H υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σκοπός της νέας κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είναι να οδηγήσει τη χώρα ομαλά ως τις εκλογές.
Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπέγραψαν το πρωτόκολλο της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το οποίο πρώτοι υπέγραψαν η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.
Δυο εκ των υπουργών ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς.
Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.
Αμέσως μετά την παράδοση και παραλαγή υπουργείων, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του κ. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις, εφιστώντας τους την προσοχή.
Στην εισήγηση του στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς έκανε λόγο για υπηρεσιακή κυβέρνηση που έχει κύριο σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με πολιτική ουδετερότητα, ανεξαρτησία, πολιτική αμεροληψία και ανεξαρτησία, βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος
“H Κυβέρνησή μας, είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί», τόνισε ο κ. Σαρμάς.
Το Σάββατο έπεται νέο υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών
Μετά την ορκωμοσία του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, το επόμενο βήμα είναι η σύγκληση της νέας Βουλής, σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, οι 300 βουλευτές που «κέρδισαν» τον σταυρό των πολιτών ορκίζονται είτε με θρησκευτικό όρκο είτε με πολιτικό, για ένα 24ώρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 π.μ. οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί το απόγευμα στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Προτάσεις για Πρόεδρο της Βουλής
Τις προτάσεις τους για το νέο προεδρείο της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, απέστειλαν οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ αναμένεται η πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Τη θέση αυτή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε στην προηγούμενη Βουλή, ο Δ. Βίτσας, που δεν εξελέγη.
Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα. Στην προηγούμενη Βουλή, τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης κατείχε ο Απόστολος Αβδελάς που δεν εξελέγη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της νέας Βουλής, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προβλεπόμενες διερευνητικές εντολές, καθώς επίσης, και προκήρυξης νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.