Σε διαβούλευση το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών
Καταργούνται από τη νέα χρονιά τα ΝΠΔΔ και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων
-Τι λέει ο δήμαρχος Βέροιας για τις δομικές αλλαγές, για ΚΑΠΑ και ΚΕΠΑ
Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι δήμοι και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που όλοι «τρέχουν» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο λόγος, αφορά στο νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 26 Σεπτεμβρίου) και προβλέπει την κατάργηση των άνω των 500 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Όλα αυτά θα επιφέρουν αλλαγές, νέους οργανισμούς, καινούργιο περιουσιολόγιο, νέους όρους λειτουργίας και νέους ρόλους.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.
Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο-ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου-ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
Διευκρινίζεται ότι τα ΔΗΠΕΘΕ εξαιρούνται από τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.
Επίσης ότι από τις 30 Ιουνίου 2024 παύει και η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.
«Η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.
Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Τι λέει ο δήμαρχος Βέροιας για τις δομικές αλλαγές
Προβληματισμός επικρατεί και στον δήμο Βέροιας καθώς και στους εργαζόμενους του ΚΑΠΑ και της ΚΕΠΑ που εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Απευθυνθήκαμε για το θέμα στον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος υπογράμμισε κάποια σημεία, ενώ σε αρκετά ζητήματα αναμένεται να δοθούν περεταίρω διευκρινήσεις, στη σημερινή (Τρίτη) πρώτη ουσιαστικά επαφή των δήμων στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών και της Επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΕ στην οποία μετέχει και ο δήμαρχος Βέροιας.
«Καταρχήν το νομοσχέδιο εξισώνει όλους τους δήμους, όσον αφορά τον αριθμό των αντιδημάρχων, μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, οπότε γεννάται το εξής ερώτημα: ο δήμος Βέροιας που έχει 27 κοινότητες κι άλλους 12 οικισμούς, έχει τις ίδιες ανάγκες με έναν αστικό δήμο π.χ. της Θεσσαλονίκης; Έχει ένας αστικός Δήμος Θεσσαλονίκης την ανάγκη άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας, βοήθειας για την αγροτική παραγωγή; Έχει ανεπιτήρητα ζώα; Όλα αυτά από ποιόν θα ελεγχθούν; Θέλω να πω ότι είναι απαραίτητη ανάγκη ενός αντιδημάρχου αγροτικής ανάπτυξης στο δήμο μας, ο οποίος βέβαια είναι προφανές ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στον αριθμό των αντιδημάρχων που ορίζει η νομοθεσία πληθυσμιακά και μόνο. Δεν μπορεί να έχουμε τον ίδιο αριθμό αντιδημάρχων όλοι οι δήμοι, δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα», τόνισε καταρχάς ο κ. Βοργιαζίδης .
Τι θα γίνει με την ΚΕΠΑ και το ΚΑΠΑ
Για την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, πρόσθεσε: «Για το δήμο Βέροιας, ίσως επειδή υπάρχει και η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής, ίσως να φαίνεται πιο εφικτή η συγχώνευση του Νομικού Προσώπου (ΚΑΠΑ) με αυτήν την αντιδημαρχία. Η οποία ωστόσο θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο μόρφωμα, που θα είναι δυσεπιτήρητο, ενώ βάζουμε έναν αστερίσκο στο τι μέλλει γενέσθαι με τον Αθλητισμό. Αυτό όμως που σίγουρα είναι παράταιρο, είναι η ενσωμάτωση της ΚΕΠΑ στο δήμο Βέροιας αφού όλοι ξέρουμε ότι η ΚΕΠΑ είναι, θα λέγαμε, μία κοινωφελής επιχείρηση ειδικού σκοπού. Έχει σκοπό της τον πολιτισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τους χώρους και τους χρόνους λειτουργίας του προσωπικού, που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με ότι συμβαίνει στο στενό δήμο Βέροιας» (π.χ. διαφορετικά ωράρια, λειτουργία Τμημάτων, λειτουργία δημοτικού ωδείου, γραμματεία για πληρωμή διδάκτρων, εγγραφών, εκδηλώσεις βραδινές και σαββατοκύριακου κλπ).
Με το νέο νομοσχέδιο οι υπάλληλοι καθώς και η όποια περιουσία των επιχειρήσεων θα πάνε στο Δήμο. Το ίδιο και οι υποχρεώσεις.
«Αυτό που λειτουργεί ίσως βοηθητικά είναι το ότι, εφόσον ένα νομικό πρόσωπο ή μια κοινωφελής επιχείρηση έχει προϋπολογισμό τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, μπορεί να έχει δικό της αντιδήμαρχο. Εάν δεν υπάρχει σχετικός αντιδήμαρχος, θα υπάρχει επιτροπή με πρόεδρο και ΔΣ όπου εκτός των αιρετών θα συμμετέχουν και πολίτες.», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Βοργιαζίδη, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και κάποια θέματα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως, ότι ανά δύο μήνες θα γίνεται μία συνεδρίαση υπό μορφή λογοδοσίας από την πλευρά του δήμου για συγκεκριμένα ζητήματα, κι αυτό είναι καλό και χρήσιμο. «Περιμένουμε να δούμε αναλυτικά το σχέδιο νόμου καθώς κάποια πράγματα είναι θολά αυτή τη στιγμή και θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί επακριβώς, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της αποδοτικότητας των δήμων».
Η τροποποίηση του μοντέλου οργάνωσης των δήμων, μέσω της ενσωμάτωσης των Ν.Π.Δ.Δ. τους στον πυρήνα της λειτουργίας τους, με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων, των πόρων και του προσωπικού των στον ίδιο τον δήμο, θα οδηγήσει – σύμφωνα με το νομοσχέδιο -σε σημαντικές οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών, καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων και καλύτερη οικονομική διαχείριση.
Ωστόσο πολλοί δήμαρχοι της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Βέροιας, εκτιμούν ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να έχουν εφαρμογή στους μεγάλους δήμους, στην επαρχία όμως, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς ένας δήμος υποστελεχωμένος, όπως της Βέροιας, με ποιο καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων και καλύτερη οικονομική διαχείριση.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας προγραμματίζουν σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και πολιτικές Αρχές στο πλαίσιο των κινήσεων διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει.
Σοφία Γκαγκούση