Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Με έντονα αισθήματα γενικότερης συγκίνησης έγινε δεκτή η είδηση της εκδημίας σε προχωρημένη ηλικία του Γιώργου Κουκούλου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας που άφησε βαθύ ιατρικό και κοινωνικό αποτύπωμα στην Νάουσα όπου γεννήθηκε δραστηριοποιήθηκε και εφησύχαζε τα τελευταία χρόνια, σε ολόκληρη την Ημαθία, αλλά και πανελλαδικά όπου οικοδόμησε μοναδικούς δεσμούς αμοιβαίας συναδελφικής εκτίμησης και φιλίας, στα πλαίσια υπηρέτησης της Ιατρικής Επιστήμης.
Ο Γιώργος Κουκούλος υπήρξε ο θεμελιωτής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας, στην οποία αφοσιώθηκε επί δεκαετίες από την θέση του Διευθυντή, προσδίδοντας ξεχωριστό κύρος στις παρεχόμενες υπηρεσίες που δεν διέφεραν από τις αντίστοιχες των πανεπιστημιακών κλινικών και έχαιραν της γενικότερης αναγνώρισης. Ως ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας συμμετείχε πάντα στις επιστημονικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, διδάσκοντας τους νεότερους συναδέλφους του την ιατρική δεοντολογία και ανοίγοντας διάπλατους δρόμους στην επιστημονική εκπαίδευση και ενημέρωση. Παράλληλα ανέδειξε εμπράκτως την μοναδική αξία της σχέσης ιατρού – ασθενή, που οικοδομείται με την ανάληψη της ευθύνης, την κατανόηση, την φιλία, την επαγγελματική ευσυνειδησία, την κοινωνική ευαισθησία, την φιλανθρωπία και την ανθρωπιστική διάσταση της Ιατρικής Επιστήμης. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία ο Ιατρός Γιώργος Κουκούλος ενστερνίστηκε απόλυτα και με αυτά υπηρέτησε τον συνάνθρωπο, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όχι μόνο των συναδέλφων του αλλά και όλων των συμπολιτών του οι οποίοι προσέβλεπαν σε εκείνον για κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.
Το 1992 ο Γεώργιος Κουκούλος συνταξιοδοτήθηκε. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, σύσσωμος ο υγειονομικός κόσμος της Ημαθίας τίμησε τον αποχωρούντα από την ενεργό επαγγελματική δράση Ιατρό, με την δημόσια αναγνώριση και επιβράβευση του, ενώ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ο Αναστάσιος Βασιάδης του επέδωσε τιμητική πλακέτα, για το σύνολο της προσφοράς του.
Ο Γεώργιος Κουκούλος εξακολούθησε μετά την συνταξιοδότηση του να είναι ενεργός πολίτης, συμβουλεύοντας άτυπα όπου του ζητείτο η γνώμη του και συμμετέχοντας στις κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ επιδόθηκε πιο συστηματικά στην αγαπημένη του ενασχόληση, την συγγραφή. Το έργο του «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ» που εξέδωσε το 2010 ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, είναι μνημειώδες και διασώζει ιστορικά ένα σημαντικό κεφάλαιο της Νάουσας. Με ιδιαίτερα γλαφυρή γλώσσα ο Γιώργος Κουκούλος συνέγραψε και τα έργα «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ» και «ΤΑ ΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΣΩΝ» που είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή Κωνσταντίνο Γαρδίκα.
Το 2012 στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Νάουσας, ο Δήμος Νάουσας πραγματοποίησε εκδήλωσηαφιέρωμα στα βιβλία του Ιατρού Γεωργίου Κουκούλου Ευσταλής και ευθυτενής παρά το ήδη προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γεώργιος Κουκούλος εκφράζοντας την ζώσα ιστορία και παράδοση του τόπου και αποτελώντας την προσωποποίηση του Νοσοκομείου της πόλης και την διαχρονική ιατρική, καθήλωσε το πολυπληθές κοινό με το μοναδικό, γοητευτικό, αφηγηματικό λόγο του, προκαλώντας συνεχή συγκινησιακή φόρτιση και νοητική εγρήγορση σε όλους.
Για τον γιατρό, αλλά και τον άνθρωπο Γιώργο Κουκούλο, μίλησαν ο τότε Δήμαρχος της Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατσός, ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ. κ. Κων/νος Σιαμούλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Πρόδρομος Ισαακίδης και ο Πρόεδρος του ΤΣΑΥ κ. Αναστάσιος Βασιάδης. Ειδικότερα ο Α. Βασιάδης αναφέρθηκε ως παλιότερος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί προ εικοσαετίας προς τιμήν του Γεωργίου Κουκούλου με αφορμή την συνταξιοδότησή του. Χαρακτηριστικά ο Α. Βασιάδης ανέφερε ότι επιδίδοντας στον Γ. Κουκούλο τη τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, του ευχήθηκε «να είναι υγιής για πάρα πολλά χρόνια και αν είναι να χρεοκοπήσει το ΤΣΑΥ από την συνεχή συνταξιοδότηση του, τότε χαλάλι του». Αυτή η χιουμορίστικη ευχή δόθηκε με την βεβαιότητα ότι το ΤΣΑΥ ως ευγενές και εύρωστο Ταμείο δεν επρόκειτο ποτέ να κινδυνεύσει. Δεν μπορούσα τότε, συνέχισε ο Α. Βασιάδης, να φαντασθώ ότι μετά από 20 χρόνια ως Πρόεδρος του ΤΣΑΥ πλέον, θα βρισκόμουν στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσω την επικείμενη κατάρρευση του πρώην εύρωστου Ταμείου, όχι βέβαια εξ αιτίας της πολυετούς συνταξιοδότησης του Γιώργου Κουκούλου, αλλά συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και των συνεχών επιθετικών και απαλλοτριωτικών νομοθετημάτων εις βάρος των αποθεματικών του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κατέληξε ο Α.Βασιάδης, ακόμα και ένα ευρώ να απομείνει στο ΤΣΑΥ αυτό αυτονόητα ανήκει στο Γιώργο Κουκούλο, ως ελάχιστο συμβολικό αντίδωρο απέναντι στην ανεκτίμητη προσφορά του. Από τότε πέρασαν άλλα ένδεκα χρόνια με τον Γιώργο Κουκούλο να απολαμβάνει την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών και των συναδέλφων του, με τα αισθήματα αυτά να αναζωπυρώνονται με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο του βιολογικού του κύκλου
Η συνολική ιατρική και κοινωνική προσφορά του Γιώργου Κουκούλου, παραμένει ένα μοναδικό υπόδειγμα ηθικής αξίας, που θα κρατά την μνήμη του ζώσα και ανεξίτηλη. Ας είναι αναπαυμένος.