Του ιερέως
Παναγιώτου Σ. Χαλκιά
Ένας πυροσβέστης, φίλοι αναγνώστες, γιορτάζει σήμερα.
Μα θα μου πείτε: Έτσι χαρακτηρίζει ένα βασιλιά, όπως ήταν ο Μ. Κων/νος; Τόσο πολύ υποβιβάζεις το αξίωμά του; Από βασιλιά τον κάνεις πυροσβέστη; Μα ίσα-ίσα, δεν είναι υποτιμητικό να είναι ένας βασιλιάς πυροσβέστης. Οι άρχοντες υπάρχουν για να σβήνουν τις φωτιές του κακού. Και όταν οι άρχοντες όχι μόνον δεν σβήνουν, αλλά ανάβουν φωτιές απιστίας και διαφθοράς, τότε είναι άρχοντες όχι του Θεού, αλλά του Διαβόλου.
Πυροσβέστης του κακού ο Μ. Κων/νος. Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αγιότητά του. Σκανδαλίζονται μάλιστα, γιατί νομίζουν ότι η Εκκλησία χαριστικά συμπεριφέρθηκε στον Κωνσταντίνο. Και για να τον κολακεύσει, λόγω του βασιλικού αξιώματος, τον τίμησε τόσο πολύ. Μαζί με το βασιλικό στέμμα, του φόρεσε στο κεφάλι και το φωτοστέφανο της αγιότητας.
Λάθος! Πριν από τον Μ. Κων/νο, 300 ολόκληρα χρόνια βασίλεψαν πολλοί άλλοι βασιλείς στο τότε Ρωμαϊκό κράτος. Γιατί η Εκκλησία δεν κολάκευσε κανέναν απ’ αυτούς; Η Εκκλησία, η αληθινή Εκκλησία, δεν κολακεύει τους ισχυρούς της γης. Αντίθετα τους ελέγχει, όταν αυτοί πυροδοτούν το κακό. Και όλοι σχεδόν οι βασιλείς, πριν από τον Μ. Κων/νο, είχαν ανάψει μεγάλη φωτιά για να εξαφανίσουν την Εκκλησία και τους Χριστιανούς. ΚΑι η φωτιά αυτή ήταν οι διωγμοί. Ποιος τους έσβησε; Ο Μ. Κων/νος. Μόλις ανέβηκε στο θρόνο, σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών. Να γιατί τον ονόμασα πυροσβέστη.
Η Εκκλησία δεν τιμά τον Μ. Κων/νο γιατί ήταν βασιλιάς. Τον τιμά γιατί ήταν:
1. Δίκαιος ως βασιλιάς, δίκαιος άρχοντας. Όταν έγινε κυβερνήτης διεπίστωσε μια τρομερή αδικία. Υπήρχαν υπήκοοι του κράτους α΄ και β΄ κατηγορίας. Δευτέρας κατηγορίας πολίτες ήταν οι Χριστιανοί. Διώκονταν αναπολόγητοι, μόνο και μόνο γιατί πίστευαν στον Ιησού Χριστό. Ο Μ. Κων/νος εφάρμοσε δικαιοσύνη στο κράτος του. Ίσα δικαιώματα έχουν οι Χριστιανοί σε εκείνο το κράτος.
Να έλθουμε στο δικό μας κράτος; Εκείνο το κράτος δεν ήταν ακόμη Χριστιανικό και σταμάτησε τον πόλεμο κατά της Εκκλησίας. Το δικό μας κράτος λέγεται χριστιανικό και κάνει ανοιχτό πόλεμο κατά της Εκκλησίας. Πριν από λίγο καιρό, σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, άθεοι (;) δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς έβρισαν χυδαία την Εκκλησία, τα κατηχητικά της, τα Μοναστήρια, τους Πνευματικούς Πατέρες της. Το κράτος μας λέγεται χριστιανικό και το Σύνταγμά μας αρχίζει με την επίκληση της Αγίας Τριάδος. Και όμως, σε πολλά σχολεία άθεοι (;) εκπαιδευτικοί, ξεριζώνουν από την καρδιά των παιδιών και των νέων, την πίστη στο Χριστό.
2. Τιμάμε τον Μ. Κων/νο, γιατί ήταν χριστιανός νομοθέτης. Εξέδωκε πολλούς νόμους, επηρεασμένος από τον τέλειο Νόμο του Ευαγγελίου. Εξέδωκε, το 312 μ.Χ., τον περίφημο νόμο, που είναι γνωστός ως «Διάταγμα των Μεδιολάνων» και με τον οποίον καθιέρωσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το ευγενέστερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και ανεξηθρησκείας.
Συγκρίνατε τώρα, φίλοι αναγνώστες, τον Μ. Κων/νο με τους άρχοντες της εποχής μας. Εκείνος εξέδωκε χριστιανικούς νόμους. Εκείνος απαγόρευσε με νόμο να σκοτώνονται οι χριστιανοί. Οι άρχοντες του καιρού μας, με νόμο, επιτρέπουν να σφάζονται κάθε χρόνο 350.000 Ελληνόπουλα και υποψήφιοι χριστιανοί. Πρόκειται για το νόμο των εκτρώσεων. Εκείνος θεωρούσε όλους τους πολίτες ίσους. Οι άρχοντες του καιρού μας έφθασαν σε σημείο να θεωρούν τους αντιρρησίες συνείδησης, τους αναρχικούς, τους ομοφυλόφιλους κ.λπ., αξίους ιδιαίτερης μεταχείρισης. Με νόμο καθιερώνουν απαλλαγή λ.χ. τους λεγομένους «αντιρρησίες συνείδησης».
3. Τιμάμε, τέλος, τον Μ. Κων/νο και ως ευσεβή άρχοντα. Αμαρτωλός ήταν, αλλά ποιος δεν είναι αμαρτωλός; Το γράφω αυτό, γιατί μερικοί λένε: «Πώς ο Μ. Κων/νος είναι άγιος, αφού και φόνο ακόμη είχε διαπράξει;». Ξεχνάνε όλοι αυτοί, ότι: στον παράδεισο πρώτος μπήκε ένας ληστής, δράστης πολλών εγκλημάτων.
Ο Μ. Κων/νος είχε ειλικρινή μετάνοια. Έγινε ευσεβής και ενάρετος βασιλιάς. Σεβόταν τους αγίους. Συμβουλευόταν τον Μ. Αντώνιο.
Ποιος άρχοντας στους καιρούς μας συμβουλεύεται ασκητάς και αγίους; Βρισκόταν (Μ. Κων/νος) πάντα στην Εκκλησία. Ποιος άρχοντας του καιρού μας εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή; Πολλοί απ’ αυτούς ούτε τα Χριστούγεννα δεν εκκλησιάζονται. Ακόμη ο Μ. Κων/νος όρισε ως σύμβολο του κράτους, το Σταυρό. Πόσοι από τους άρχοντες της εποχής μας έχουν σήμερα σύμβολο ο Σταυρό;
Άλλοι από τους πολιτικούς μας έχουν, στους καιρούς μας, σύμβολο κάποιον ήλιο, άλλοι μια γροθιά, άλλοι το σφυροδρέπανο και άλλοι άλλα σύμβολα. Περιφρονούν τον Τίμιο Σταυρό. Και μάλιστα, οι άρχοντές μας, όταν εξαναγκάζονται στις εθνικές γιορτές να εκκλησιαστούν, μόλις και μετά βίας καταδέχονται να κάνουν με το χέρι τους το σημείο του Σταυρού. Ο Μ. Κων/νος με τη μητέρα του Ελένη, αγωνίστηκαν για την προβολή του Σταυρού.
Χριστιανός βασιλιάς υπήρξε ο Μ. Κων/νος. Σήμερα στην πατρίδα μας δεν έχουμε βασιλεία Λάθος! Έχουμε την ωραιότερη βασιλεία. Η Εκκλησία είναι η βασιλεία «του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Τα βασίλεια και οι δημοκρατίες φεύγουν. Ένας μένει: Εκείνος «ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος». Αν αυτό το κατανοήσουν εκείνοι που κατά καιρούς μας κυβερνούν, ότι δηλαδή είναι μηδενικά μπροστά στον Ιησού Χριστό, τότε θα έχουμε άρχοντες ευσεβείς. Με άρχοντες ασεβείς και διεφθαρμένους, η κοινωνία κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο. Ας ευχηθούμε, φίλοι αναγνώστες, ο Θεός να μας δώσει άρχοντες πιστούς και ευσεβείς, σαν τον Μ. Κων/νο, ώστε: ν’ αλλάξει επί τέλους η όψη του σύγχρονου κόσμου.