Από την Ένωση Νοσοκομειακών και Κέντρων Υγείας Γιατρών (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η), γνωστοποιούνται τα εξής:
«Θέλουμε να επισημάνουμε την τραγική και επιπροσθέτως επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού μας όπως και των κέντρων υγείας Ημαθίας. Οι ελλείψεις σε γιατρούς αποκτούν πλέον επικίνδυνο χαρακτήρα, γιατί μετακινούνται από μια μονάδα σε άλλη για να κλείσουν τρύπες οι οποίες δεν μπορούν να κλείσουν καθότι είμαστε σουρωτήρι. Έτσι, έχουμε μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Νάουσας στην Πτολεμαΐδα και στο νοσοκομείο Βέροιας, από το νοσοκομείο Βέροιας στη Φλώρινα, με αποτέλεσμα εκεί που πάνε να κλείσουν μια τρύπα, ανοίγουν άλλες περισσότερες. Επίσης, δεν λογαριάζονται οι συνάδελφοι αν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν και την επιπλέον επιβάρυνση τους. Εκεί όμως που πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς, με κίνδυνο να έχουμε «ατυχήματα» τύπου Τεμπών, είναι στον τομέα των αναισθησιολόγων. Οι ελλείψεις έχουν πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με τις παραιτήσεις των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών των κυβερνήσεων διαχρονικά, υποχρηματοδότησης του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του ΕΣΥ. Πολιτικές που διώχνουν τους γιατρούς από το ΕΣΥ με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση (10-15 εφημερίες τον μήνα), εφημερίες σε ειδικότητες άσχετες με την εξειδίκευση των γιατρών. Αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να φύγουν στο εξωτερικό και απ’ την άλλη μεριά να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας, αναγκάζοντας τον κόσμο να πληρώνει αδρά από την τσέπη του ενώ έχει ήδη πληρώσει μέσω κρατήσεων και φορολόγησης του.
Ζητάμε άμεσα αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια δωρεάν υγεία από το ΑΕΠ, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, γενναία αύξηση των μισθών, αφορολόγητες εφημερίες, εισαγωγή βαρέων και ανθυγιεινών, καμιά ιδιωτική επιχείρηση στα νοσοκομεία και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες.
Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα, το νοσοκομείο της Βέροιας έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χειρουργηθούν οι ασθενείς και να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά. Το νοσοκομείο διαθέτει 5 οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων από τις οποίες είναι κατειλημμένη μόνο 1 θέση δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του χειρουργικού τομέα και των υπολοίπων τομέων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Καρτσιούνης Γιώργος Τζουβάρας Χρυσόστομος»