Προσπαθώ στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου να καταλάβω τι έχει συμβεί με τις δημοσκοπήσεις, αφού δεν κατάφεραν να πέσουν μέσα, ούτε καν να προβλέψουν τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή, ακούω εκπροσώπους των εταιρειών δημοσκοπήσεων που με μπερδεύουν…Κάποιοι μιλούν για δημόσιο προεκλογικό μπούλινγκ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επηρέασε το δείγμα και κατ’ επέκταση και το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων. Άλλοι πάλι μιλούν για τον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων που η πλάστιγγα της απόφασης έγειρε μέσα στο παραβάν και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί.
Μήπως όλα αυτά είναι ένα καλό άλλοθι για να δικαιολογήσουν την εκ του αποτελέσματος αποτυχία τους; Μην θεωρήσετε ότι αμφισβητώ την χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων, που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους. Ωστόσο, τα σημαντικά πατατράκ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως(Τουρκία το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα), καθώς και η επιρροή που έχουν προεκλογικά, θα πρέπει να τεθούν νέα δεδομένα και νομικό πλαίσιο που θα βάλει ίσως νέους κανόνες στο «παιχνίδι».
Γιατί αλλιώς μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα που οι δημοσκοπήσεις «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» και τους εκπροσώπους τους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, θα αναρωτιόμαστε το αυτονόητο: Τελικά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω;;;
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας