Γράφει ο
Θωμάς
Γαβριηλίδης
Το ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ Ε.Α. XVI, 82
1. Τον εν Ρόδω κολοσσόν οκτάκις δέκα,
2. Χάρης εποίει, πήχεων ο Λίνδιος.
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
1. Τον κολοσσό στη Ρόδο οχτώ επί δέκα πήχεις
2. τον έφτιαχνε ο Χάρης ο Λίνδιος, ο γλύπτης.
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, ήταν μπρούντζινος, τριάντα τριών μέτρων ύψους περίπου, έργο του Λίνδιου γλύπτη Χάρη, μαθητή του Σικυώνιου γλύπτη Λύσιππου. Παρίστανε το θεό Ήλιο, τον πολιούχο-προστάτη της Ρόδου, και έγινε ως ευχαριστήρια προσφορά σ’ αυτόν, επειδή με τη συνδρομή του η Ρόδος άντεξε στην πολιορκία του Δημήτριου Πολιορκητή, του γιου του Αντίγονου Α΄, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας των Αντιγονιδών.
Ο Κολοσσός της Ρόδου φτιάχτηκε το 282 π.Χ. (αρχές 3ου αιώνα). Η κατασκευή του κράτησε δώδεκα χρόνια (12). Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι ο αντίχειρας του Κολοσσού της Ρόδου ήταν μεγαλύτερος από τα περισσότερα αγάλματα της εποχής…
Ο Κολοσσός της Ρόδου στάθηκε όρθιος στο βάθρο του μόνο για εξήντα χρόνια. Κατέρρευσε από σεισμό γιατί δεν άντεξαν τα πόδια του. Παρέμεινε πεσμένος, επειδή ένας χρησμός των Δελφών που έλεγε «Μη κίνει τα κείμενα» δεν επέτρεψε την αναστήλωσή του.
Αν και πεσμένος ο θεός Ήλιος προκαλούσε το δέος και το θαυμασμό, και ο Σιδώνιος ποιητής και επιγραμματοποιός Αντίπατρος (1ος αι. π.Χ.) τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου, που συνέταξε ο ίδιος.
ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1. Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνος 20ος αι. π.Χ.
2. Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου 13ος αι. π.Χ.
3. Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στη Ολυμπία
(5ος αι. π.Χ.)
4. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (4ος αι. π.Χ.)
5. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (3ος αι. π.Χ.)
6. Ο Κολοσσός της Ρόδου (3ος αι. π.Χ.) και
7. Ο ναός της Άρτεμης Εφέσου (2ος αι. π.Χ.)
Η ΛΙΝΔΟΣ
Η Λίνδος είναι η μόνη από τις αρχαιότερες πόλεις της Ρόδου (οι άλλες δύο ήταν η Ιαλυσός και η Κάμειρος) που υπάρχει και τώρα και μάλιστα είναι παγκόσμια γνωστή για τη γραφική ομορφιά της και την εντυπωσιακή ακρόπολή της με τον μερικά αναστηλωμένο ναό της Λινδίας Αθηνάς.
Η Λίνδος υπήρξε η πατρίδα, εκτός από τον γλύπτη του Κολοσσού της Ρόδου Χάρη, και του περίφημου Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, και του στωικού φιλόσοφου Παναίτιου, ο οποίος μύησε στη στωική φιλοσοφία τη Ρώμη.
Στη διεθνή προβολή της Λίνδου συνέβαλε οπωσδήποτε και το γύρισμα της αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δεσπόζει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., προσφορά της Γαλλικής προς την Αμερικανική Δημοκρατία, είναι έργο του Γάλλου γλύπτη Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολτί.
Ο Γάλλος γλύπτης έκανε το Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο θεωρείται ένα σύγχρονο θαύμα μοναδικής τέχνης, στην προσπάθειά του να αποδώσει με σύγχρονα μέσα το μέγεθος, την τεχνική αλλά και το συμβολισμό του Κολοσσού της Ρόδου.
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ως ποιητής του επιγράμματος του σχετικού με τον Κολοσσό της Ρόδου, στην Ελληνική Ανθολογία αναγράφεται ο Σιμωνίδης, ο Κείος, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό προφανώς, επειδή ο Σιμωνίδης ο Κείος έζησε τον έκτο και πέμπτο αιώνα π.Χ. (556-467 π.Χ.), ενώ ο Κολοσσός της Ρόδου φιλοτεχνήθηκε τον 3ο αι. π.Χ., δύο αιώνες δηλαδή μεταγενέστερα.
ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το επίγραμμα του άγνωστου ποιητή, το αφιερωμένο στο γλύπτη Χάρη του Κολοσσού της Ρόδου, αποτελείται από δύο ιαμβικούς τρίμετρους στίχους. Κάθε στίχος αποτελείται από τρεις διπλούς ιάμβους (υ-υ-). Το μέτρο αυτό, το ιαμβικό τρίμετρο, ήταν το συνηθισμένο μέτρο των διαλογικών μερών των αρχαίων τραγωδιών, επειδή δεν διέφερε σχεδόν καθόλου ο ρυθμός του από εκείνον της καθημερινής ομιλίας.
Φωτογραφία: Η είσοδος του λιμανιού Μανδράκι