Επιτέλους, η κλιματική κρίση και αλλαγή, αρχίζει να μπαίνει σοβαρά πλέον στην πολιτική ατζέντα, καθώς οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Στη διημερίδα που έγινε στη Βέροια και αφορούσε την ορθολογική διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων, καθηγητές πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στο πρώτο μέρος για την βιώσιμη διαχείριση των ποταμών και στη δεύτερη ενότητα, για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κρατήσαμε κάποιες σημειώσεις από τα πολύ χρήσιμα που τονίστηκαν από τους εισηγητές:
-Για πρώτη φορά ακούσαμε τον όρο κλιματική μετανάστευση και κλιματικοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής, κάτι που μπορεί να ακούγεται περίεργο όμως δεν είναι μακρινό ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης. «Δεν έχουν να χάσουν τίποτα οι άνθρωποι από την Αφρική… δεν έχουν ούτε να φάνε, ούτε να πιούνε», οπότε το κύμα μετανάστευσης θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.
- Η Μεσόγειος είναι από τις περιοχές που χαρακτηρίζεται hot spot της κλιματικής αλλαγής. (Δεν είναι ίσως τυχαίο αυτό που συμβαίνει στις μεσογειακές χώρες, τόσο που στην Μαδρίτη, ο δήμαρχος κάνει έκκληση στους πολίτες για… λοκντάουν, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων).
-Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα και μετά λύπης, η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον.
-Σημειώθηκε οτι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, ο καθένας προσωπικά με ατομική ευθύνη.
-Κάτι βεβαίως που αφορά και στην κατανάλωση νερού που αποτελεί επίσης τεράστιο πρόβλημα. «Το νερό δεν είναι ανανεώσιμος, αλλά ανακυκλώσιμος φυσικός πόρος. Και ενώ η ποσότητα του νερού μένει η ίδια, ο πληθυσμός, οι πελάτες δηλαδή, έχουν πολλαπλασιαστεί.
-Η δε αφαλάτωση, ενοχοποιείται, όπως τόνισαν οι καθηγητές, για καρκίνους. Γι΄ αυτό, χώρες όπως η Αφρική έχουν αρχίσει να στρέφονται προς άλλες μεθόδους.
Με λίγα λόγια το μέλλον δεν είναι καθόλου ευχάριστο και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τα χρονικά όρια που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα… Καιρός να δράσουμε, από χθες, όπως λένε οι επιστήμονες, για το αύριο των παιδιών μας!
Σ. Γκ.