«Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εδώ και 15 μέρες έχουμε αλλεπάλληλες και διαρκείς πυρκαγιές, έχουν χαθεί περιουσίες ολόκληρες, χάνονται ζωντανά, έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, είναι μία τραγική κατάσταση» σχολίασε καταρχάς η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99,6, εκτιμώντας ότι «το κράτος έχει πιαστεί κυριολεκτικά στον ύπνο για μία κρίση που ήταν προαναγγελθείσα και ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη αδράνεια για να αντιμετωπίσει το μέγεθος της καταστροφής».
Επιχειρησιακή ανεπάρκεια
και ανετοιμότητα για τις φωτιές
Στην κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως άλλοθι για όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη χώρα, το οποία ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το αναπτυξιακό μοντέλο και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από μία κυβέρνηση» σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ενέργεια, την πρόληψη… « Άρα το πρώτο και βασικό για το οποίο δεν συζητά η κυβέρνηση, είναι τι ακριβώς έχει κάνει για την κλιματική κρίση… Και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να παρακολουθούμε την έξαρση του φαινομένου ενώ δεν έχουμε κάνει κάτι ως χώρα για την αντιμετώπισή του, ακολουθώντας ένα μοντέλο φθηνής ανάπτυξης, που δεν επενδύει στην προστασία του φυσικού πλούτου, που δεν οδηγεί σε διάσωση ή σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, που δεν υπάρχει πραγματική πρόληψη, που καταργήθηκαν ακόμη και οι θέσεις για την δασοπροστασία που ουσιαστικά λειτουργούσαν προληπτικά για τον καθαρισμό των δασών, ώστε να υπάρχουν δίοδοι… Άρα δεν υπάρχει καμία πολιτική πρόληψης, δεν έχει γίνει τίποτα, εδώ και πάνω από 4 χρόνια», τόνισε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση «επένδυσε σε επικοινωνιακά παιχνίδια», χωρίς την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που είχε προβλεφθεί. «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι έκανε κοσμογονικές αλλαγές στην πολιτική προστασία και λίγες ημέρες μετά καίγεται η χώρα από άκρη σε άκρη και βλέπουμε ότι δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορεί να μην έχουμε μία στοιχειώδη επιχειρησιακή ετοιμότητα, δεν γίνεται…», πρόσθεσε.
Τι σηματοδοτεί την υποψηφιότητα της;
Σχετικά με την υποψηφιότητά της, που έχει τα χαρακτηριστικά, μίας νέας γυναίκας, μητέρας και μίας δυναμικής παρουσίας στην πολιτική σκηνή, διεκδικώντας πλέον και την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάει ότι είναι απολύτως εφικτό να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά και μάλιστα με την «επικουρία» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, «με τον τρόπο που λειτουργεί δημιουργεί πάρα πολλά κοινωνικά μέτωπα, άρα υπάρχει το περιθώριο και η ανάγκη να εκφραστεί ο προοδευτικός κόσμος απο την πολιτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια παράταξη που έχει και κυβερνητική εμπειρία αλλά και μια μακρά παράδοση και μπορεί- εφόσον κάνει τα απαραίτητα βήματα ανασύνταξης- να εκφράσει αυτόν τον κόσμο, με έναν τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό».
Τι σηματοδοτεί όμως την υποψηφιότητα της, απομακρύνοντας τις όποιες συζητήσεις περί «ταυτοτήτων», κατευθύνσεων και «προσταγμάτων» τύπου «κλείνατε προς αριστερά ή κέντρο»;
Όπως υπογράμμισε στον ΑΚΟΥ 99.6, κατά πρώτον, επιμένει ιδιαίτερα στο περιεχόμενο της πολιτικής, για συγκεκριμένες ανάγκες των νέων, εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, ώστε να τους δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ χώρος στα σχέδιά τους και οι πολιτικές του κόμματος να εκφράζονται προωθητικά προς τον κόσμο κι όχι μόνο με κριτική προς τη Ν.Δ. Να υπάρχει δηλαδή μια πολιτική, λαϊκά κατανοητή και κοινωνικά αναγκαία. «Και εφόσον αρχίσουμε να συζητάμε για το περιεχόμενο και κάνουμε συγκεκριμένες τις θέσεις μας και συγχρονιζόμαστε με τις ανάγκες των πολιτών και μπορούμε να εκφράσουμε και οραματικά κάτι που οι πολίτες θα δουν ότι είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στη ζωή τους, εκεί είναι που ξανακερδίζουμε και την ελπίδα και την εμπιστοσύνη τους», διευκρίνισε η κα Αχτσιόγλου.
Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές
και αυστηροί κανόνες για όλους
Επόμενο βασικό βήμα, είναι η οργάνωση του κόμματος. «Κατά την άποψή μου χρειάζονται σοβαρές αλλαγές. Θα πρέπει πρώτα από όλα, να έχουμε μία πολύ πιο ουσιώδη συμμετοχή, παρουσία και παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς, συλλόγους και συνδικάτα, διότι εκεί βρίσκεται ο πυρήνας των προβλημάτων και των ανθρώπων που μας απασχολούν. Δεύτερον, θα πρέπει να οργανωθούμε με πολύ πιο αυστηρούς κανόνες, που θα ισχύουν για όλους, από τον πρόεδρο μέχρι το μέλος του κόμματος, με την ίδια αυστηρότητα. Αυτό αφορά και το ζήτημα της πολυφωνίας και της κακοφωνίας, η οποία υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μας στοίχισε πολύ και πλήγωσε πολλούς πολίτες που κοιτούσαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, θα πρέπει να δουλέψουμε πιο μεθοδικά χρησιμοποιώντας την τεχνοκρατία για να εμβαθύνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις και να γίνονται πολύ πιο ουσιαστικές. Είναι απαραίτητο, επιμένω πολύ στην ανάγκη της επιστημονικής γνώσης, προκειμένου να υποστηρίζει τις πολιτικές θέσεις.
Είπατε ότι χρειάζονται πιο αυστηροί κανόνες στο κόμμα. Θεωρείτε ότι υπήρχε μία χαλαρότητα ως προς αυτό;
«Ναι, θεωρώ ότι υπήρχε μία χαλαρότητα ως προς αυτό. Δεν είναι ότι δεν υπήρχε καταστατικό ή ότι δεν υπήρχαν κανόνες, αλλά υπήρχε μία χαλαρότητα ως προς την τήρηση τους, πράγμα το οποίο δημιουργούσε και μία αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο στίγμα και ότι η συζήτηση άλλαζε ανάλογα με τις προσωπικές απόψεις κάποιου στελέχους. Αυτό δημιουργούσε μεγάλο προβληματισμό. Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι που εγγυάται ότι θα υπάρχει σοβαρότητα. Μία σοβαρότητα που πρέπει οι πολίτες να μπορούν να την αναγνωρίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν να τον εμπιστευθούν. Δεν είναι ένα κόμμα του 3% , είναι ένα κόμμα που, εν δυνάμει, οι πολίτες το βλέπουν ως κυβερνητική δύναμη. Άρα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια στιβαρότητα στο στίγμα και τις θέσεις του κι αυτό οργανώνεται με αυστηρούς κανόνες. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο διάλογος ή ότι δεν θα υπάρχει δημοκρατία ή διαφορετικές απόψεις, αντίθετα είναι πλούτος αυτό για την Αριστερά, αλλά άπαξ και παίρνεται μία απόφαση, είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά, αυτή θα μας δεσμεύει όλους από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος και αυτή θα πρέπει ναι εκφωνείται δημόσια και θα είναι αυτή που θα εκπέμπει και το στίγμα. Δεν θα δικαιολογούνται παρεκκλίσεις με όρους προσωπικής θέσης. Οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται και να είναι σεβαστοί από όλους… Νομίζω ότι αυτή την αυστηρότητα τη θέλουν όλοι, έχουν καταλάβει όλοι πόσο μας στοίχισε και εμάς αλλά κυρίως τον κόσμο που κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι όσο βλέπουν αυτή την εικόνα της πολυφωνίας, τόσο πιο διστακτικοί είναι απέναντι στο κόμμα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου αφού προηγηθεί (3/9) το συνέδριο και η κα Αχτσιόγλου απηύθυνε κάλεσμα να προσέλθει εκείνη την ημέρα, στην ανοιχτή διαδικασία, οποιοσδήποτε θέλει να ψηφίσει για τον ή την πρόεδρο και να γραφτεί μέλος. «Ανεξάρτητα από την επιλογή τους, οι προοδευτικοί πολίτες μπορούν να εκφραστούν, να βάλουν ένα λιθαράκι σε αυτή την καινούργια διαδρομή και να γίνουν μέρος αυτού του νέου ταξιδιού. Νομίζω ότι παρότι θα είναι δύσκολο, γιατί ερχόμαστε από ένα κακό αποτέλεσμα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να το επιχειρήσουμε αυτό το ταξίδι γιατί μπορεί στα αλήθεια να μας βγάλει σε πολύ καλύτερες μέρες για όλους», τόνισε.
Παρουσιάζει τις θέσεις της σήμερα στη «Ελιά»
Στη σημερινή συγκέντρωση στη Βέροια, το πλαίσιο της συζήτησης εμπεριέχει κατάθεση σκέψεων και απόψεων της υποψήφιας για την προεδρία σχετικά με τον τρόπο που βλέπει τον χαρακτήρα της νέας ηγεσίας και πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής. Η Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει τις βασικές της αρχές για το περιεχόμενο της πολιτικής και την οργάνωση του κόμματος, χωρίς να λείψουν προφανώς και οι αντιπολιτευτικές αναφορές και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σοφία Γκαγκούση