Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου CITISYSTEM, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην πόλη Lahti της Φινλανδίας, συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 20 μέλη του εταιρικού σχήματος του έργου, μεταξύ αυτών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, συμβαλλόμενοι φορείς και εξειδικευμένοι ομιλητές από έξι χώρες.
Επικεφαλής εταίρος του έργου “CITISYSTEM” είναι το LAB-Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Το έργο “CITISYSTEM” προωθεί τη βιολογική κυκλική οικονομία και επικεντρώνεται στην κυκλοφορία των υλικών, των τροφίμων και των ενεργειακών ροών στο αστικό περιβάλλον. Αποσκοπεί στη βελτίωση των αντίστοιχων πολιτικών για την τόνωση της χρήσης, της κυκλοφορίας και της ανάκτησης των βιολογικών πόρων καθώς και στην προώθηση μιας συστημικής αλλαγής σε αστικό επίπεδο.
Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο (μεταξύ των Περιφερειών της ΕΕ) με τη συμμετοχή εταίρων και ενδιαφερομένων του έργου.
Η εναρκτήρια συνάντηση ξεκίνησε με επισκέψεις και παρουσιάσεις ειδικών στο Κέντρο Διαχείρισης Αποβλήτων Kujala, στην πόλη Lahti. Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, όπου έγινε διεξοδική παρουσίαση των διαδικασιών διαλογής και επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων, λυμάτων, αποβλήτων ξύλου και κήπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επίσκεψη χαιρέτισε ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Κέντρου, κ. Kimmo Rinne.
Ακολούθησε η επίσκεψη στους χώρους της μονάδας Labio, μιας μονάδας βιοαερίου και κομποστοποίησης. Η 18ετής ιστορία καθώς και οι διαδικασίες κομποστοποίησης της μονάδας παρουσιάστηκαν από τον γενικό Διευθυντή της Labio, κ. Niko Wassholm. Η κ. Elina Ojala, υπεύθυνη Περιβάλλοντος για την πόλη Lahti, παρουσίασε την ιστορία της πόλης και την πορεία της ώστε να αναδειχθεί η μικρότερη και βορειότερη πόλη που βραβεύτηκε ως “European Green Capital”. Η κ. Ojala υπογράμμισε ότι στόχος της πόλης Lahti είναι να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025 καθώς και την ανάγκη κοινωνικής συσπείρωσης για την επίτευξη του στόχου.
Η συνάντηση έκλεισε με την παρουσίαση του κ. Mikko Väisänen, project manager στην εταιρία Lahti Energia, ο οποίος ανέλυσε το παράδειγμα της περιοχής Ali-Juhakkala στην πόλη Lahti, όπου η εταιρεία εγκατέστησε επτά αντλίες θερμότητας για την αξιοποίηση θερμικής ισχύος έως και 5 MW από τα υγρά απόβλητα.