Πρόκειται για μια παράδοση που αγγίζει τον ένα αιώνα σχεδόν, καθώς η εμποροπανήγυρη Αιγινίου ξεκίνησε το 1926 και με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης, πραγματοποιείται αδιάλειπτα. Τον φετινό Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η 95η διοργάνωση και τόσο ο δήμος όσο και οι ντόπιοι αλλά και οι συμμετέχοντες εκθέτες εκφράζουν αισιοδοξία και περιμένουν να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.
«Τα μηνύματα που έχουμε με βάση τις αιτήσεις των εκθετών είναι πολύ θετικά. Η αίσθησή μας είναι ότι θα έχουμε μια πολύ πετυχημένη χρονιά», δηλώνει στην Karfitsa.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και πρόεδρος της επιτροπής της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου, Δημήτρης Ζαφείρης.
Όπως υποστηρίζει, η περσινή χρονιά «έδειξε» τον δρόμο καθώς η προσέλευση επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλη, αποτυπώνοντας την ανάγκη των πολιτών για διασκέδαση και για πολυπληθείς διοργανώσεις μετά από τα χρόνια του κορονοϊού. «Πέρυσι ο κόσμος ήθελε να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, να διασκεδάσει, να χαρεί και να ξεφαντώσει. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη απελευθέρωση και οι επισκέπτες θα κινηθούν με περισσότερη άνεση», σημειώνει.
Αναφορικά με τον αριθμό των εκθετών, φέτος θα συμμετάσχουν στο πανηγύρι περίπου 400 έμποροι τόσο από την Πιερία όσο και από τους γύρω νομούς. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στα εμπορικά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού και παιχνίδια, να απολαύσουν φαγητό, καφέ και ποτό, να χορέψουν κατά τη διάρκεια των ζωντανών μουσικών προγραμμάτων και να διασκεδάσουν στο λούνα παρκ. Η είσοδος στο πανηγύρι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είναι δωρεάν. «Προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα διασκέδασης για κάποιον που θέλει να το χαρεί ανά ηλικία αλλά και ανά φιλοσοφία», σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη.
Ο αντίκτυπος του θεσμού στην τοπική κοινωνία είναι πολύ ισχυρός. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της επιτροπής για την εμποροπανήγυρη, πρόκειται για μια διοργάνωση την οποία περιμένουν κάθε χρόνο οι ντόπιοι και όχι μόνο. Η προσέλευση στην περιοχή, όπως συμπληρώνει, είναι εύκολη οδικά αλλά και με τρένο, στοιχεία που συντελούν στη μεγάλη επισκεψιμότητα της διοργάνωσης.
«Είναι πόλος έλξης εκθετών από Αλεξανδρούπολη, Καστοριά και Ξάνθη. Οι επισκέπτες μας είναι από την κεντρική και δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Πέρυσι υπήρχαν ναυλωμένα λεωφορεία από την Αριδαία και την Έδεσσα για το πανηγύρι. Είναι πολύ όμορφο το στοιχείο της επικοινωνίας των ανθρώπων. Το πανηγύρι για πολλούς είναι σημείο αναφοράς. Οικογένειες που μένουν σε διαφορετικά μέρη, σμίγουν εκεί. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια όμορφη συνήθεια να έρχονται παλιές τάξεις σχολείων για reunion μέσα στο πανηγύρι. Δεν είναι πλέον μόνο θεσμός, αλλά βίωμα», αναφέρει.
Ερωτηθείς πάντως για τα στοιχεία που κερδίζουν τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται στο πανηγύρι του Αιγινίου ακόμη και από μακριά, ο κ. Ζαφείρης κάνει λόγο στην Karfitsa.gr για τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κουλτούρας, όπως είναι η φιλοξενία, η διασκέδαση, η εξυπηρέτηση και το καλό φαγητό, τα οποία μπορεί ο καθένας να απολαύσει στη διοργάνωση.