Προτείνω για τον Τριπόταμο και κατ’ επέκταση για κάθε πόλη του Δικτύου:
Α) Εκπόνηση κατά προτεραιότητα διεπιστημονικών ερευνών στα αναγκαία επιστημονικά πεδία: γεωλογική, σπηλαιολογική, αντιπλημμυρική, χλωρίδας και πανίδας, μικροκλίματος, ιστορική / πολιτισμική, αρχιτεκτονική των παρόχθιων κατασκευών και όποια άλλη θα κριθεί ως αναγκαία. Σημειώνεται, πως αντιπλημμυρική μελέτη υπάρχει για ένα τμήμα του ποταμού και θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου εάν μπορεί να αξιοποιηθεί και εάν όχι, γιατί έγινε. Οι έρευνες αυτές θα καταλήγουν σε χαρτογράφηση δεδομένων, τεκμηρίωση, αξιολόγηση, εξαγωγή συμπερασμάτων και διατύπωση προτάσεων. Σε δεύτερη φάση και με την εποπτεία του πολεοδόμου – συντονιστή, θα γίνει σύνθεση των ευρημάτων των επιμέρους ερευνών, αξιολόγηση εκ νέου και διατύπωση γενικών κατευθύνσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επόμενη φάση (βλ. Γ). Στην πρώτη, ερευνητική φάση, ο κεντρικός ρόλος του πολεοδόμου, με ειδίκευση στον Αστικό Σχεδιασμό, που ορίζει κατευθύνσεις, συντονίζει τις επιμέρους έρευνες, συνθέτει τα συμπεράσματα και τις προτεινόμενες πολιτικές και συντάσσει τις προδιαγραφές των επόμενων φάσεων του έργου, στο πλαίσιο του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου και της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι καταλυτικός.
Β) Δημιουργία ενός ιστοτόπου-website του Δικτύου, με ανάρτηση όλης της πληροφορίας προς αξιοποίηση από και για κάθε δήμο του Δικτύου των Δήμων με Ποτάμια – έρευνες, κλιματολογικά, πολεοδομικά κλπ. δεδομένα, με σκοπό τη δυνατότητα άντλησης πληροφόρησης και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των πόλεων του Δικτύου και όχι μόνο, με ελεύθερη πρόσβαση από τους επιστήμονες και τους ενδιαφερόμενους πολίτες (ανοικτά δεδομένα, open source).
Γ) Λόγω της μεγάλης κλίμακας, αλλά και της σπουδαιότητας του έργου προτείνω, ως επόμενη φάση, την προκήρυξη Ανοικτού, Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Ιδεών κλίμακας Αστικού Σχεδιασμού με βραβεία. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δαπανηθούν υπέρογκα ποσά, όπως στην περίπτωση ενός Διαγωνισμού Οριστικών Μελετών, ο οποίος όμως ενέχει έντονο τον κίνδυνο της αποτυχίας, ενώ θα αλιευθούν προωθημένες ιδέες, που θα είναι χρήσιμες για το επόμενο στάδιο, την εκπόνηση ενός Master Plan, με έμφαση στις συνιστώσες του περιβάλλοντος, του φυσικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας προς προστασία και διατήρηση, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της ιστορικής / πολιτισμικής διαδρομής της σχέσης ‘πόλη – ποτάμι’, της επανάχρησης των βιοτεχνικών, βιομηχανικών κατασκευών σε αχρησία και άλλων ιστορικών κατασκευών κατά μήκος του ποταμού, της αρχιτεκτονικής οργάνωσης του μοναδικού τοπίου.
Αναστασία Μιχ. Πάπαρη
Δρ Αρχιτέκτων –
Πολεοδόμος Dipl., MSc, M. Phil., PhD