Πενήντα ένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 408,5 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης 2.0 «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών», με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
«Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται η έμπρακτη μέριμνα της κυβέρνησης για σύγχρονη διαχείριση αστικών λυμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, ιδιαίτερα σε μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων», όπως υπογράμμισε το ΥΠΕΝ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, «είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Κυβέρνησης η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση αστικών λυμάτων σε όλη την Ελλάδα. Η επέκταση αυτής της πολιτικής σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η ισόρροπη δημιουργία τέτοιων υποδομών και η μέριμνα για περιοχές που κάποτε αποτελούσαν την ‘ξεχασμένη Ελλάδα’. Θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα αυτή την πολιτική για όσο διάστημα μας εμπιστεύονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».
Τα 51 έργα αφορούν υποδομές σε οικισμούς της χώρας κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι περισσότεροι οικισμοί, συνολικά 53, που θα αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, είτε με νέα δίκτυα που θα συνδέονται σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), είτε με νέες ΕΕΛ και νέα δίκτυα, είναι άνω των 1.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ανελαστικά και προβλέπουν τη συμβασιοποίηση των έργων μέχρι τέλους του 2023 και την ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλους του 2025.
Τα έργα αφορούν εγκαταστάσεις και δίκτυα στους Δήμους Θήρας, Σικυωνίων, Ναυπλιέων, Χανίων, Κυθήρων, Κέρκυρας, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Κομοτηνής, Νέστου, Τεμπών, Αγρινίου, Κιλκίς, Ιστιαίας Αιδηψού, Αιγιαλείας, Νέας Προποντίδας, Βέροιας, Τανάγρας, Τρικκαίων, Θέρμου, Πύλης, Παγγαίου, Καλαμάτας, Δελφών, Λιβαδειάς, Ξηρομέρου, Στυλίδας, Εμμανουήλ Παππά, Αλλονήσου, Κορίνθου, Καμένων Βούρλων, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Κύμης - Αλιβερίου, Λαμίας, Αριστοτέλη, Ζαγορίου, Βόλου, Μουζακίου, Φαιστού, Αμοργού, Πέλλας, Λευκάδας, Λέσβου, Μήλου, Νάουσας, Ζαγοραίου, Δωρίδος, Μαραθώνα και την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους ‘Αθω.
Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η ύπαρξη αναγκαίων υποδομών για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και είναι προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαχείριση του χθες στα αστικά λύματα, δίνει σταδιακά τη θέση της σε μια σύγχρονη διαχείριση, συμβατή με τις κοινοτικές οδηγίες. Σήμερα στη χώρα εκτελούνται συνολικά πάνω από 120 έργα για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, άλλα 31 βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ το επόμενο τετράμηνο αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί άλλα 29 έργα. Μαζί με τα 85 έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, όλες οι υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων που εκτελούνται και δρομολογούνται, ανέρχονται σε 265 έργα που όταν ολοκληρωθούν θα αυξήσουν σημαντικά το επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ θα δημιουργήσουν και εγκαταστάσεις με μειωμένες απαιτήσεις σε ενέργεια και δυνατότητα χρήσης των επεξεργασμένων νερών για ανάγκες άρδευσης».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη υποκατηγορία έργων. Στις δύο προηγούμενες υποκατηγορίες είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση για άλλα 34 έργα και έτσι συνολικά τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 85.
Ποια είναι τα 2 έργα της ΔΕΥΑ Βέροιας
που εντάσσονται στο Ταμείο
Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό ότι κοινοποιήθηκε στην ΔΕΥΑΒ η ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/41432/339/13-04-2023 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκε η Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στο Υποέργο «α. Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ).» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις», με αναγνωριστικό 16846, ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5164462.
Με την παραπάνω απόφαση εγκρίθηκαν, το έργο: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΚ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΚ ΔΙΑΒΑΤΟΥ, επιλέξιμης δαπάνης ΤΑΑ 623.740,91ευρώ. Λοιποί πόροι: 1.158.062,67 ευρώ, Προϋπολογισμός έργου προ ΦΠΑ: 1.781.803,58 ευρώ. ΕΘΝΙΚΟ ΠΔΕ (ΦΠΑ) 3.113,66 ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.784.917,24ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει:
-Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Τ.Κ. Κουλούρας, του αντλιοστασίου ακαθάρτων και του καταθλιπτικού προσαγωγού προς το υφιστάμενο αντλιοστάσιο της γειτονικής Τ.Κ. Διαβατού. Από εκεί μέσω υφιστάμενου καταθλιτιτικού αγωγού, τα λύματα οδηγούνται στην Ε.Ε.Λ. Βέροιας. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα έργα για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του συνόλου του δικτύου. Διαχωρίζεται στα εξής επιμέρους τμήματα:
Α) Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων του οικισμού Κουλούρας Β) Το αντλιοστάσιο λυμάτων
Γ) 0 καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το αντλιοστάσιο Κουλούρας έως το Αντλιοστάσιο Διαβατού
- Παρακολούθηση των εκσκαφών από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Σύνδεση του αντλιοστασίου με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.
Εγκρίθηκε επίσης το έργο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Ν. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Π. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, επιλέξιμης δαπάνης ΤΑΑ 914.338,98 ευρώ. Λοιποί πόροι: 1.697.598,85 ευρώ. Προϋπολογισμός έργου προ ΦΠΑ .2.611.937,83 ευρώ. ΕΘΝΙΚΟ ΠΔΕ (ΦΠΑ) 6.610,88 ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός: 2.618.548,71 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει:
-Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Παλαιάς Λυκογιάννης και Νέας Νικομήδειας -Κατασκευή δυο αντλιοστασίων ακαθάρτων
-Κατασκευή εξωτερικών αγωγών ακαθάρτων (βαρυτικών και καταθλιπτικών) έως την υφιστάμενη ΕΕΛ Βέροιας
-Αρχαιολογικές εργασίες
-Έργα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ