ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ Η «ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ Η «ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Γράφει ο

Νικος Λυσιτσας*

Μετά το 2012 και το 2015 , βρίσκεται επι θύραις μια ακόμη διπλή εκλογική αναμέτρηση ,Της οποίας η εκκίνηση ουσιαστικά έχει πυροδοτηθεί .

Κι αν οι δυο προηγούμενες προκλήθηκαν η πρώτη , τον Μάιο του 2012,εξ αιτίας της πρωτοφανούς διασποράς την ψήφων , και η δεύτερη , το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015, εξ αιτίας της αμφίπλευρης , έναντι του λαού και της βουλής ,αθέτησης των δεσμεύσεων της τότε ετερόκλητης συγκυβέρνησης , η τωρινή διπλή εκλογή προκύπτει ως αναπόφευκτο επακόλουθο μιας υστερόβουλης νομοθέτησης, που εισήχθη με πρόσχημα την <<γνήσιά αποτύπωση της λαϊκής εντολής >>και με πραγματικό σκοπό την αποτροπή του σχηματισμού αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και της συγκρότησης συμπαγών και ισχυρών κυβερνήσεων.

Καθώς αποχωρούσε ,μέσα σε κλίμα συνεχώς διογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης , η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπάθησε να υπονομεύσει την θητεία της επομένης κυβέρνησης και να μετατρέψει σε παγίδα μια σοφή συνταγματική ρύθμιση , που ορίζει πως ο εκάστοτε ψηφιζόμενος εκλογικός νόμος εφαρμόζεται όχι στις αμέσως επόμενες ,μετά την ψήφιση του, εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες .

Ψηφίστηκε , τότε , η <<απλή αναλογική>.με την προσδοκία των εμπνευστών της πως η κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου 2019 θα αποτελούσε ένα ολιγόμηνο διάλλειμα στην θητεία της <<πρώτης φοράς αριστερά>>,και πως θα αναγκαζόταν , σύντομα , να συρθεί σε εκλογές , που ακριβώς λόγω της <<απλής αναλογικής >> δεν θα επέτρεπαν στη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει την κυβερνητική της διαδρομή .

Η πραγματικότητα διέψευσε πανηγυρικά αυτές τις προσδοκίες και ανατρέπει άρδην αυτό τον μίζερο σχεδιασμό .η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρεί στο ακέραιο το πρόγραμμα της , ολοκληρώνει μια πλήρη τετραετία και οδεύει συντεταγμένα , με αισιοδοξία και σιγουριά ,για την ανανέωση της θητείας της .

Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρόνια του τόπου όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις , όλων ανεξαιρέτως των φορέων που διενεργούν δημοσκοπήσεις σε όλη την διάρκεια αυτής της τετραετίας , αποτυπώνουν σταθερά την ακλόνητη πρωτοπορία της Νέας Δημοκρατίας και την σημαντική διαφορά της από το δεύτερο κόμμα.

Με αυτό το δεδομένο , η <<παγίδα της ακυβερνησίας >>μεταπίπτει σε απλή , αναγκαστική παράταση της προεκλογικής περιόδου κατά 3 η 4 εβδομάδας , όσο διάστημα δηλαδή θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης κάλπης , στην οποία θα ισχύσει η <,απλή αναλογική >>, και της δεύτερης κάλπης , που θα δώσει και πάλι μια αυτοδύναμη , ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη .

Όμως ,όσο κι αν φαίνεται τυπική και , εκ των πραγμάτων , υποχρεωτική αυτή η διαδικασία , το μήνυμα της πρώτης εκλογής θα καθορίσει , σε πολύ μεγάλο βαθμό , το τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης .

Γι αυτό και δεν συγχωρείται καμία αδιαφορία , καμία επιπολαιότητα και καμία χαλαρότητα στις επερχόμενες πρώτες εκλογές . Το αναμενόμενο αποτέλεσμα τους , όσο και αν δημοσκοπικά προαναγγέλλεται ως άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας , δεν πρέπει ,σε καμία περίπτωση , να ενθαρρύνει τον εφησυχασμό και την επανάπαυση των ψηφοφόρων της .

Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός , όταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης , και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ , έχει μεθοδικά προκριθεί , εδώ και καιρό , αντί του διαλόγου η συστηματική κατασυκοφάντησή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αντί της κριτικής σε πολιτικές η σπίλωση προσώπων , αντί των επιχειρημάτων οι ψίθυροι , αντί των θεσμικών διαδικασιών οι κραυγές και οι αυθαιρεσίες , αντί της κατάθεσης προγραμμάτων και προτάσεων μέσα σε ένα διαυγές περιβάλλον η δημιουργία ενός τοξικού κλίματος , που βλάπτει συνολικά τη δημοκρατία μας .

Αυτή την τοξικότητα οφείλει να καταπολεμήσει , αφήνοντας μόνους τους εμπνευστές και δημιουργούς της , κάθε πολίτης ενόψει των επερχόμενων εκλογών.Η κάλπη των οποίων θέτει και πάλι τους νέους ψηφοφόρους ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος , ανάλογα με εκείνο που προ ετών είχε ειπωθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου :<<αλλάζουμε η βουλιάζουμε >>.

Κι αν τώρα το 2023 , έχει πλέον απομακρυνθεί αποφασιστικά το δεύτερο σκέλος του διλλήματος ( το <<βουλιάζουμε >>) ,αυτό βεβαίως δεν οφείλεται στα όποια <<επιτεύγματα >> της τετραετίας 2015-2019 (και ιδίως στις καταστροφικές επιλογές του πρώτου τραγικού εξαμήνου αυτής της τετραετίας ).

Οφείλεται στην πολυεπίπεδη μεταρρυθμιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , που , μέσα σε ένα ιδιαιτέρως αντίξοο περιβάλλον , με κρίσεις παγκοσμίων διαστάσεων (πανδημία , πόλεμος στην Ευρώπη – Ουκρανία , ενεργειακή και οικονομική κρίση , κλπ), αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και την έβαλε ,για πρώτη φορά μετά από χρόνια , σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και προόδου .

Οφείλεται στην συνετή , σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη , που αποκατάστησε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας .Θωρακίζει όσο ποτέ άλλοτε την άμυνα της .Οικοδομεί σταθερές και με ευοίωνες προοπτικές διεθνείς συμμαχίες . Δημιουργεί ένα πυκνό δίκτυο κοινωνικής προστασίας , που καλύπτει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού , με ιδιαίτερη φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες .Πραγματοποιεί , στην κρατική μηχανή και γενικά στον δημόσιο ,αλλά και στον ιδιωτικό τομέα , ψηφιακά άλματα .Κινητροδοτεί την οικονομία και θεμελιώνει την αναπτυξιακή άνοδο του τόπου .

Όμως , το κρίσιμο δίλλημα , ενόψει των εκλογών , εξακολουθεί να υπάρχει Και την απάντηση σ ’αυτό μπορεί να την δώσει ο κάθε εκλογέας αν συγκρίνει τις δυο κυβερνητικές θητείες : την περίοδο 2015-2019 με την περίοδο 2019-2023. Γιατί τώρα μπορεί να συγκρίνει πεπραγμένα , μπορεί να μετρήσει αποτελέσματα .στην διεθνή θέση της χώρας, στην τοπική του κοινωνία αλλά και στην προσωπική του καθημερινότητα .Και η κρίση του, όποια κριτήρια κι αν πρυτανεύσουν , δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η διπλή επιβεβαίωση , και στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη, της εμπιστοσύνης του στη Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη .

τ. Προέδρος

Νομαρχιακού

Συμβουλίου

Ημαθίας

τ. μέλος Δ.Σ.

του Πανελλήνιου

Ιατρικού

Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...