Κτίριο Καραναστάση, αμμοληψίες, βιολογικός, ΔΕΥΑΒ, σχολεία και δρόμοι, στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

Κτίριο Καραναστάση, αμμοληψίες, βιολογικός, ΔΕΥΑΒ, σχολεία και δρόμοι, στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

Σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πρόσφατες συνεδριάσεις, κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη και αρκετά ερωτήματα και θέματα της πόλης, στα προ ημερήσιας από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους προέδρους των δημοτικών επιχειρήσεων, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους. Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, δεν τοποθετήθηκε κατά την έναρξη αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά στο τέλος.

Πρώτη πήρε το λόγο η Γεωργία Μπατσαρά η οποία συγχάρηκε για την πρωτοβουλία την future library και τη συνεργασία του Δήμου και της ΚΕΔΕ στην καμπάνια εμπλουτισμού δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών με χιλιάδες βιβλία και συγχάρηκε επίσης τον δήμο για την συνεργασία με το σύλλογο Μικρασιατών για το μνημείο προσφυγιάς.

Ο Παύλος Παυλίδης σχολίασε ότι το μνημείο είναι όλων των προσφύγων και είναι «ένα μνημείο του συλλόγου σε συνεργασία με το δήμο, σε σχέση με την ΚΕΠΑ η οποία έδειξε μικροψυχία», όπως είπε. Ρώτησε επίσης τι έγινε με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου και επανήλθε στο θέμα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ εκτιμώντας ότι προηγούμενη αναφορά του δημάρχου περί απουσίας ειδικού επιστήμονα «δεν είναι μέλημα μόνο της αντιπολίτευσης αλλά της δημοτικής αρχής που πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει, να μην καλύπτεται και να παίρνει τις πολιτικές ευθύνες». Ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε πως ζήτησε να υπάρχει κάποιος ειδικός επιστήμονας που θα τον άκουγε με προσοχή διότι δεν γνωρίζει το αντικείμενο και επανέλαβε ότι η ΔΕΥΑΒ από την μέθοδο Γκανάτσιου γλίτωσε 3 εκατ. από το ρεύμα άρα υπήρχε οικονομία χρημάτων.

Ο Αντώνης Μαρκούλης σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την διακοπή των περιφερειακών δρομολογίων με συνέπεια οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν διπλάσια την μετακίνησή τους, «χωρίς μάλιστα να επιτευχθεί η επανέναρξη λόγω ασυνέπειας της κυβέρνησης», όπως είπε, πρότεινε να ζητήσει ο δήμος άμεση επανέναρξη δρομολογίων, ειδάλλως η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα την οικονομική διαφορά στους πολίτες που αναγκάζονται να κινηθούν με πιο δαπανηρά μέσα. Αναφέρθηκε επίσης στην βιομηχανία ζάχαρης στην Αλεξάνδρεια που αφορά όπως είπε όλο το νόμο, λόγω και της «παγωμένης» τευτλοκαλιέργειας αλλά και της απογύμνωσής του εργοστασίου από μηχανήματα και εξοπλισμό.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα χαρακτήρισε το σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Γιώργος Μελιόπουλος που τάχθηκε επίσης και κατά της εμπορευματοποίησης του νερού και ρώτησε για την κατάσταση του σχολείου του Αγίου Γεωργίου μετά την αποκόλληση σοβάδων, θέτοντας θέμα ασφάλειας των μαθητών. Ζήτησε να ξεκινήσουν έλεγχοι ασφάλειας σε όλα τα σχολεία και ρώτησε πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, αν έγιναν έλεγχοι σε σχολικές μονάδες για πυρασφάλεια, συντήρηση καυστήρων και τι μέτρα πήρε ο δήμος ενόψει αντιπυρικής περιόδου για τον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων και των χωματερών. «Μας αδικείτε όταν γενικεύεται και μιλάτε για ασφάλεια στα σχολεία, την ίδια μέρα φροντίσαμε για τη μεταφορά μαθητών και την άμεση επισκευή», απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσαχουρίδης, ενώ η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα είπε ότι η επέμβαση για το σχολείο του Αγίου Γεωργίου ήταν άμεση και μετακινήθηκαν οι μαθητές μέχρι να γίνουν επισκευές. Παράλληλα, η κα Τζήμα κατέθεσε και μια πρόταση για τα περιστατικά φωτιάς ελαστικών στη περιοχή Εργοχωρίου όπου βρίσκεται και ο καταυλισμός των ρομά, καλώντας τους νομικούς συναδέλφους της του δημοτικού συμβουλίου, να συντάξουν μία αναφορά όλοι μαζί για την κατάσταση ώστε να κινητοποιηθούν οι δικαστικές αρχές αλλά και οι ιδιώτες. Όσον αφορά στα μέτρα που παίρνει ο δήμος για τον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων απαντώντας ο κ. Βοργιαζίδης στον κ. Μελιόπουλο είπε «εδώ βοηθάμε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις δασικές εκτάσεις΅, πόσο μάλλον τις δημοτικές».

Ο Βασίλης Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην οδό Φαίδρας απέναντι από τα Πολυκλαδικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει ύδρευση και αποχέτευση στην περιοχή και ότι οι δρόμοι είναι στρωμένοι με μπαζοχάλικα ενώ παρατήρησε ότι η στάση αστικών της οδού Σταδίου είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς σκέπαστρο με χόρτα και λάσπες. Σχετικά με τη στάση στη Σταδίου απάντησε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, λέγοντας ότι θα διερευνηθεί εάν είναι σε αυτές που εντάχθηκαν σε διαγωνισμό ο οποίος όμως θα επανέλθει, διότι κατέστη άγονος.

Για το νομοσχέδιο περί υδάτων μίλησε ο Γιώργος Γουλτιδης διαβάζοντας σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου ενώ ο Κυριάκος Θεοδωρίδης επανήλθε στο θέμα της ΔΕΥΑΒ τονίζοντας ότι οφείλουν όλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια στον βιολογικό. Υπενθύμισε την εκκρεμότητα ως προς τις απαντήσεις του εργολάβου, εκτιμώντας ότι υπάρχει και πολιτική ευθύνη σ΄ αυτό και έθεσε το πρόσφατο θέμα που έχει προκύψει, όπως είπε, «με αμμοληψίες του δήμου από τον Αλιάκμονα».

Ο κ. Τσιούντας ζήτησε να μάθει πού ανήκει πολιτικά ο δήμαρχος, γιατί δεν κατάλαβε, όπως είπε, ακόμα που κινείται, για να απαντήσει αμέσως μετά ο δήμαρχος, ότι ανήκει στην κεντροαριστερά αλλά ο δημοτικός του συνδυασμός είναι ανεξάρτητος.

Ο Κώστας Παλουκιδης ρώτησε για το διατηρητέο κτίριο, ετοιμόρροπο πλέον, που αγοράστηκε με χρηματική δωρεά της αείμνηστης Καραναστάση στο Δήμο Βέροιας, επι δημαρχίας Ουσουλτζόγλου με σκοπό να σωθεί ένα αξιόλογο διατηρητέο κτίριο της πόλης. Το ερώτημα αφορούσε στην κατάσταση του κτιρίου που λόγω της επικινδινότητάς του, έχει κλείσει εδώ και χρόνια η οδός Βερμίου. Ζήτησε να μάθει πότε θα ανοίξει ο δρόμος και μέχρι πότε θα είναι στην κατάσταση αυτή (τυλιγμένο με λινάτσες). Για το κτίριο ο αντιδήμαρχος τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης απάντησε ότι ο δρόμος έκλεισε με εισαγγελική εντολή και η τεχνική υπηρεσία ψάχνει λύσεις. Ωστόσο ο δήμαρχος έδωσε την είδηση της μελλοντικής «τύχης» του κτιρίου απαντώντας ότι ο δήμος αναμένει την θέση της αρμόδιας επιτροπή νεωτέρων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού σχετικά με την κατεδάφιση ή όχι του κτιρίου, καθώς όπως είπε η πρόταση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου είναι να κατεδαφιστεί και η απάντηση από το ΥΠΠΟ έχει ήδη καθυστερήσει.

Αναφορά στο θάνατο του συγχωριανού του Μίμη Παπαϊωάννου έκανε ο κ. Κελεσίδης ενώ ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ρώτησε εάν πίεσε κάποιος τον κ. Γκανάτσιο να απαντήσει στα ερωτήματα των συμβούλων για τον βιολογικό, τον οποίο ο ίδιος επισκέπτεται καθημερινά εκτιμώντας ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ρώτησε επίσης αν είναι αλήθεια ότι ο δήμος με τα μηχανήματά του κάνει αμμοληψίες από τον Αλιάκμονα.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε στα θέματα καθαριότητας χωματερών και αιμοληψιών που του έθεσαν οι συνάδελφοι του. Για τις χωματερές επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που παρά τις συστάσεις, τις ανακοινώσεις και τους τρόπους αποτροπής τους, πετάνε ακόμα και κάτω από τις απαγορευτικές πινακίδες απορρίμματα ή ογκώδη υλικά και ότι έχουν δοθεί στην αστυνομία τέτοια σημεία αλλά κανένας παραβάτης δεν έχει συλληφθεί. «Δεν είναι δυνατόν την αδιαφορία καθενός για το χώρο του να τη φορτώνεται ο δήμος», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ για τις παιδικές χαρές των ΑΜΕΑ ενημέρωσε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο προς έγκριση των όρων δημοπράτησης. Για τις αμμοληψίες εκτίμησε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε δελτίο τύπου από την οικολογική ομάδα, μπορεί να είναι παλιές διότι φαίνεται ένα κόσκινο το οποίο έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι «οι αμμοληψίες που έτυχε να κάνει ο δήμος, ήταν από παλιότερες αδειοδοτημένες αμμοληψίες εταιριών που υπήρχαν εκεί και από τους υπάρχοντες σωρούς υλικών, έπαιρνε ο δήμος, τα κοσκίνιζε και τα χρησιμοποιούσε για την βελτίωση αγροτικής οδοποιίας. «Εξόρυξη καινούργιας αμμοληψίας και νέου χώρου ποτέ δεν έχουμε κάνει» απάντησε ο αντιδήμαρχος.

Ο Λάζαρος Ασλανίδης ενημέρωσε για τις δράσεις στον τομέα του τουρισμού, για τις ανθισμένες ροδακινιές και τους επισκέπτες που ήρθαν και από άλλες περιοχές, για τα τηλεοπτικά γυρίσματα της ΕΡΤ3 στον Τρίλοφο, για τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στη Βεργίνα και περνούν σίγουρα κι από τη Βέροια, όπως είπε, και πρότεινε να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν όλοι μαζί την περιοχή προς όφελος του δήμου.

Ο Θανάσης Δέλλας ενημέρωσε για τις αθλητικές και κοινωνικές δράσεις του ΚΑΠΑ, τονίζοντας ότι επίκεινται και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με συλλόγους και ο Στέργιος Διαμάντης υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα της οδού Φαίδρας, καθώς όπως είπε, κανένας πολίτης μέχρι σήμερα δεν ανέφερε ότι δεν υπάρχει νερό στην περιοχή.Παραδέχτηκε επίσης για τον βιολογικό ότι «όντως αυτό τον καιρό υπάρχουν κάποια προβληματάκια τα οποία ευελπιστούμε ότι θα λυθούν για να επανέλθει ο βιολογικός στην κατάσταση που ήταν και πριν». Επανέλαβε ότι για τον ίδιο οι αναλύσεις που λαμβάνει «είναι το Ευαγγέλιο για τη λειτουργία του βιολογικού», ωστόσο, πρόσθεσε, «το τελευταίο διάστημα που συνέβη ότι συνέβη, βρήκαμε και πετρέλαια στον αποδέκτη κάτι που εμφανίστηκε και στην Κυψέλη καθώς έγινε καταγγελία από κατοίκους ότι μύριζαν πετρέλαιο τα σπίτια και το φρεάτιο». Ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ του ζήτησε να θυμίσει στον εργολάβο του βιολογικού κ. Γκανάτσιο την υποχρέωση του να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

Συνεδριάζει την Τρίτη  23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας ...

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Αριστοτέλους της Αλεξάνδρειας

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι από το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...