Πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Ναζλίδη. Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του γνωστού καφέ της συμπρωτεύουσας «Ζώγια – βιβλίο, τσάι και συμπάθεια» (Αλεξάνδρου Σβώλου 54 και Αγγελάκη), παρουσιάζεται κάτω από τον τίτλο «Διάλλειμα Χαράς» και αποτελεί τμήμα συλλογής ζωγραφικών έργων του Ναζλίδη άλλο μέρος της οποίας φιλοξενείται παράλληλα στις «Βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ» στο ισόγειο του κτιρίου του Οργανισμού επί της οδού Καρόλου Ντηλ της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση των εγκαινίων στον φιλόξενο χώρο της «Ζώγιας» σηματοδοτήθηκε για μια ακόμη φορά από το γνωστό ζεστό και φιλικό κλίμα των δράσεων του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών που απλόχερα προσφέρουν ο Γιάννης και η Μαίρη Ναζλίδου. Φίλοι και συνεργάτες τους, από τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές συμμετείχαν στην εκδήλωση μαζί με πολλούς ακόμη θαμώνες της διάσημης Θεσσαλονικιώτικης στέγης πολιτισμού και όλοι τους είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την εκφραστική δύναμη των έργων του Γιάννη Ναζλίδη αλλά και να πολλαπλασιάσουν τα ωραία συναισθήματά τους με τα όσα εξελίχθηκαν στη διάρκεια της βραδιάς.
Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος Ελπίδα Χοχλιούρου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Γιάννης Ναζλίδης «θέλει να ‘θεσμοθετήσει’ τη χαρά στη διαδρομή μιας αισθητικής και συμμετοχικής ισοπολιτείας μέσω της τέχνης που υπηρετεί πιστά» αφού πρώτα υπογράμμισε με τον μεστό και γεμάτο ζωντάνια λόγο της ότι «οι σπουδές του Γιάννης Ναζλίδη στις επιστήμες των οικονομικών και της νομικής εμβάθυναν το πολυμορφικό καλλιτεχνικό έργο του και αποτέλεσαν αφορμή για τη σύλληψη και τη δημιουργία πολλών δράσεων σε τοπικό και διεθνή επίπεδο».
Η έκπληξη της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν το δώρο που πρόσφερε ο Ναζλίδης προς όλους τους παρευρισκόμενους για να επιβεβαιώσει με τον τρόπο του, αυτό που έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, ότι «καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός ωραίων πραγμάτων». Πρόσφερε λοιπόν μια καλοτυπωμένη σελίδα με ένα ποίημα του, με τίτλο «Θα περάσουν καιροί πολλών ανομημάτων». Το ποίημα απήγγειλε θαυμάσια μέσα στην αίθουσα ο ζωγράφος και ποιητής Χρήστος Μακριδάκης ενώ στην κουβέντα που ακολούθησε, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας μίλησε για τον Γιάννη Ναζλίδη και θυμήθηκε στιγμιότυπα από παλιότερες συναντήσεις τους.
Η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ναζλίδη στη «Ζώγια» θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2023 παράλληλα όμως με αυτή, σε άλλο χώρο εικαστικής έκφρασης της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται επίσης έργα του Βεροιώτη καλλιτέχνη. Πρόκειται για την έκθεση που τις ημέρες αυτές παρουσιάζεται μέσα από τις «Βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ» στο ισόγειο του κτιρίου του Οργανισμού, στην οδό Καρόλου Ντηλ της Θεσσαλονίκης.
Οι «Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ» είναι μια δημιουργική ιδέα του Γιάννη Αργυριάδη, ενός εμπνευσμένου Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη, μέσω της οποίας έδωσε ζωή σε τρείς άψυχες ισόγειες βιτρίνες του κτιρίου του ΟΤΕ στην πλευρά της οδού Καρόλου Ντηλ της Θεσσαλονίκης. Χάρη στην ιδέα του Αργυριάδη, οι βιτρίνες αυτές εξελίχθηκαν σε χώρο φωτεινής «παρέλασης» καλλιτεχνών μέσα από εναλλασσόμενες εκθέσεις έργων τέχνης κι έτσι η πόλη απέκτησε μια πρωτοποριακή γκαλερί του πεζοδρομίου που αμέσως έγινε μέρος της καθημερινότητας των περαστικών και των μονίμων της περιοχής. Τα έργα του Γιάννη Ναζλίδη θα παρουσιάζονται μέσα από τις «Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ» μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Κάπως έτσι, την περίοδο αυτή μέσα από τις εκθέσεις ζωγραφικής στη «Ζώγια» και στις «Βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ» (για την οποία ο Γιάννης και η Μαίρη Ναζλίδη συνεργάστηκαν με τον Γιάννη Αργυριάδη και τη συγγραφέα Νίκη Γκύζη) ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, να θαυμάσει ή και απλώς να παρατηρήσει, ένα μέρος από έργα της πλούσιας συλλογής του Γιάννη Ναζλίδη, να κάνει ένα «διάλειμμα χαράς» και μέσω αυτών να γίνει κοινωνός της εύκρατης και πολύπλευρης προσφοράς του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών το οποίο μόλις τον περασμένο Μάϊο παρουσίασε μια ακόμη δημιουργία του στο κοινό της Θεσσαλονίκης, την ήδη πολυσυζητημένη έκδοσή του για ανθρώπους και τοπόσημα της Βεροιας των περασμένων χρόνων που φέρει τον τίτλο «Απομνημονεύματα Μνήμης» και κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία της Βέροιας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Χρήστος Μπλατσιώτης