Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026 οι παλιές δεν θα έχουν καμία απολύτως ισχύ.
Ο υπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι νέες ταυτότητες «είναι μία καινούργια πραγματικότητα, η οποία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χακάρει, ούτε να πλαστογραφεί το καινούργιο δελτίο ταυτότητας» και οτι θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις, όσο και για τις πλαστογραφήσεις. «Θα συντονιστούμε με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τον κανονισμό των μετακινήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας για τις αεροπορικές μετακινήσεις, τη βίζα, τη δυνατότητα να μετακινούμαστε στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Ασφαλές έγγραφο
Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε ότι το καινούργιο δελτίο ταυτότητας θα είναι ένα ασφαλές έγγραφο, δε θα πλαστογραφούνται, αξιοποιώντας ό,τι η τεχνολογία παρέχει προς την κατεύθυνση αυτή και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. «Θα αναγράφει επάνω τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες. Ό,τι γράφει η ταυτότητα έξω, θα αποθηκεύεται και σε μη εμφανές σημείο: δηλαδή φύλο, όνομα, επίθετο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, τα δακτυλικά αποτυπώματα» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Για το…τσιπάκι
Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων. «Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι «ότι θα έχεις την ταυτότητά σου και θα χτυπάει -όπως είναι στο GPS- ένα λαμπάκι βρίσκομαι σήμερα εδώ, πάω στην άλλη κατεύθυνση» κ.λπ. - είναι ανοησίες που αποδομούνται πάρα πολύ εύκολα, αν κάποιος καταλάβει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της καινούργιας ταυτότητας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων και όσοι εν πάση περιπτώσει παρακινούν ανθρώπους σε ακραίες αντιδράσεις, ας αναλογιστούν ότι -εκτός όλων των άλλων- τα σκοταδιστικά, απαράδεκτα, ανούσια, βάζουν και λίγο νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν».
Μόνο με νέες ταυτότητες από το 2026 μια μετά…
Σχολιάζοντας τους πολίτες που δημιουργούν ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν καινούργια ταυτότητα (παλαιού τύπου) ο υπουργός είπε ότι για ανεξήγητους και εντελώς αδικαιολόγητους λόγους υπόκεινται σε μία απίστευτη ταλαιπωρία , καθώς από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ορίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2026 και μετά -σε τρία χρόνια- δεν θα ισχύουν πουθενά. «Όποιο δελτίο ταυτότητας δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές, που ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός βάζει, από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, παύει να ισχύει».
Για τις αντιδράσεις φωτογράφων
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων, καθώς οι φωτογραφίες για τις νέες ταυτότητες θα βγαίνουν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.
Η διαδικασία έκδοσης
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η διαδικασία έκδοσης καινούργιων ταυτοτήτων θα ξεκινήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου και το κόστος θα είναι 10 ευρώ.
Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη της.
Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.
Η θέση του Αρχιεπισκόπου
«Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία», προέτρεψε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας για το ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε: «Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση. Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά». Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη». Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος πρότεινε για ακόμη μία φορά «να περιμένουμε τις θέσεις της Συνόδου και για τέτοια θέματα, με τέτοιον αντίκτυπο σε μια τέτοια εποχή. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις».