Γράφει η Λίνα Τουπεκτσή ΒSc Γεωπόνος, MSc Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα (συγγραφή διπλωματικής)
Το νέο διοικητήριο της Βέροιας όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή θεμελίωσης του, σέβεται το περιβάλλον αξιοποιώντας αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κλιματικές συνθήκες για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ επενδύει στην ενεργειακή απόδοση, η οποία είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την έκθεση του International Energy Agency τα κτίρια και γενικότερα ο κατασκευαστικός τομέας καταναλώνουν το 36% της ενέργειας του πλανήτη και παράγουν το 39% του CO2, και ως εκ τούτου, η μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα προς τη βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι μια τεχνική σχεδιασμού κτιρίων με βάση το τοπικό κλίμα, με στόχο τη διασφάλιση της θερμικής άνεσης χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικούς πόρους. Για να επιτευχθεί το παραπάνω αποφεύγει την χρήση ρυπογόνων υλικών ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία της τοπικής βιοποικιλότητας και να γίνεται αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, των δομικών υλικών, του νερού και των λοιπών πόρων.
Επίσης συμπεριλαμβάνει την έξυπνη χρήση του δημόσιου χώρου με αίθουσες και γραφεία που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, χρησιμοποιεί βιώσιμα και αειφόρα υλικά όπως το ξύλο, την πέτρα, τις φυσικές ίνες και τα ανακυκλωμένα υλικά, αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική, αιολική κλπ.) και εφαρμόζει έξυπνα υλικά (πχ τζάμια παραθύρων που σκουραίνουν αυτόματα, πλακάκια που αποθηκεύουν τη θερμότητα του ήλιου κλπ.).
Ο προσανατολισμός, το μέγεθος, το ύψος, η διάταξη, ακόμη και το χρώμα αυτών των κτιρίων σχεδιάζεται πριν κατασκευαστούν. Ο κτιριακός όγκος διατηρείται συμπαγής για να μειωθεί η επιφάνειά του, με τα κύρια παράθυρα προσανατολισμένα έτσι ώστε να αξιοποιούν την παθητική ηλιακή ενέργεια. Το νερό και τα φυτά είναι επίσης σημαντικά για τη δημιουργία δροσερών περιοχών που προστατεύουν από τη ζέστη. Οι θερμικοί συσσωρευτές όπως οι εναλλάκτες θερμότητας και οι αντλίες καθιστούν δυνατή τη δέσμευση και αποθήκευση της θερμότητας που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης ή τον ήλιο για την αποφυγή απωλειών. Η αεροστεγανότητα του κτιρίου είναι επίσης απαραίτητη.
Τα βιοκλιματικά κτίρια συνεπώς απαιτούν τη χρήση μιας σειράς στοιχείων και τεχνικών δόμησης που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε μείωση του κόστους, βέλτιστη θερμική ισορροπία, χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα λόγω μειωμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GGE) και υδάτινου αποτυπώματος βελτιστοποιώντας την κατανάλωση νερού. Επιπρόσθετα παρατηρείται μικρότερη ηχορύπανση με τη χρήση της κατάλληλης μόνωσης.
Τέλος πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εργασία σε βιοκλιματικά κτίρια, με καλύτερη ποιότητα αέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και συνεπώς καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τα δημόσια κτίρια είναι απαραίτητα για κάθε πόλη και το νέο Διοικητήριο της Βέροιας θα είναι όχι μόνο το στολίδι της αλλά και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου. Συγχαρητήρια σε όλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στον τ.Υφ.Οικονομικών Α.Βεσυρόπουλο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α.Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κ.Καλαϊτζίδη που συνέδραμαν ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να είμαστε περήφανοι για το νέο διοικητήριο μας.