Ερώτηση Κοτίδη για άρση εμποδίων  στην άσκηση του επαγγέλματος  του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από τους δημόσιους & δημοτικούς υπαλλήλους

Ερώτηση Κοτίδη για άρση εμποδίων στην άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από τους δημόσιους & δημοτικούς υπαλλήλους

-Τι απαντάει η Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Ερώτηση κατέθεσε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Βουλευτής Ημαθίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Βασίλης Κοτίδης, προς την Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα:

«Ανάγκη για άρση των εμποδίων στην άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από τους δημόσιους & δημοτικούς υπαλλήλους».

Στην Ερώτηση αναφέρει:

«Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με το Π.Δ. 208/02, δεν μπορούν οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοί να ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών. Η παραπάνω άσκηση επαγγέλματος επιτρεπόταν, όμως, πριν το 2002. Θεωρούμε εντελώς άδικη και καταχρηστική την παραπάνω απαγόρευση, η οποία, αυθαίρετα και άνευ τεκμηρίωσης εμποδίζει την πρόσθετη επαγγελματική ενασχόληση των δημοσίων & δημοτικών υπαλλήλων, αφού, αφενός, ασκούμενη παράλληλα με την υπηρεσία των τελευταίων στο Δημόσιο, δεν προκαλεί έξοδα και δαπάνες στα δημόσια Ταμεία, ενώ, αφετέρου, ανακουφίζει όσους εξ’ αυτών βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη. Για αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η παρέμβασή σας προς επανεξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος και άρση των σχετικών περιορισμών, ώστε να μην στερούνται οι ευρισκόμενοι σε οικονομική ανάγκη δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι το συγκεκριμένο μέσο αύξησης των εσόδων βιοπορισμού τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να καταργήσετε την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών για τους δημοσίους & δημοτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να μην στερούνται οι ευρισκόμενοι σε οικονομική ανάγκη δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι το συγκεκριμένο μέσο αύξησης των εσόδων βιοπορισμού τους;»

Απάντηση της Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών

Η Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, απαντώντας στην ερώτηση Κοτίδη, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ανέφερε τα εξής:

«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σχετικά με την ανάγκη για άρση των εμποδίων στην άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Με τις διατάξεις του π.δ/τος 208/2002 (Α΄194) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του π.δ./τος 337/2003 (Α΄291), θεσπίστηκε η μη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και συνταξιούχους αυτών. Η ρύθμιση αυτή αρχικά αφορούσε τόσο στους κατέχοντες άδεια εκπαιδευτή με προγενέστερες διατάξεις του π.δ/τος 208/2002, όσο και σε όσους αιτούνται χορήγηση άδειας εκπαιδευτή μετά την εφαρμογή του εν λόγω διατάγματος.

Κατόπιν σχετικών προσφυγών από θιγόμενους, το ΣτΕ με την 4342/2005 απόφαση, ακύρωσε το άρθρο 2 του π.δ/τος 337/2003 και την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ιδίου διατάγματος κατά το μέρος που με αυτή προστέθηκε παράγραφος 7 στο άρθρο 19 του π.δ/τος 208/2002, δηλαδή το ασυμβίβαστο για όσους δημόσιους υπαλλήλους κατείχαν άδεια εκπαιδευτή με προηγούμενες του π.δ/τος 208/2002 διατάξεις.

Κατόπιν της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ, με την υπ’ αρ. πρωτ. 5040/610/23-2-2006 εγκύκλιο του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, δόθηκε το δικαίωμα σε υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και σε συνταξιούχους αυτών που έχουν λάβει άδεια εκπαιδευτή με προγενέστερες του π.δ/τος 208/2002 διατάξεις να διατηρούν και να ανανεώσουν την άδεια αυτή.

Με τις διατάξεις του ν.4413/2016 (Α΄148) θεσμοθετήθηκαν και τροποποιήθηκαν διατάξεις που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα στις διατάξεις του άρθρου 73 του ν.4413/2016 οριζόταν ότι από την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού, το ασυμβίβαστο της άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών, εφαρμοζόταν καθολικά σε όλους τους υπαλλήλους και το προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν.1256/1982 (Α΄65), καθώς και στους συνταξιούχους αυτών.

Με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4850/2021(Α΄208), τροποποιήθηκαν εκ νέου οι διατάξεις που διέπουν το ασυμβίβαστο της άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και συνταξιούχοι αυτών, με την προϋπόθεση να έχουν λάβει την αρχική άδεια/βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών με προγενέστερες του π.δ/τος 208/2002 διατάξεις.

Για πληρέστερη ενημέρωση, επισυνάπτεται, εντός κλειστού φακέλου, η από 16/2/2023 με αριθ. 939/2023 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών-Ακυρωτικός Σχηματισμός-Τμήμα Θ, που εκδόθηκε επί της αιτήσεως ακυρώσεως για το συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4850/2021 που άσκησαν θιγόμενοι πρώην εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών και η οποία απορρίφθηκε».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης εκπαιδευτικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του...

H Διεθνής Κοινότητα  εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια της  στην κατάφωρη  καταπάτηση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων στην Κύπρο

H Διεθνής Κοινότητα εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια...

50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο!Όλα όσα έχουμε...

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που περιορίστηκαν άμεσα από την ΠΥ, στην περιοχή Νοσοκομείου και Άλσους Παπάγου

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που...

Λαχτάρισαν οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή...

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και η χειροτονία του Αρχιδιακόνου

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και...

Τήν 27η Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος...

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...