Στα πλαίσια του ΨΑΞΕ – ΒΡΕΣ – ΚΕΡΔΙΣΕ η Προδιοικητής της 247 Περ. I.W. Ελλάδας Βιβή Ζητούνη – Ιατροπούλου διάβασε στα μέλη του Ομίλου I.W. Βέροιας μία όμορφη ομιλία που αφορούσε το μαγιάτικο στεφάνι και τον συμβολισμό του:
«Το Μαγιάτικο στεφάνι, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και με την δημιουργία του από λουλούδια γιορτάζουμε τον ερχομό της Άνοιξης, ένα όμορφο ελληνικό έθιμο και όχι μόνο.
Την 1η Μαΐου σε όλη την Ελλάδα φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια, συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και παπαρούνες.
Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν την Ημέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.
Ο Μάιος, ο 5ος μήνας του χρόνου ήταν αφιερωμένος στον εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, την Δήμητρα. Η κόρη της Περσεφόνη που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο, από τον Άδη και ήταν ο λόγος για την γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.
Όλα τα σπίτια φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, καλή τύχη, για το μάτι, σύμβολο νίκης της φύσης με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών.
Το στεφάνι θα μείνει μέχρι το μέσο του καλοκαιριού και στην γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα ρίχνεται στην φωτιά.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανάβουνε φωτιές στους δρόμους και στις πλατείες και πηδούν επάνω από τη φωτιά τρείς φορές τρέχοντας.
Παλαιότερα, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές, γεράνια και κλωνάρια από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού και της οικογένειας.
Ενδεικτικά αναφέρω με τι φτιάχνουν το μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
-Στη Σύμη βάζουν κλωνάρια ελιάς, αγκαθιών, μαύρης συκιάς για να φέρουν στο νησί χαρά και ευλογία.
-Στην Σέριφο κρεμούν στις πόρτες των σπιτιών ένα στεφάνι με λουλούδια προσθέτοντας μέσα τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο για το μάτι.
-Στην Αγιάσο της Λέσβου φτιάχνουν στεφάνια με όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα «δαιμοναριά», άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.
-Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες και γύρω έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαριά, το ονομαζόμενο «μαγιόξυλο» και βγαίνουν στους δρόμους ντυμένοι με άσπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό τραγουδώντας.
-Στην Πάργα τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το τραγούδι του Μαγιού κρατώντας κλωνάρια πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς.
-Στην Κοζάνη κόβουν λυγαριά και την τυλίγουν στη μέση τους για να είναι ευλύγιστοι και δυνατοί.
Σε πολλά μέρη μαζί με τα λουλούδια βάζουν και κάποια άλλα είδη που έχουν διάφορους συμβολισμούς όπως:
-Το σκόρδο που προστατεύει από το μάτι
-Τα αγριολούλουδα εξασφαλίζουν τα απαραίτητα αγαθά
-Τα κλαδιά από Αγιόκλημα και ελιά συμμετέχουν στην ευτυχία της οικογένειας.
-Οι Πασχαλιές – τα τριαντάφυλλα – τα γαρίφαλα έμπαιναν για τη χαρά των σπιτιών.
-Οι καρποί και οι πρασινάδες συνεργούσαν στην ευεξία του ιδιοκτήτη
-Το αγκάθι για τον εχθρό
-Το στάχυ για καλή σοδειά
Η πρώτη μέρα του Μάη έχει άρωμα ανθισμένων λουλουδιών από τα μαγιάτικα στεφάνια.
Κάθε πρωτομαγιά η φύση δίνει το μήνυμα της νίκης και της επικράτησης.
Η πρωτομαγιά πλησιάζει και ένα όμορφο στεφάνι μαγιάτικο θα στολίσει την πόρτα και το μπαλκόνι μας.
Η πρώτη μέρα του Μαΐου σηματοδοτεί την τελική επικράτηση, την καλή και εύφορη εποχή της Άνοιξης, έναντι στον ψυχρό και δύσκολο χειμώνα.
Αντιπροσωπεύει την ίδια την ζωή και την αναγέννησή της.
Χαρείτε τη φύση και «πιάστε» τον Μάη ακόμα και με ένα μικρό μπουκέτο λουλουδιών.
Ξεκινήστε τον πιο όμορφο μήνα χαρούμενα και αισθανθείτε πιο νέοι, πιο ισχυροί, κινητοποιώντας στόχους, ενεργοποιώντας αισθήματα, δίνοντας μια μεγάλη υπόσχεση στον εαυτό σας για μια καλύτερη ζωή αρκεί να το πιστέψετε.
Βάλτε τον Μάη φίλες μου μέσα στο ΣΠΙΤΙ σας και την ΚΑΡΔΙΑ σας».
Εκ του Ομίλου