Ο Δ. Βέροιας διεκδικεί το βραβείο της εσωστρέφειας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.
Η απουσία ταξιδιών και επαφών με το εξωτερικό, ιδιαίτερα με την Ενωμένη Ευρώπη, μαρτυρούν την αδυναμία συνεννόησης και διαλόγου με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και αλλού.
Είναι άραγε η έλλειψη γνώσης μιας ξένης γλώσσας σε ικανοποιητικό επίπεδο συζήτησης;
Είναι η αναζήτηση ευκολίας για συνομιλία από το PC;
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του εσωστρεφούς και ‘ευρωφοβικού’ δήμου έχει κερδηθεί επάξια και χρειάζεται πολύς αγώνας για να μπει η Βέροια στον Χάρτη της Ευρώπης και του Κόσμου.
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το Όραμα και τα Σχέδιά μας
Διεκδικούμε έναν Δήμο Βέροιας ανοικτό στην Ευρώπη και τον Κόσμο
Εμπνεόμαστε από το ‘παγκόσμιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο’ σε ό,τι αφορά τους τομείς της Αστικής Ανάπτυξης, του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της Παιδείας ανοικτών οριζόντων, των φυσικών και ψηφιακών εφαρμογών, της κοινωνικής συνοχής.
Υιοθετούμε τους Δεκαεπτά (17) Στόχους των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης 198 χωρών στον κόσμο (17 Sustainable Development Goals, SDGs) και περιλαμβάνουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης και κοινωνικής δραστηριότητας, διασφαλίζοντας την βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις μορφές της: οικονομική, κοινωνική / πολιτισμική / πολιτιστική, περιβαλλοντική, πολιτικών θεσμών και δικαιοσύνης.
Υιοθετούμε τις Οδηγίες και τις Αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των Επιτροπών της Ε.Ε.: Περιφερειών, Παιδείας- Πολιτισμού – Αθλητισμού, Υγείας, Τουρισμού κλπ., ιδιαίτερα αυτές, που έχουν κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εστιάζουμε σε όλα θεσπισμένα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρωμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μη, που αναφέρονται στην Χωρική Ανάπτυξη των Πόλεων και των Οικισμών μας, ιδίως για: την συνεκτική πόλη (compact city), το αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους, τον αστικό δημόσιο χώρο, τα αστικο-φυσικά συστήματα, τις ‘υγιείς’ πόλεις κ. ά., που αναπτύσσονται στα οικεία κεφάλαια.
Δημιουργούμε Δίκτυα Πόλεων, Ευρωπαϊκά, Μεσογειακά ή / και Παγκόσμια, με έδρα τη Βέροια:
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ – ΕΣΤΙΩΝ ΔΙΑΔΟΣΗΣ
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΤΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Αξιοποίηση και επέκταση του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Όραμα και τα Σχέδιά μας
Έξοδος του Δ. Βέροιας από την αφάνεια και την ανυπαρξία
Η Βέροια δεν αποτελεί μέρος της εικόνας της πατρίδας μας στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, εκτός από κάποιες επιτυχίες πανάξιων επιστημόνων και αθλητών / αθλητριών μας.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα το αλλάξουμε.
Ο Δήμος και η πόλη της Βέροιας έχουν πανάρχαιη και μάλιστα αστική ιστορία. Η Βέροια εμφανίζεται από την αρχή του Ιστορικού Χρόνου ως Πόλη, με θεσμούς και κοινωνική οργάνωση. Ήταν πόλη πριν η Θεσσαλονίκη εμφανιστεί στην Ιστορία (315 π.Χ.). Επομένως, η ευθύνη τεράστια, για μια πόλη με τέτοιο πολιτισμικό βάρος.
Η Βέροια μαζί με τις Αιγές είναι οι πιο σημαντικές πόλεις κατά την αυγή του Μακεδονικού βασιλείου.
Η Βέροια αναβαθμίζεται σε νεωκόρο κατά την ρωμαϊκή εποχή και μπορεί να φιλοξενεί καθιδρύματα και εκδηλώσεις προς τιμήν του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα.
Η Βέροια – κοιτίδα του Χριστιανισμού, η πόλη των ‘ευσχημόνων γυναικών’, κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.
Η Βέροια και η περιοχή της, λίκνο του Χριστιανισμού, με τις βυζαντινές εκκλησίες της, τις σκήτες εντός και εκτός πόλης και τα ασκηταριά και μοναστήρια στον Αλιάκμονα, στα Πιέρια και το Βέρμιο, πριν ακόμη εμφανιστεί ο μοναχισμός στο Αγ. Όρος.
Ο Δήμος Βέροιας με την μεγαλύτερη περιοχή NATURA2000 στο Βέρμιο.
Όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα οδηγούν στην πρόταση να καταστεί
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
που δρομολογούμε μετά τις εκλογές, με πόλεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Σ’ αυτό το ταξίδι πρωταγωνιστές οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, στις πόλεις και στους οικισμούς μας!