Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδα και Ινδίας, κατά τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμφώνησαν με κοινή Δήλωση, στην αναβάθμιση της ελληνο-ινδικής σχέσης, σε επίπεδο «Στρατηγικής συνεργασίας».
Το έδαφος προετοίμασε
η ΕΘΕΑΣ
Το μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθεια να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα γύρω από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, που έχει πλήξει την παραγωγή αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων στη χώρα, αφού προηγήθηκαν τον Ιούλιο συναντήσεις εκπρόσωπων από το Ελληνο – Ινδικό Επιμελητήριο και την ΕΘ.Ε.Α.Σ. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του Ελληνο – Ινδικού Επιμελητηρίου ο Πρόεδρος, κ. Άγγελος Τσαβδάρης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Μελάς και από την ΕΘ.Ε.Α.Σ ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, μέλος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Μάλιστα ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στο νέο καινοτόμο εγχείρημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ με τη δημιουργία μια βάσης δεδομένων, που έχει ως στόχο να διευκολύνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς – μέλη της, στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού, προς αναζήτηση του οποίου, η χώρα μας στρέφεται πλέον σε χώρες της Ασίας.
Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννακάκη, οι ελπίδες για την κάλυψη ενός μέρους του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, αποτελούν η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη.
Το ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο, πέραν της συνεργασίας με την ΕΘΕΑΣ για τη μετάκληση εργατών γης, έχει έλθει σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Δεξιοτήτων της Ινδίας για την επανακατάρτιση εργαζομένων σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στην ελληνική οικονομία, ώστε ακολούθως να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο οργανισμός αποτελεί σύμπραξη του υπουργείου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Επιχειρηματικότητας της Ινδίας με ιδιωτικές εταιρείες και έχει εγγεγραμμένους στις ψηφιακές πλατφόρμες του πάνω από 1 εκατομμύριο Ινδούς ειδικευμένους εργαζομένους.
Για τη διευκόλυνση της μετάκλησης εργατών από την Ινδία ο κρίνεται αναγκαία τη δρομολόγηση ρύθμισης ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να μετακληθεί από διαφορετικούς εργοδότες, τόσο του ιδίου κλάδου της οικονομίας όσο και -κυρίως- διαφορετικών. (π.χ. να μπορεί να απασχολείται για 4,5 μήνες τον χρόνο στον τουρισμό και άλλους τόσους στη γεωργία).
Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Μόντι
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την Κινητικότητα και τη Μετανάστευση, η οποία βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία και τη σημασία της οποίας τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Επίσης, Μητσοτάκης και Μόντι συζήτησαν και συμφώνησαν την εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.
Παράλληλα συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.
Στην Κοινή Δήλωση αποτυπώνεται η συναντίληψη Ελλάδας και Ινδίας για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες Μεσόγειο Θάλασσα και Ινδο-Ειρηνικό, «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της ναυσιπλοϊας προς όφελος της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και όπως ανέφερε ο κ. Μόντι, «η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας».