Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο αριθμός των γυναικών που εκλέγονται στη θέση του δημάρχου και μάλιστα τώρα είναι ακόμη μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των δημοτικών εκλογών του 2019, γεγονός που δείχνει ότι η ανάδειξη των γυναικών στον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραμένει εξαιρετικά προβληματική.
Και δεν είναι χαμηλός ο αριθμός, μόνο ως προς τις θέσεις των δημάρχων, αλλά και των δημοτικών συμβούλων, αν κρίνουμε από τον πολύ μικρό αριθμό της εκπροσώπησής τους στα έδρανα των δήμων της Ημαθίας.
Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να είναι προσκολλημένες σε παραδοσιακά και παρωχημένα πρότυπα και απέχουν μακράν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται 13 γυναίκες δήμαρχοι ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 246, ήτοι ποσοστό 5,2%. Εξ αυτών οι 8 επανεκλέγονται, 6 εκλέγονται για πρώτη φορά, ενώ 2 είναι οι γυναίκες υποψήφιες δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν στον επαναληπτικό γύρο της επόμενης Κυριακής.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 13 γυναίκες δημάρχους οι 6 , περίπου το 46%, εξελέγησαν σε νησιωτικούς δήμους. Οι άλλες 7 νέες δήμαρχοι εξελέγησαν κυρίως σε δήμους τις βόρειας Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2019 είχαν εκλεγεί 19 γυναίκες δήμαρχοι, ενώ 15 ήταν οι γυναίκες δήμαρχοι που εξελέγησαν το 2014.