Με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα και εργασία, απαντάει ο Απόστολος Ιωσηφίδης στα εύλογα ερωτήματα των ημερών για την κατανομή των εδρών μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφωτιστικά:
Στον Πίνακα, παρουσιάζεται η κοινοβουλευτική δύναμη του Κόμματος, που θα πρωτεύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στις οποίες η κατανομή των 300 εδρών της Βουλής θα διενεργηθεί βάσει του νέου εκλογικού νόμου (ν. 4654/2020 «Εκλογή Βουλευτών», ΦΕΚ Α΄ 15/29-01-2020, που τροποποίησε τα άρθρα 99 και 100 του π.δ. 26/2012). Από την κατανομή αυτή αποκλείονται τα Κόμματα των οποίων η εκλογική επίδοση είναι μικρότερη του 3%.
Οι 300 έδρες δεν κατανέμονται, στο σύνολό τους, αναλογικά μεταξύ των Κομμάτων που έχουν υπερβεί το 3%, αλλά ένα (κυμαινόμενο) μέρος τους αποτελεί το bonus που απονέμεται στο πρώτο Κόμμα, ώστε (κατά το δυνατόν) να διευκολύνεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ειδικότερα, 20 έδρες απονέμονται ως bonus στο πρώτο Κόμμα, εφόσον αυτό συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% (δεν ενδιαφέρει η διαφορά του από το δεύτερο Κόμμα, αρκεί να έχει πρωτεύσει μεταξύ όλων των συμμετεχόντων Κομμάτων), και οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά.
Αν το πρώτο Κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25,5% τότε του απονέμεται bonus 22 εδρών, και οι υπόλοιπες 278 κατανέμονται αναλογικά, αν συγκεντρώσει 26% του απονέμεται bonus 24 εδρών, και οι υπόλοιπες 276 κατανέμονται αναλογικά, κ.ο.κ.
Το ανώτατο όριο του bonus είναι 50 έδρες: αν το πρώτο Κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 40% του απονέμεται bonus 50 εδρών και οι υπόλοιπες 250 κατανέμονται αναλογικά.
Συνεπώς, η κοινοβουλευτική δύναμη των Κομμάτων που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
(α) από την δική τους εκλογική επίδοση,
(β) από την εκλογική επίδοση του πρώτου Κόμματος, που καθορίζει και τον αριθμό των εδρών που κατανέμονται αναλογικά, αλλά και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει ως bonus το ίδιο το πρώτο Κόμμα, και
(γ) από το σύνολο της επίδοσης των Κομμάτων που μένουν εκτός κατανομής επειδή το καθένα απ’ αυτά συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο του 3%.
Ειδικότερα, η επιζητούμενη, μέσω των επικείμενων εκλογών, αυτοδυναμία του πρώτου Κόμματος εξαρτάται από τον συνδυασμό των (β) και (γ) παραγόντων.
Έτσι, ο παρατιθέμενος Πίνακας παρουσιάζει, εν είδει «πανοράματος»,
στις οριζόντιες σειρές (Α-Ι) τις πιθανές επιδόσεις του πρώτου Κόμματος, στο εύρος από 37% επί του συνόλου των εγκύρων στην Επικράτεια ψηφοδελτίων έως το 45%, και στις κάθετες σειρές (α-λ) τις πιθανές συνολικές επιδόσεις των εκτός Βουλής Κομμάτων στο εύρος από 6% έως 16%.
Το ακέραιο μέρος του αναγραφόμενου σε κάθε τετραγωνίδιο αριθμού αποτυπώνει και τον αριθμό των απονεμόμενων στο πρώτο Κόμμα εδρών.
Το δεκαδικό μέρος δεν έχει, για την παρουσίαση αυτή, σημασία, μπορεί όμως να επηρεάσει, στην τελική κατανομή των εδρών, την προσκύρωση (ή μη) επιπλέον έδρας, αν συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις (των οποίων η ανάλυση θα καθιστούσε έτι περαιτέρω ανιαρό το παρόν σημείωμα).
Π.χ. (για να περιοριστούμε στις ακραίες περιπτώσεις του παρατιθέμενου Πίνακα): με 37% στο σύνολο των εγκύρων και με συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής Κομμάτων 6%, το πρώτο Κόμμα καταλαμβάνει 144 (-145) έδρες, ενώ με 45% στο σύνολο των εγκύρων και με συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής Κομμάτων 16%, το πρώτο Κόμμα καταλαμβάνει 183 (-184) έδρες.