Μεγάλος πονοκέφαλος και αναστάτωση στους δήμους φέρνει το νέο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων, που μπήκε σε διαβούλευση, σε ασφυκτικά πλαίσια, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου που όλοι τρέχουν προς αναζήτηση ψήφων.
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση θέλει να ισχύσουν οι δομικές αλλαγές των ΟΤΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Στον δήμο Βέροιας, εκτός από τα προβλήματα που θα προκύψουν στο ΚΑΠΑ, η μεγαλύτερη αναστάτωση φαίνεται να αφορά κυρίως την ΚΕΠΑ αλλά και κάθε πολιτιστικό δημοτικό φορέα, καθώς τα αντικείμενα που διαχειρίζονται και ο τρόπος λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων απέχουν πολύ από την κλασική 8ωρη λειτουργία, Δευτέρα πρωί με Παρασκευή μεσημέρι, των υπηρεσιών ενός δήμου.
Οι πολιτιστικοί οργανισμοί λειτουργούν πρωί – απόγευμα, έχουν να κάνουν με διαφορετικό καθεστώς προσλήψεων δασκάλων μουσικής, χορού και άλλων δραστηριοτήτων που λειτουργούν κυρίως απογευματινές ή βραδινές ώρες, λειτουργούν εκπαιδευτικά τμήματα, χορωδίες, διοργανώνουν εκδηλώσεις τα σαββατοκύριακα, απασχολούν καλλιτέχνες, ηχολήπτες, τεχνικούς και άλλες ειδικότητες που είναι αδύνατον να περιοριστούν στη λογική και το ωράριο των δήμων.
Προφανώς το υπουργείο μετράει τα κουκιά στα οικονομικά, στα θέματα χρηματοδοτήσεων ή υποστελέχωσης που δεν γνωρίζουμε οι απ΄ έξω, ωστόσο μια πρώτη απλή προσέγγιση κοινής λογικής, πραγματικά δυσκολεύεται να αντιληφθεί την πολιτική προσέγγιση του θέματος, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την διοικητική ενσωμάτωση των εργαζόμενων όλων αυτών των φορέων στον Δήμο, χωρίς διαχωρισμούς εξ αντικειμένου των φορέων.
Εκτός, εάν στα προσεχώς του Υπουργείου προβλέπεται η σταδιακή συρρίκνωση των δημοτικών επιχειρήσεων πολιτισμού, τόσο, που να οδηγηθούν κάποια στιγμή στο τέλος… Γιατί όμως;
Σ.Γκ.