Η προαγωγή της υγείας είναι η διαδικασία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αυξήσουν τον έλεγχο και να βελτιώσουν την υγεία τους και ως εκ τούτου την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους.
Μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση είναι να τροποποιήσουμε τα περιβάλλοντα στα οποία ζουν οι άνθρωποι, ώστε η υγιής επιλογή να είναι η εύκολη και ελκυστική προεπιλεγμένη επιλογή για όλους. Πως μπορούν οι δήμοι να το διευκολύνουν αυτό;
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη οι δήμοι να εντάξουν στο πρόγραμμά τους στρατηγικές και πρακτικές, που θα ενισχύουν τον ρόλο τους, για την βελτίωση της υγείας των πολιτών και την μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πιο εύρωστους οικονομικά και αυτούς με λιγότερους πόρους, όταν πρόκειται , για παράδειγμα, για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής ή για την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες.
Η οικονομία ευημερίας εστιάζει στην διασφάλιση, ότι οι άνθρωποι δεν υπηρετούν την οικονομία, αλλά ότι η οικονομία τους υπηρετεί και δημιουργεί υγεία και ευημερία, τόσο ως μοχλός, όσο και ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Ορισμένοι δήμοι πειραματίζονται πως να το πετύχουν αυτό, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον ,ενισχύοντας παράλληλα τις συμμετοχικές προσεγγίσεις ,καθώς, επίσης, επενδύοντας στην πρόληψη και παρέχοντας ευκαιρίες σε όλους να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.
Οι δήμοι θα πρέπει να αποτελέσουν μια ομπρέλα για την διασφάλιση της καλής υγείας του ανθρώπινου παράγοντα και για να συμβεί αυτό απαιτούνται επενδύσεις σε ικανότητες, καθώς και υποστηρικτικές δομές διοίκησης. Απαιτούνται καλύτερα τυποποιημένα συστήματα παρακολούθησης, για να βοηθηθεί η δημιουργία αποδείξεων για το τι λειτουργεί και να δοθούν κίνητρα για την διαρκή χρηματοδότηση τους.
Επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί ένα σύνολο τεκμηριωμένων παρεμβάσεων, που να σχετίζονται με την επεξεργασία των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων στους καθοριστικούς παράγοντες εμφάνισης μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, του καρκίνου και της θνησιμότητας, καθώς και της αξιολόγησης της ποιότητας της υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας.
Απαιτείται, τέλος ,η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση των τοπικών ισχυρών οικονομικών παραγόντων και διασημοτήτων, που κατάγονται από την περιοχή, ώστε, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή, να αναδειχθούν πρωτοβουλίες ,που θα προάγουν τις στρατηγικές πρόληψης σοβαρών ασθενειών και θα εδραιώνουν συμπεριφορές και πρακτικές ωφέλιμες για την υγεία των πολιτών.
Ρούσος Κωνσταντίνος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Βέροιας με
τον συνδυασμό «Ισχυρός Δήμος» του Κώστα Παλουκίδη