Με αναφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε την αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδης στην έναρξη του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο. Αφορμή το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, το οποίο συζητήθηκε και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που εισάγει.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν από την πλευρά των δημάρχων, όπως τα ανέφερε και ο κ. Βοργιαζίδης, συνεπάγονται από διαπιστώσεις της κυβέρνησης για την βελτίωση της οικονομίας. «Αφού η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ισχύουν ακόμη μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί; Αφού το 2023 παρατηρήθηκε μία γενναία αύξηση των εσόδων των τριών φόρων που χρηματοδοτούν τους ΚΑΠ, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται μερίδιο αυτής της αύξησης; Και γιατί αυτή η βελτίωση που φαίνεται στην οικονομία δεν φαίνεται να αντανακλάται και στην τοπική αυτοδιοίκηση;»
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2024 η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανέρχεται σε 203 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βοργιαζίδης, σχολιάζοντας τους αριθμούς τόνισε ότι τα 203 εκ. ευρώ είναι μεν σημαντικό νούμερο όμως «με το ένα χέρι μας τα δίνει και με το άλλο χέρι μας παίρνει 210 εκ. για τις αυξήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων που ορθώς τις παίρνουν», είπε ο δήμαρχος.
Πέραν αυτών όμως, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων, καθώς το 2024 θα κληθούν να εισπράξουν και να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022- 2024, αφού η καταβολή του είχε ανασταλεί για δύο χρόνια. «Τα πέναλτι δεν αποδόθηκαν λόγω αναστολής την περίοδο της πανδημίας, τα χρήματα όμως θα αναζητηθούν από το κράτος με κάποιο τρόπο και μαζί με τις αυξήσεις του ενεργεικού κόστους θα οδηγήσουν σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Άρα από τη μια δεν μας αποδίδονται χρήματα, από την άλλη μας οδηγούν στο μονόδρομο της αύξησης των τελών», είπε ο δήμαρχος.
Έθεσε επιπλέον τον προβληματισμό του για τον ρόλο που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην τοπική Αυτοδιοίκηση: Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση «θέλει τους δήμους σε αναπτυξιακό ρόλο όπως στην Ευρώπη, ή απλά να τους φορτώνει μόνο αρμοδιότητες, χωρίς χρήματα και προσωπικό».
«Αναδείξαμε πολλές φορές την παρακράτηση των φόρων και πόσο επηρεάζει τα οικονομικά των δήμων», τόνισε ο Γιάννης Τσαναξίδης.
«Αυτό που θεωρείτε αναβάθμιση της οικονομίας δεν έχει σχέση με τα παρόντα δημοσιονομικά», ανέφερε ο Γ. Γουλτίδης, ενώ ο Παύλος Παυλίδης, έθεσε το θέμα της αξιολόγησης των δήμων, σχολιάζοντας ότι θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους και αναφέρθηκε στους δείκτες αξιολόγησης με βάση την ποιότητα ζωής των πολιτών, την πολιτική προστασία, την διαχείριση απορριμμάτων, κλπ.
Ο κ. Παυλίδης ρώτησε πόσο έτοιμος είναι ο δήμος γι αυτά, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το point system δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν έχει καμία σχέση με τη χρηματοδότηση των δήμων και ότι αφορά απλά σε ένα μπόνους της τάξης του 2 τοις χιλίοις για τους υψηλόβαθμους, που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ ετησίως για το δήμο.
«Είναι στο χέρι των δήμων να αξιοποιήσουν τους δείκτες και να παρουσιάσουν έργο», σχολίασε επι του θέματος, η Συρμούλα Τζήμα.
Να σημειώσουμε ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε η παράταξη Μαρκούλη.
Σοφία Γκαγκούση