τα αναγκαστικά μέτρα, ενώ έχουν ήδη γίνει πολλά μπλοκαρίσματα ΑΦΜ και κατασχέσεις. «Ωστόσο τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η κυβέρνηση να έχουν οι Δήμοι δεν είναι θεαματικά, διότι ο κόσμος είναι στενά οικονομικά και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί».
Τα μπλοκαρίσματα αφορούν κυρίως αυτούς που έχουν επιστρεπτέα ποσά από την εφορία οπότε τα βάζουν σε ρύθμιση αφού πληρώσουν το 35% του ποσού.
Από πρόστιμα της Τροχαίας, το 40% των οφειλών
Αναλογικά, οι οφειλές των πολιτών άνω των 10.000 ευρώ αποτελούν ένα μικρό ποσοστό και όσο κατεβαίνουν τα ποσά, μεγαλώνει και ο αριθμός των οφειλετών. «Ο κύριος όγκος των χρεών ανήκει στην κατηγορία κάτω των 10.000 ευρώ και από αυτούς υπάρχουν πολλοί που χρωστούν κάτω των 50 ευρώ αλλά και πολλοί άνω των 50 ευρώ», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος. Να σημειώσουμε ότι τα χρέη των πολιτών στο Δήμο Βέροιας υπερβαίνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου το 40%, αφορούν σε οφειλές από πρόστιμα της Τροχαίας και ακολουθούν τα διοικητικά πρόστιμα, κυρίως από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.