-Ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβούλευση με φορείς και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού
Στην πρώτη διαβούλευση με θέμα Γαστροδιπλωματία Δήμου Βέροιας – Menu Veria Gastronomy, προχώρησαν ο Δήμος και το Τμήμα Τουρισμού με προσκεκλημένους εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων και επαγγελματιών των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. «Στοχεύουμε στη μελλοντική κουζίνα της Βέροιας με το πάντρεμα τοπικών προϊόντων και παράδοσης μαζί, στο πλαίσιο της σύγχρονης γαστρονομίας. Και είναι πλέον αναγκαίο συστατικό η γαστρονομία, για την προώθηση του τουρισμού στη Βέροια, ώστε μέσα από μία μελέτη που θα μας δώσει τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε προγράμματα, να προωθήσουμε και να προβάλουμε το «μενού» της Βέροιας με σύγχρονους όρους που θα καλύπτει όλες τις τάσεις, τις προτιμήσεις και τις ηλικίες, καθώς πέρα από έναν κατάλογο φαγητών, γλυκών και ποτών που θα απευθύνεται σε έναν άνθρωπο με φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, θα διαμορφωθεί και πρόταση για ειδικές κατηγορίες διατροφής, υπάρχει μενού για παιδιά, για vegans και vegetarians, μενού τα οποία βλέπουμε στα σύγχρονα εστιατόρια», είπε στο ΛΑΟ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Λάζαρος Ασλανίδης, για την πρωτοβουλία που σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύει και στο να αυξηθεί το «τιμολόγιο», τα χρήματα δηλαδή που ξοδεύει ένας επισκέπτης - τουρίστας στην πόλη, καθώς, το μενού, αναμένεται να προστεθεί στα κίνητρα μεγαλύτερης, χρονικά, παραμονής του επισκέπτη στη Βέροια, σε συνδυασμό και με τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα της περιοχής. Στη διαβούλευση, ετέθη επίσης και μια ακόμα παράμετρος: «Η τοποθέτηση της Βέροιας στον γαστρονομικό – τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και της UNESCO, αλλά και η δημιουργία προοπτικών στον φάκελο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», που αποτελεί τον βασικό στόχο του φιλόδοξου και πρωτοποριακού εγχειρήματος μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η τοπική επιχειρηματική δράση των επαγγελματιών», όπως αναφέρθηκε.
Η προώθηση της επικοινωνίας και της συνέργειας όλων των κλάδων, από το δέντρο και την βοοτροφία μέχρι την παραγωγή τοπικών γλυκών εδεσμάτων και κρασιών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη σύνδεση των τομέων παραγωγής με την πλούσια γαστρονομία της περιοχής της Βέροιας και όπως σημειώνει ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, «απώτερος σκοπός είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα της Βέροιας μέσω του Μενού και να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες του κλάδου προς την κατεύθυνση αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας. Θέλουμε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο τις ομορφιές της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας όσο και να γνωρίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της σύγχρονης γαστρονομίας».
Παρουσίες
Παρόντες στην εκδήλωση – διαβούλευση ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μακάριος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο Επ. Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, η Επίκουρη Καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, η παιδίατρος, Ελένη Καζελίδου, ο συνεργάτης του Δήμου Βέροιας, Γιώργος Παλαισίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Κώστας Παπαοικονόμου, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Τσανακτσίδης και ο Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ, Θεόφιλος Τεληγγιανίδης. Την Π.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησαν η ειδική σύμβουλος, Νίκη Καρατζιούλα και η υπεύθυνη Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Ημαθίας, Μαρία Ανδρεάδου. Στη διαβούλευση επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Βέροιας, Κων/νος Σαμανίδης, ο Πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, Ιωάννης Βουγιούκας, ο Πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Βέροιας, Τάσος Παγούρας, η Πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Γιάννα Πιλιτσίδου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, αμπελουργοί και βοοτρόφοι.
Μετά την διαβούλευση, την εκπόνηση της μελέτης, την επεξεργασία και την τελική του διαμόρφωση, το βεροιώτικο μενού, ως πρόταση, θα διεκδικήσει να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης για την προβολή και την υλοποίησή του, σε συνεργασία με την εστίαση και τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέφερε ο αντιδήμαρχος τουρισμού.