ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης και Ερντογάν  συμφώνησαν να έχει συνέχεια και συνέπεια το θετικό κλίμα

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να έχει συνέχεια και συνέπεια το θετικό κλίμα

-Δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής

Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.

Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη ενώ ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά…. Πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή της χώρας μας», είπε, ενώ σημείωσε και την πρόθεση των δυο ηγετών να ξανασυναντηθούν προς το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη, σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού.

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το πλαίσιο που οραματίζεται για μια καλή συνεργασία έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος, ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η βασική διαφορά μας ήταν και παραμένει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Ο δεύτερος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς και ο τρίτος άξονας η λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα, ενεργειακά θέματα, τομείς οι οποίοι μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και αυτό προσαρμόζει αυτά που μπαίνουν στη συζήτηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, λέγοντας πως του επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, καθώς αφορά το κράτος δικαίου και ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά σε ένα κράτος που θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ. «Σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το καλό κλίμα τονίζει και η Τουρκία

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν χθες να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών, αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα», ανέφερε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για τις εκλογές

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για τις...

Ο Τζο Μπάιντεν  ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την...

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση – Οι συνέπειες της απόπειρας δολοφονίας

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική...

Τα πάνω – κάτω στις αμερικανικές εκλογές φέρνει ...

Με ανατροπές οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Νέο Λαϊκό Μέτωπο 182 έδρες - Στις 168 η παράταξη Μακρόν, στις 143 η Ακροδεξιά -Για κίνδυνο ακυβερνησίας κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές

Με ανατροπές οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Νέο...

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα...

Ευρωεκλογές: Πολιτικός σεισμός στην Γαλλία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τον θρίαμβο της Λε Πεν

Ευρωεκλογές: Πολιτικός σεισμός στην Γαλλία: Πρόωρες...

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκηρύσσει ο Εμανουέλ...

Ισραήλ: Συνεδριάζει η σύνοδος G7 μετά το χτύπημα του Ιράν – Παίρνει αποφάσεις και το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Ισραήλ: Συνεδριάζει η σύνοδος G7 μετά το χτύπημα του...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις...

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Ιμάμογλου, πλήγματα για Ερντογάν και σε Άγκυρα, Σμύρνη

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Ιμάμογλου, πλήγματα...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ...

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες...

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές...

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και κάνει χημειοθεραπεία

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο Τζο Μπάιντεν  ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.Έπειτα από ισχυρές πιέσεις, που ξεκίνησαν μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο debate και κλιμακώνονταν ολοένα...

Τα πάνω – κάτω στις αμερικανικές εκλογές φέρνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υποψήφιου Προέδρου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο με έναν ακμαίο σε σχέση με τον Τζο...

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 182 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.Τους 168 φτάνουν είναι οι βουλευτές της...

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκηρύσσει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.Σε μια σπάνια κίνηση – να απευθύνει διάγγελμα μετά από...