-Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση και των δύο Μονάδων της Ημαθίας, με μόνιμες προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και πιο συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας καθώς και τα Κέντρα Υγείας, γνωστοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι στο beluga της Βέροιας, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας, της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η (Ένωση νοσοκομειακών γιατρών και κέντρων υγείας) και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.
Διαχρονική υποχρηματοδότηση
Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η, κ. Γιώργος Καρτσιούνης, επεσήμανε ότι τα τεράστια προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τοπικά, αλλά πανελλαδικά και ευρωπαϊκά και προέρχονται από την διαχρονική υποχρηματοδότηση, από όλες τις κυβερνήσεις, «που συνειδητά υποβαθμίζουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδας υγείας έτσι ώστε ,πέρα από κάθε στοιχειώδη περίθαλψη που θα παρέχεται, τα υπόλοιπα να τα αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας με ότι αυτό σημαίνει για τα ευάλωτα νοικοκυριά». Προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει ο νέος νόμος που προβλέπει να εισέρχονται στα νοσοκομεία ιδιώτες γιατροί και νοσοκομειακοί να εργάζονται και ως ιδιώτες, πρόσθεσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ημαθίας.
Αναφέρθηκε επίσης στα πολύ μεγάλα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε τοπικό επίπεδο, με πιο βασικά την έλλειψη προσωπικού και τις πιεστικές συνθήκες εργασίας γιατρών με συνεχείς εφημερίες και ειδικευόμενων σε τομείς εκτός ειδικότητάς τους. Σχετικά με κάποιες εκτιμήσεις ότι κρίνεται θετικό το ενδεχόμενο να κλείσει το νοσοκομείο της Νάουσας, υπογράμμισε ότι η Βέροια δεν έχει την δυναμική να σηκώσει όλο το βάρος του Νομού.
Αντίθετα, η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η ζητά ενίσχυση και των δύο νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις. Έκανε λόγο μάλιστα για ελλείψεις παθολόγων, αναισθησιολόγων, οφθαλμιάτρων, γαστρεντερολόγων κ.α. και για μεγάλη λίστα αναμονής που οδηγεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Καρτσιούνη, η Ένωση ζητά μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών ,αύξηση μισθών, χορήγηση όλων των κανονικών αδειών στους ειδικευόμενους γιατρούς, αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σταθερή εκπαίδευση του προσωπικού, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και ενιαίο δωρεάν σύστημα υγείας στελεχωμένο με μαζικές προσλήψεις, χωρίς απογευματινά. «Το αγαθό της υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών», είπε και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.
Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση
Διαχρονικές και γνωστές χαρακτήρισε τις παθογένειες του ΕΣΥ , ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Βέροιας, κ. Ηλίας Νοβάκης, ιεραρχώντας τις σημαντικότερες, όπως: υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ανεπαρκής αποσπασματική ΠΦΥ, ανεπάρκεια - έλλειψη πρόληψης, υψηλές δαπάνες για την ιδιωτική υγεία, ελλείψεις ή παλαιότητα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ελλείψεις σε υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις. Με πιο σημαντικές ωστόσο, για το νοσοκομείο Βέροιας, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση
« Με την νέα πτέρυγα και τον νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που εξοπλίστηκε το νοσοκομείο της Βέροιας είμαστε στις καλύτερες θέσεις πανελλαδικά σε σχέση με άλλα επαρχιακά νοσοκομεία ενώ η αναβάθμιση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στον πολίτη της Ημαθίας», εκτίμησε. Για τους πρωτοβάθμιους φορείς, ο κ. Νοβάκης είπε ότι αποτέλεσαν και αποτελούν τον «φτωχό συγγενή, την δεξαμενή άντλησης προσωπικού για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων».
Στοιχεία για παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών
και λοιπού προσωπικού
Ο κ. Νοβάκης έδωσε και στοιχεία για τις παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τον τελευταίο καιρό υποβλήθηκαν πάνω από 20 παραιτήσεις γιατρών. Κυρίως, ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, παθολόγοι παρουσιάζουν έλλειψη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2022 αποχώρισαν 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.700 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Το πρώτο 5μηνο του 2023 αποχώρισαν 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Στον ιατρικό κλάδο το 2022 αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 424 γιατροί ενώ παραιτήθηκαν 400. «Αυτό σημάνει ότι το δυναμικό των γιατρών (19.900 μόνιμοι και επικουρικοί) μειώθηκε κατά 4 % σε ένα έτος. Οι πολιτικές λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν καταστροφική επίδραση στη στελέχωση των νοσοκομείων. Η γήρανση των μόνιμων εργαζομένων χωρίς την αυτόματη αναπλήρωση των αποχωρήσεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποδιάρθρωση του ΕΣΥ», πρόσθεσε ο κ. Νοβάκης. Οι λόγοι των αποχωρήσεων, πέρα από την συνταξιοδότηση, που οδηγούν κυρίως σε παραιτήσεις και μεταστροφή προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό είναι πολλοί. Εξ αυτών: Οι χαμηλοί μισθοί, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εφημεριακή υπερεξόντωση εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης, η αναγκαστική ετεροαπασχόληση και μετακίνηση, η επιστημονική και μισθολογική απαξίωση, τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες, η μη μονιμοποίηση και η μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
Η στελέχωση του νοσοκομείου Βέροιας, με αριθμούς
«Θέλω όμως να επιμείνω στην στελέχωση του νοσοκομείου Βέροιας και κυρίως εκεί που έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα με στοιχεία από το γραφείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, είπε και κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία (από 1.09.2019 έως 31.12.2022)
Προσλήψεις- διορισμοί προσωπικού του νοσοκομείου Βέροιας
-Συνολικές προσλήψεις και διορισμοί 330 άτομα
-Προκηρύξεις σε εξέλιξη 35 άτομα
-Συνταξιοδότηση 38 άτομα
-Κενές οργανικές θέσεις σε λοιπό προσωπικό 98 άτομα
-Δεσμευμένες θέσεις από προκήρυξη 30 άτομα. Είναι προκήρυξη που αφορά χειριστές ακτινολογικού ΔΕ νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους
-Λοιπό επικουρικό προσωπικό που καλύπτουν της κενές οργανικές 139 άτομα
Στο ιατρικό προσωπικό
-Κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών 30.
-Επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν σε όλες τις ειδικότητες 10
-Δεσμευμένες θέσεις για προκήρυξη σε όλες τις ειδικότητες 6. Αφορά συντονιστές διευθυντές, επιμελητές Α και επιμελητές Β
-Γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών 3
-Πλήρης κάλυψη του νοσοκομείου με αναισθησιολόγους
-Ορκίστηκε νέος μόνιμος γιατρός παθολόγος στα ΤΕΠ
-Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προκηρύχθηκαν παλαιότερα και έχουν καταστεί άγονες.
Ο κ. Νοβάκης χαρακτήρισε αναντικατάστατο τον ρόλο του ΕΣΥ που αποδυναμώνεται και από έναν ακόμα λόγο, την γήρανση και συνταξιοδότηση του προσωπικού χωρίς να αντικαθίσταται.
«Χωρίς λεφτά, Υγεία δεν γίνεται»
Ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Βέροιας, εκτίμησε ότι γίνονται κάποια βήματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, κυρίως γιατρών, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. «Χωρίς λεφτά, Υγεία δεν γίνεται», τόνισε. Σχολίασε επίσης ότι είμαστε τυχεροί στην Ημαθία που έχουμε δύο νοσοκομεία και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει κάποιο από αυτά. «Να τα φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού», είπε ενώ αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55- 67 ετών, που βοήθησαν πάρα πολύ. Για τον λόγο αυτό έκανε έκκληση να παραμείνουν οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη μάθει τη δουλειά.
«… Η Νάουσα, γίνεται δεξαμενή άντλησης προσωπικού
για το Νοσοκομείο της Βέροιας»
Από την πλευρά των εργαζομένων στο νοσοκομείο Νάουσας, η πρόεδρος του σωματείου , Στέλλα Ζάλιου υπερασπίστηκε τη Μονάδα καθώς και τη λειτουργία και των δύο νοσοκομείων. Μίλησε για το ιστορικό του νοσοκομείου Νάουσας το οποίο καλύπτει όλο το νομό αφού έχει 20.000 νοσηλείες ανά έτος, εκ των οποίων, το 30% αντιστοιχεί σε πολίτες της Νάουσας και το 70% σε νοσηλευόμενους από Βέροια, Αλεξάνδρεια και άλλες περιοχές εκτός νομού. «Είναι σημαντικό ότι εξυπηρετούνται χιλιάδες πολίτες απο τα λαϊκά στρώματα οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα όπου τα χειρουργεία και τα νοσήλεια είναι πανάκριβα». Η πρόεδρος, επεσήμανε ότι παρότι το νοσοκομείο είναι αποδοτικό, παραγωγικό και απαραίτητο, βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο, λόγω της μικρής απόστασης με τη Βέροια με το νοσοκομείο της οποίας συνεργάζονται πολύ καλά, ως διασυνδεόμενα και μάλιστα, τροφοδοτεί με προσωπικό την Βέροια. «Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν έχει έλλειψη η Βέροια σε κάποιες ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι και παίρνει από την μονάδα της Νάουσας. Για αυτό χρειάζεται να έχουν επάρκεια και τα δύο νοσοκομεία. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, η Νάουσα γίνεται δεξαμενή άντλησης προσωπικού για το Νοσοκομείο της Βέροιας που είναι μεγαλύτερο. Αυτό όμως, δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη πρακτική, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια και στις δύο μονάδες», σχολίασε η πρόεδρος.
«Καμία μετακίνηση γιατρών δεν θα έπρεπε
να είναι εις βάρος κανενός νοσοκομείου»
«Ακούμε για πληρότητα όμως τα χειρουργεία αργούν…», πρόσθεσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Θεοφάνης Κουτρουλιάς. «Ο πολίτης θέλει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και τα νοσοκομεία μπορούν να τις παρέχουν. Όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας που εξαντλούν τα ανθρώπινα όρια τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οτι παράγεται τόσο έργο από το νοσοκομείο της Νάουσας είναι η απόδειξη ότι το δημόσιο μπορεί να πετύχει. Στην Ημαθία δεν περισσεύει κανένα κρεβάτι, οπότε η κουβέντα περί ΝΠΙΔ δεν λύνει το πρόβλημα». Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της υγείας υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργεί με εργολάβους σε κάποιους τομείς, όπως είναι η καθαριότητα και η εστίαση, που ωστόσο κοστίζουν περισσότερο, όπως εκτίμησε. «Το πρόβλημα είναι οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών και η εργασιακή εξουθένωση. Καμία μετακίνηση γιατρών δεν θα έπρεπε να είναι εις βάρος κανενός νοσοκομείου, αφού, αν λείψουν κάποιοι αναισθησιολόγοι από τη Νάουσα θα είναι επισφαλής η λειτουργία του. Άρα οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια», τόνισε ο κ. Κουτρουλιάς. Συμφωνώντας με τους συναδέλφους του επεσήμανε οτι οι συνθήκες χειροτερεύουν και ότι χρειάζονται προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και αύξηση μισθών.
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
Κλείνοντας την συνέντευξη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Νίκος Νατζμέ, μίλησε με σθένος κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, κάλεσε σε αντίσταση και αντεπίθεση τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων τόσο στο χώρο της Υγείας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε με έμφαση στο υψηλό κόστος ζωής και στις ανατιμήσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά αντίθετα με τα τεράστια κέρδη των ομίλων, όπως είπε, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, για το οποίο οργανώνεται κάθοδος αντιπροσωπειών σωματείων και πολιτών από τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη.
Σοφία Γκαγκούση