Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library από το 2012 έως σήμερα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά μέσω των βιβλιοθηκών του δικτύου της και έχει συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.
Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο υλοποιεί τη δράση «Βοτάνια και μυρωδικά» Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών που θα υλοποιηθεί δωρεάν σε δέκα (10) φορείς (μουσεία, βιβλιοθήκες, σύλλογοι, δημοτικά σχολεία) ανά τόπους στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
« Αυτή τη φορά συνεργαζόμαστε με σχολεία, Βιβλιοθήκες και Μουσεία της Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Εθνοβοτανικής. Μεγάλη πρόκληση να φέρνουμε πιο κοντά όλους τους φορείς Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στην περιοχή μας και να προσφέρουμε χαρά και γνώση στα νέα παιδιά, στο μέλλον της χώρας.» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Future Library Γιάννης Τροχόπουλος.
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βοτάνια και Μυρωδικά» σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003). Κύριος σκοπός του είναι να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για την αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και τις παραδοσιακές πρακτικές και στη μετάδοση πρακτικών γνώσεων στα παιδιά και στη σχολική κοινότητα σχετικά με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά καθώς και με τις λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με αυτά.
Τα βοτάνια και μυρωδικά έκαναν την πρώτη στάση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, οι 17 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 16ου δημοτικού σχολείου, με τη δασκάλα τους, κυρία Περιστέρα Κάτανα γνώρισαν την επίδραση των βοτάνων στη ζωή μας και την αξία τους στα τοπικά οικοσυστήματα.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, έχοντας ταξιδέψει στην Κεντρική Μακεδονία, χαρίζοντας σε μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα επαφής με την έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με στόχο τη μάθηση μύθων και παραδόσεων, αινιγμάτων και γνωμικών, πολύτιμων θεραπευτικών χρήσεων των βοτάνων της Ελλάδας με έμφαση τη Μακεδονία και τέλος, την κατανόηση της σημασίας της προστασίας και της διάσωσής τους.
Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια υλοποιούνται σε συνεργασία με : • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου
• Σύλλογος Βλάχων Βεροίας
• Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου - Αγίας Τριάδας Ημαθίας
• 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας
• Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς
• 6ο Πειραματικό - διαπολιτισμικό σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
• Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών»
Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κυρία Στέλλα Χατζοπούλου στο email info@futurelibrary.gr
ή στο τηλέφωνο 23310 24494