Η εφημερίδα μας επανειλημμένα και από την παρούσα στήλη έχει γράψει για την κατάσταση στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ένα θρησκευτικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως στη Βέροια. Δυστυχώς η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και υπηρεσιών(τουαλέτες, πρόσβαση ΑμΕΑ, έντυπο ή οπτικοακουστικό υλικό ξενάγησης κ.α.) το καθιστά ένα από τα πιο «αφιλόξενα» τουριστικά αξιοθέατα αυτού του βεληνεκούς. Δεν θα κουραστούμε να τα επισημαίνουμε, ωστόσο σήμερα δημοσιεύουμε την επιστολή-διαμαρτυρία του δημότη και αναγνώστη μας Σπύρου Λαμπρινού που ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook, αναφέρεται στα προβλήματα, απευθύνεται στην δημοτική αρχή και ζητά την αξιοποίηση ίσως ενός. Συγκεκριμένα γράφει:
Spiros Lamprinos
Καλημέρα από την Βέροια. Τελειώνει η Δημοτική Θητεία και πρέπει να καταγράψουμε κάποια πράγματα.
Στην Βέροια υπάρχει μέσα σε όλα (βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιολογικοί θησαυροί, λίμνες και ποτάμια, όλα τέλος πάντων που διαθέτει) υπάρχει λοιπόν και ο χώρος του Βήματος του Αποστόλου Παύλου που τιμάται η επίσκεψη (4 φορές μάλλον) του Παύλου των Εθνών. Ο χώρος δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών (40.000 έως και 45.000 με τάσεις αύξησης) που δεν τους παρέχονται ούτε τα ελάχιστα.
1) Τουαλέτα.
2) Χώρο για να καθίσουν ώστε να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως οι ίδιοι πιστεύουν.
3) Πρόσβαση στον χώρο για ανάπηρα πρόσωπα ή με σημαντική αδυναμία βάδισης, είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει ένα ασανσέρ γι’αυτόν τον λόγο (θα αιτιολόγησω το κόστος στο τέλος).
4) Ξεναγό.
5) Χώρο στάθμευσης λεωφορείων.
Τουλάχιστον αυτά. Προσθέστε ότι θέλετε. Η εικόνα του χώρου είναι άθλια.
Έχουν διαλυθεί οι μαρμαρόπετρες του περιβόλου, οι σκάλες, οι πλάκες, απελπισία. Ο καταστηματάρχης που υπάρχει ακριβώς απέναντι, ο Πέτρος, με την σύζυγό του και τους γονείς του, τρέχει να προσφέρει τα πάντα. Τουαλέτα, καθίσματα, να βοηθήσει στο πάρκινγκ, να ανεβάσει καρότσι με ΑΜΕΑ.
Τα πάντα.
Το μνημείο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο.
Μόνο το 2019 έφτασαν 800 λεωφορεία και πολλά ιδιωτικά νοικιασμένα οχήματα από 90 περίπου χώρες. Στη φωτογραφία αυτό το γκρουπ που τραγουδούν ήρθαν με 2 ταξί Θεσσαλονίκης. Μάλλον ήρθαν με κρουαζιερόπλοιο. Είναι από την Μιανμάρ (Βιρμανία).
Το 2022 ήρθαν 700 λεωφορεία (2020/2021/2022 υπήρξε πρόβλημα με την πανδημία) και φέτος δεν προλαβαίνουμε να έρχονται και να φεύγουν λεωφορεία.(Για τον αριθμό των επισκεπτών που σας είπα κατά ελάχιστο)
Το σύνολο αυτών των ανθρώπων, έχει συγκεκριμένο προφίλ και ανήκει σε εκείνους τους τουρίστες που σέβονται σε υψηλό βαθμό πρώτα τον εαυτό τους και σίγουρα τους γύρω τους.
Σε ποιόν να πούμε τον πόνο μας?
Ούτε τις ταμπέλες στους δρόμους δεν έχουμε αντικαταστήσει.
Δήμαρχε Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και αντιδήμαρχοι Kallistratos Grigoriadis Βασίλης Παπαδόπουλος γιατί εσάς γνωρίζω καλύτερα, καθώς και Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Π.Ε. Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας , κάντε επιτέλους κάτι.
Με σωστές παρεμβάσεις θα μπορούσατε να εισπράττονται τουλάχιστον 100.000€ τον χρόνο από την επισκεψιμότητα του μνημείου με παροχές παράλληλες με αυτό και έτσι να μισθοδοτούνται υπάλληλοι ή τουλάχιστον ο νεαρός καταστηματάρχης απέναντι που βρίσκεται όλη την ημέρα κάθε ημέρα.
Ειλικρινά δεν περιγράφω άλλο.
Θα το δει ο Δήμαρχος Τρικκαίων και θα μας φτύνει.