ΠΡΟΤΑΣΗ - Εμπλουτισμός  λειτουργίας  του Δημοτικού  Συμβουλίου Βέροιας

ΠΡΟΤΑΣΗ - Εμπλουτισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Γράφει ο Νίκος

Μαυροκεφαλίδης*

Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989.

Είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμος μας, κατά το Νόμο 3852/2010, υπάγεται στους μεγάλους ηπειρωτικούς δήμους της χώρας. Το πληθυσμιακό του μέγεθος, καθορίζει εν πολλοίς και τη σχέση και την εξάρτηση του από την κεντρική διοίκηση καθώς και την ευθύνη των διοικούντων προς τον ιστορικό δήμο της Βέροιας.

Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί, όποτε Δημόσιες Αρχές ή Αρμόδια Όργανα ζητούν τη γνώμη του (άρθρο 65:Αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου).

Από το παραπάνω άρθρο συνάγεται, ότι οφείλει να έχει κάθε φορά ισχυρή θέση πάνω στα μεγάλα κεντρικά θέματα που απασχολούν το δήμο και τους κατοίκους του. Τούτο δεν μπορεί να επισυμβαίνει ερήμην των δεκάδων φορέων του δήμου και εν τέλει της κοινωνίας. Αντιθέτως επιτυγχάνεται στον υψηλότερο βαθμό, όταν οι αποφάσεις πάνω σε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα λαμβάνονται με διευρυμένες διαδικασίες, που μπορεί να διοργανώνει, ο δήμος, σε μία περιοδικότητα και έκτακτα, όταν η συγκυρία το επιβάλλει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε ημερολογιακό έτος μπορεί να σχεδιάζει τρεις Ειδικές, αποκλειστικές, συνεδριάσεις με ένα και μοναδικό θέμα, κάθε φορά, που θα έχει προετοιμαστεί επιμελώς με τη συμμετοχή, κυρίως, των κοινωνικών φορέων που έχουν συνάφεια με το εισαγόμενο, στην ειδική συνεδρίαση, θέμα. Μέσα από τη ζύμωση και το συγκερασμό των θέσεων θα μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να έχει και τη γενική θέση των δημοτών για τα κορυφαία θέματα. Βεβαίως, τα πορίσματα των ειδικών συνεδριάσεων δε θα συνιστούν αποφάσεις εκτελεστές, αλλά δεξαμενή των κοινωνικών θέσεων πλατύτερη από αυτή ενός δημοτικού συμβουλίου, που ίσως και να μη διαθέτει ενίοτε τις ιδιαίτερες γνώσεις επί όλων των κεντρικών ζητημάτων.

H παρούσα πρόταση σκοπεύει στην προώθηση και εφαρμογή αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, πάνω στα κορυφαία κοινωνικά ζητήματα.

Ενδεικτικά θέματα των ειδικών συνεδριάσεων θα μπορούσαν να είναι: παιδεία, υγεία, πολιτισμός, νεολαία, αστικό και περιαστικό περιβάλλον, πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, τουρισμός, κοινωνικοί θεσμοί κ.ά.

Πέραν των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, στις ειδικές συνεδριάσεις να καλούνται επιστήμονες κι από τις τριτοβάθμιες σχόλες.

Οι προτάσεις, οι θέσεις και τα αποτελέσματα αυτών των θεματικών συνεδριάσεων θα αποτελούν μεσομακροπρόθεσμα το περιεχόμενο της τράπεζας ιδεών και θέσεων των κοινωνικών φορέων και συνακόλουθα των δημοτών.

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας

Πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα 95

Ένας από τους γνωστούς επαγγελματίες της Βέροιας, ο...

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Την Τρίτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...