Ι. Παρούτογλου, διοικητής Τροχαίας Βέροιας: Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός και δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Ι. Παρούτογλου, διοικητής Τροχαίας Βέροιας: Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός και δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Ημερίδα του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακροχωρίου «ΨΗΦΙΔΩΤΟ» πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29-03-2023 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδας, στο Πανόραμα Βέροιας. Η ημερίδα είχε ως θέμα τα τροχαία ατυχήματα και την παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

Για την κυκλοφοριακή αγωγή ως δείγμα προόδου μιας κοινωνίας μίλησε ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας, Ιωσήφ π. Παρούτογλου, Αστυνόμος Β΄, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε:

«Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό έχουμε. Καθήκον μας, ως κοινωνία αλλά και ως Αστυνομία, είναι να την διαφυλάττουμε και να την προστατεύσουμε.

Ειδικά τις ζωές των νέων που το μέλλον τους ανήκει και είναι χρέος μας να τους παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

Με τις σκέψεις αυτές σας υποδεχόμαστε στη σημερινή εκδήλωση από την οποία ελπίζουμε να αποκτήσετε καινούριες εμπειρίες, έτσι ώστε στο μέλλον να γίνετε καλύτεροι και προσεχτικότεροι οδηγοί.

Ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τα λόγια του γνωστού σε όλους μας Ιαβέρη, ο οποίος με παραστατικό τρόπο αναφέρει συνεχώς ότι «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας, είναι κυριολεκτικά μία γενοκτονία του έθνους μας, καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων συνανθρώπων μας και μάλιστα στις πλέον παραγωγικές ηλικίες.»

Για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο.

Πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει όλοι μας να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της σωστής οδήγησης γιατί είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Εκπαίδευση ή αστυνόμευση είναι η λύση?

Αν και τα θέματα τεχνολογίας των οχημάτων έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις τελευταίες δεκαετίες, εντούτοις το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων εξακολουθεί να παραμένει. Η απάντηση στο ερώτημα είναι η καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας.

Πρόταση μας η πρόληψη να πάρει την μορφή διδακτέας ύλης στα σχολεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου, για να διαμορφωθεί οδική συνείδηση με μετρήσιμα αποτελέσματα στις επόμενες γενιές.

Οι γονείς, όμως, δεν είμαι άμοιροι ευθυνών, μιας και λειτουργούν ως παραδείγματα καλής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, καθόσον τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν από τους γονείς τους.

Η Τροχαία Βέροιας δηλώνει συμπαραστάτης και αρωγός στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων. Σκοπός του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες είναι η δημιουργία συνειδητοποιημένων και προσεκτικών οδηγών, που σέβονται τον εαυτό τους.

Σέβομαι τον εαυτό μου σημαίνει σέβομαι τον συνάνθρωπό μου!

Προστατεύοντας τους εαυτούς μας, κυκλοφορούμε με ασφάλεια και έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε όλοι μαζί το πολυτιμότερο αγαθό ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

Είναι άδικο να θυσιάζονται τόσες ζωές νέων στους δρόμους!!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το τροχαίο ατύχημα συνθέτουν τρεις (3) παράγοντες:

• ο άνθρωπος • το όχημα • το οδικό δίκτυο και περιβάλλον.

Το ποσοστό ευθύνης για τον κάθε παράγοντα δεν είναι σταθερό. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης των τροχαίων ατυχημάτων, έχει ο παράγοντας άνθρωπος, με την τριπλή ιδιότητα ως οδηγού - επιβάτη - πεζού.

Το τροχαίο ατύχημα δεν είναι η «κακιά ώρα».

Το τροχαίο ατύχημα δεν κάνει διακρίσεις!

Το τροχαίο ατύχημα δεν είναι γραμμένο από τη μοίρα, αλλά ούτε είναι και ζήτημα τύχης.

Το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ανυπολόγιστο. Σίγουρα μεγαλύτερο από το «κόστος» κατασκευής σωστών δρόμων και εκπαίδευσης νέων και παλιών οδηγών.

Τα περισσότερα ατυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο άνθρωπος τηρούσε επιμελώς τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο οδηγός του οχήματος προσεγγίζει ζητήματα ασφαλείας, κατά την οδήγηση και γενικότερα η συμπεριφορά του στο δρόμο επηρεάζει, σε μεγάλο βαθμό, την πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Και τι κάνουμε για να βελτιωθούμε και να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα;;;

Η απάντηση είναι η διαμόρφωση κατάλληλης κυκλοφοριακής παιδείας!

Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός! είναι δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Η οδηγική συνείδηση καλλιεργείται καλύτερα στις μικρές ηλικίες. Η σωστή ενημέρωση από την παιδική ηλικία και η διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης και κουλτούρας είναι το αντίδοτο στη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Η συνεχής παρουσία μας στα σχολεία για διδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση σωστής οδικής συνείδησης.

Η Τροχαία Βέροιας έχοντας ως βασική αρχή την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων επενδύει μέσα από τέτοιου είδους δράσεις στην καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς στον τόπο μας. Η βεβαίωση μας τροχονομικής παράβασης δεν είναι αυτοσκοπός. Βούληση μας είναι ο συνετισμός των συμπολιτών μας μέσα από τέτοιου είδους ενημερωτικές – εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι μαθητές πάντοτε με τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό τους αναζητούν την πηγή της γνώσης για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Γεμίζουν με δύναμη και αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να υποδείξουν στους μεγαλύτερους τον ‘ασφαλή δρόμο και να τους επισημαίνουν κάθε φορά που κυκλοφορούν την έννοια της ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας.

Σκοπός μας η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των ατόμων μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση με τη χρήση συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών.

Μέσω από το βιωματικό μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας με τη χρήση εξομοιωτή ζώνης και γυαλιών προσομοίωσης χρήσης αλκοόλ, οι συμμετέχοντες αποκτούν νέες βιωματικές εμπειρίες, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του κινδύνου και της απειλής που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν, εάν δεν συμμορφωθούν με τον Κ.Ο.Κ..

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο είναι η ζώνη ασφαλείας. Δένοντας τη ζώνη στο αμάξι σου δένεσαι με το μέλλον σου.

Εάν κατορθώσουμε σήμερα μέσα από τη χρήση του εξομοιωτή ζώνης να δώσουμε στους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να φορούν τη ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που επιβαίνουν σε ένα όχημα, ίσως και να έρθει μία ημέρα που θα μας ευγνωμονούν.

Και εμείς αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος, αν έλειπε έστω και αυτή η σταγόνα. Για το λόγο αυτό, από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ΖΩΗΣ προς πάσα κατεύθυνση και ειδικότερα στη νέα γενιά που αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον για τον τόπο μας.

Τα απανωτά περιστατικά των τελευταίων ημερών μας υπενθυμίζουν το χρέος μας. Την διαμόρφωση παιδιών με οδική συνείδηση και συμπεριφορά, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ιδίων και των υπολοίπων συνανθρώπων μας»

Ευχόμαστε τα νέα παιδιά να γίνουν στο μέλλον ως οδηγοί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή!!

Και να μην ξεχνάμε, σεβόμαστε τους εαυτούς μας, σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας… Σεβόμαστε τη Ζωή!»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα 95

Ένας από τους γνωστούς επαγγελματίες της Βέροιας, ο...

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Την Τρίτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...