Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Με αδύναμη και κατακερματισμένη την αντιπολίτευση στα αριστερά και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ένας είναι ουσιαστικά ο αντίπαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη -που επικράτησε κατά κράτος στον χώρο του κέντρου στις εθνικές εκλογές. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον δίδυμο κίνδυνο στον οποίο κατά κανόνα υπέπεσαν οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που είχαν δεύτερη τετραετία: τα φαινόμενα μεταρρυθμιστικής κόπωσης και αλαζονείας της εξουσίας.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι έχει συναίσθηση αυτού του δίδυμου κινδύνου. Ήδη, «με το καλημέρα», η Βουλή υπερψήφισε με την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία μια μεταρρύθμιση, που όπως είπα από το βήμα της βουλής είναι νίκη του αυτονόητου, η οποία, όμως, μας υπενθυμίζει με πόση καθυστέρηση προχωρούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Η απόδοση του δικαιώματος ψήφου στον τόπο διαμονής στο εξωτερικό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων είναι μια πράξη ωριμότητας με αδικαιολόγητη, ωστόσο, καθυστέρηση.
Με νωπή, όμως, την ισχυρή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση, χωρίς χρονοτριβή, αμέσως μετά την ανάπαυλα των διακοπών στις εργασίες της βουλής λόγω θέρους, θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του αυτονόητου. Μεταρρυθμίσεις για τις οποίες χρόνια τώρα μιλούμε, αλλά στην πράξη δεν έχουμε καταφέρει την εφαρμογή τους:
• Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η κατάρτιση, όπου χρειάζεται, θα συμβάλει στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη.
• Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ανάγκη που έγινε ιδιαίτερα κατανοητή -ακόμη και από τους μη ένθερμους υποστηρικτές της- στα χρόνια της πανδημίας. Μέγα στοίχημα η αντιμετώπιση του καρκινώματος που ακούει στο όνομα «φακελάκι» που αξιώνουν επίορκοι γιατροί.
• Η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας χωρίς ακατανόητα πισωγυρίσματα, όπως στην περίπτωση της μη δημιουργίας έως τώρα πρότυπου σχολείου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα!
• Η δημιουργία, επιτέλους, μη κρατικών πανεπιστημίων με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ελπίζουμε, μόλις εκκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υπαναχωρήσει και πάλι. Γι αυτό έχει αξία η ρύθμιση να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί με 151 στην επόμενη Βουλή.
• Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, οι καθυστερήσεις της οποίας φτάνουν σε βαθμό αρνησιδικίας και εντείνουν τη δυσπιστία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.
• Η αντιμετώπιση παθογενειών του βαθέως κράτους, που αποδείχθηκαν με τραγικό τρόπο με το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά και εκτεταμένες φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η άμεση δρομολόγηση αυτών των υπερώριμων μεταρρυθμίσεων -σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις- επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί!
Τέλος, στον έτερο κίνδυνο της δεύτερης τετραετίας, αυτόν της εμφάνισης φαινομένων αλαζονείας της εξουσίας, τα άμεσα αντανακλαστικά του μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και με την αποπομπή υπουργών, δείχνουν την απόλυτη επίγνωση της ανάγκης να συμβαδίζει το «σεμνά και ταπεινά» μαζί με την αποτελεσματικότητα.
*Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός