Αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας που ξεκίνησε χθες στην Κεντρική Μακεδονία. Εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμό των διεπαγγελματικών ομάδων, σημείωσε ότι «τίποτα δεν πάει μόνο του χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Επανέλαβε δε τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και της ελληνικής κυβέρνησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές λόγω των πυρκαγιών στη χώρα , διαβεβαιώνοντας ότι «δε θα πάψουμε να είμαστε δίπλα τους».
Ξεκινώντας την τετραήμερη του επίσκεψη στην Κεντρική Μακεδονία από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, με την οποία το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ θέλει να αναδείξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ενίσχυση του ρόλου και της ύπαρξης των διεπαγγελματικών ομάδων, με στόχο «να λειτουργούν σωστά και ουσιαστικά, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί καλύτερος βηματισμός για όλους τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα και στενότερη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου, πιο αποδοτική και χρήσιμη για όλους. Η συνεργασία με τις διεπαγγελματικές ομάδες είναι επιβεβλημένη», ξεκαθάρισε.
Το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει
ως ένα υπουργείο επιδοτήσεων
«Το ΥΑΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ως ένα υπουργείο επιδοτήσεων», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι μέσω της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που αποτελεί και εντολή του πρωθυπουργού, θα επιτραπεί στο επιτελείο του υπουργείου να αναπτύξει όλο το φάσμα των δράσεων του.
Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, όπως εξήγησε, είναι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ «που έχει μείνει πίσω καμιά 20 χρόνια, και για αυτό δουλεύουμε συστηματικά, αλλά και η οργάνωση και λειτουργία με διαφάνεια, αξιοκρατία και συνέπεια του ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ «δίνουμε βάρος και αγώνα με το χρόνο, ώστε να τακτοποιήσουμε τα προαναφερόμενα ζητήματα και όλα όσα προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή».
Αναφερόμενος ειδικότερα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο ΥΠΑΑΤ ευχαριστώντας τους προκατόχους του, καθώς όπως είπε «όλοι τους έβαλαν ένα λιθαράκι», τόνισε ότι «σήμερα εμείς έχουμε υλικό στα χέρια, εκθέσεις και μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και όλα αυτά μας επιτρέπουν να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα».
«Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2023 να έχει πραγματοποιηθεί η προετοιμασία σχετικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ήδη γίνεται εντατικά από τον πρόεδρο του οργανισμού και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, να έχει ολοκληρωθεί μια διαβούλευση ουσιαστική και ζωντανή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του. Αρχές του 2024 στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ», διευκρίνισε.
«Είμαστε εκεί δίπλα στους Έλληνες του πρωτογενούς τομέα και όλα τα ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές και τα ζητήματα του νερού, ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο που μας απασχολεί, είναι στο τραπέζι. Για εμάς είναι προτεραιότητα, ο χρόνος τρέχει και είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν», τόνισε σχετικά με τις ζημιές στον Έβρο.
Η συνάντηση με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών
Στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κρασί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οικογενειακές οινοποιητικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οινο-τουρισμού, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες στην ελληνική περιφέρεια. Σήμερα ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία. Ο ελληνικός αμπελώνας είναι περίπου 600.000 στρέμματα και επικεντρώνεται στην ποιοτική και όχι στην εντατική παραγωγή. Με την καλλιέργεια αμπελώνων ασχολούνται περίπου 160.000 οικογένειες. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελληνικού οίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Βογιατζή, είναι οι γηγενείς ποικιλίες. Η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται στους 212.000 τόνους, η οποία εφέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 30% λόγω μειωμένης παραγωγής εξ αιτίας του περονόσπορου.
Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι στήριξης της ελληνικής οινοπαραγωγής, μέσω του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και συζητήθηκε η επικαιροποίηση και επανασχεδιασμός του στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου, όπου οι Λευτέρης Αυγενάκης και Διονύσης Σταμενίτης και οι Γενικοί Γραμματείς, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.
Γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων ενόψει ΔΕΘ
Μιλώντας για την επίσκεψη του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία, που γίνεται λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση της 87ης ΔΕΘ (9-17/9) και μία ημέρα πριν την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων και συζητήσεων και συσκέψεων αυτές τις ημέρες, αλλά και μετά. Η παρουσία όλου του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ θα φέρει αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν ο διάλογος είναι ειλικρινής και καθαρός, όχι μόνο δεν χάνει κανείς, αλλά μετά βεβαιότητας κερδίζει και κερδίζουμε όλοι».
Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδεύουν στην τετραήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία, ως την 1η Σεπτεμβρίου 2023, οι γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενώ κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, θα ακολουθήσουν παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων.