Έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2024, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσεις και προβλήματα που σε πολλά από αυτά δημιουργούν μια άλλη εικόνα από εκείνη που γεννήθηκε ως Ευρώπη της αλληλεγγύης, της προόδου και της ειρήνης.
Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν στην αναγέννηση και άλλοι στο θαύμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή και επαναφορά της ελπίδας για 460 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν δυναμικά στους νέους κανόνες που σχεδιάζουν οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, με συγκεκριμένες αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς. Ήδη βρισκόμαστε στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας, έργο κατά κύριο λόγο των 750+1 ευρωβουλευτών που εργάζονται εδώ και δύο μήνες στο νομικό της πλαίσιο. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται η μελέτη από ομάδα ειδικών για αλλαγή λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά το σκάνδαλο Κατάρ με πρωταγωνιστές νυν και πρώην ευρωβουλευτές.
Πολλά ευελπιστούν προεδρείο και πολιτικές ομάδες του ΕΚ ότι θα προκύψουν από τις αλλαγές στο κοινοβούλιο, με τα γκρουπ να διαθέτουν αριθμό βουλευτών που οι προσεχείς εθνικές εκλογές θα κρίνουν, όπως θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την τύχη των κομμάτων μέσα στην Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη σημερινή μας ανάλυση εμπεριέχονται πληροφορίες για το παρασκήνιο που ήδη ξεκίνησε για τη διεκδίκηση σημαντικών θέσεων σε θεσμούς, και τις συμμαχίες που κατευθύνουν το χρηματιστήριο των επιλογών.
Η πρώτη είδηση ξαφνιάζει. Για την ταχύτητα με την οποία δημοσιοποιήθηκε.Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σίγουρη ότι το έργο της στην προεδρία της Κομισιόν δεν τυγχάνει θετικών εκτιμήσεων, άπλωσε τα δίχτυα της στην θέση της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ.
Ως βόμβα στο περιβάλλον της αμυντικής συμμαχίας, καθώς το όνομα του Μάριο Ντραγκι πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Ντράγκι έκανε το τελευταίο του ταξίδι ως πρωθυπουργός Ιταλίας στον Λευκό Οίκο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν του ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη θέση γ.γ του ΝΑΤΟ. Και όπως έγραψαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, προτάθηκε για τη θέση αυτή ο Μάριο Ντράγκι.
Το διάστημα ήταν μεγάλο για μια απόφαση που ο Στόλτενμπεργκ παρέτεινε κατά ένα εξάμηνο. Αυτό πάγωσε την υπόθεση, μέχρι τη βόμβα που “έπεσε” στις Βρυξέλλες προχθές. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συζητά την πρόταση, χωρίς όνομα. Αν και στο Βερολίνο το παρασκήνιο αποκάλυψε το όνομα της φανατικής φίλης Άνγκελας Μέρκελ, ως εκείνης που “σπρώχνει” στις Βρυξέλλες και την έδρα του ΝΑΤΟ την υποψηφιότητα.
Παράλληλα η πρώην Καγκελάριος στρέφει το βλέμμα της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων.
Ο Πορτογάλος Γκουτέρες συμπληρώνει εφέτος τη δεύτερη και τελευταία του θητεία στον ΟΗΕ. Η Μέρκελ δεν δέχεται τον ρόλο της συνταξιούχου…
Ο Σολτς θέλει στη θέση αυτή μια Γερμανίδα. Φέρεται να το είπε στον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον που ήταν σε επίσημη επίσκεψη.
Η ΡΟΥΛΕΤΑ ΠΟΥ
ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ
ΜΠΊΛΙΑ ΝΑ ΖΑΛΙΖΕΙ
Πριν φθάσουμε στις Βρυξέλλες, μια θέση που καίει είναι αυτή της προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ σε κάθε της παρουσία αφήνει το πέπλο μυστηρίου για απόσυρση της από τα κοινά να ξεδιπλώνεται.
Υποψήφιος αντικαταστάτης ο Ισπανός Ντε Γκίντος, νυν αντιπρόεδρος. Ο Φεϊχό, πιθανός προσεχής πρωθυπουργός, στηρίζει έναν Ισπανό στη θέση αυτή, ανεξάρτητα από το ότι ο Ντε Γκίντος θα πρέπει να προταθεί από τον επερχόμενο πρωθυπουργό του ΡΡΕ.
Ο Σάντσεθ επιθυμεί ρόλο στην Κομισιόν αντί του Σαρλ Μισέλ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να προταθεί από το γκρουπ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Όμως είναι προϋπόθεση την προεδρία της Κομισιόν να την αναλάβει αντιπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Δυναμικά “παίζει” για τη θέση αυτή η Ρομπέρτα Μέτσολα, σημερινή πρόεδρος του ΕΚ, με στήριξη της Γερμανίας και του Βέμπερ, προέδρου του ΡΡΕ, αλλά κυρίως των βορείων κρατών, με σύζυγο Φινλανδό και πολιτικό στέλεχος της πατρίδας του.
Πολιτικοί από τις χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι στο κάδρο, με στήριξη Μακρόν και των αρχηγών του Νότου, αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας χωρίς να αποκλεισθούν Πολωνία και Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία. Με την Κύπρο λομπίστα).
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δυνάμεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές για την εκλογή και τη διεκδίκηση των δυόμισι χρόνων προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλα εξαργυρώνονται στις διαδικασίες εκλογών και.. μοιρασιάς θεσμικών οργάνων.
Η Γαλλία δεν θέλει να χάσει την θέση της ΕΚΤ. Και αντί της Λαγκάρντ, υποψηφιότητα ισχυρή θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμερ!
Στο προεδρείο της ΕΚΤ το όνομα που καλλιεργείται είναι του νυν Έλληνα κυβερνήτη, Γιάννη Στουρνάρα. Με ισχυρά λόμπυ τα χρόνια αυτά της διοίκησης της ΤΕ και των συνεδριάσεων στην Φρανκφούρτη, χρειάζεται την εθνική πρόταση ακόμα και για την αντιπροεδρία.
Αφήσαμε τελευταία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώνει την θητεία της και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Παγκόσμια Τράπεζα και παίρνουν την προεδρία. Απόφαση που ήδη πάρθηκε από τον Μπάιντεν και ανακοινώθηκε το όνομα του νέου προέδρου της ΠΤ.
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά πάσα πιθανότητα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προταθεί η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Καλβίνο. Με τον Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, να διεκδικεί θέση στο Συμβούλιο της ΕΕ, εφόσον δεν προταθεί πρόεδρος της πορτογαλικής δημοκρατίας αντί του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Φυσικά σχεδόν ολόκληρο το Κολλέγιο των Επιτροπών θα αλλάξει, με ενδεχόμενες παραμονές, όπως πληροφορούμαστε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Ντομπρόφσκυ, υπευθύνων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδιαίτεροι ρόλοι, απαραίτητοι μέχρι το 2027, ημερομηνία λήξης του δανεισμού του Ταμείου και των επιδοτήσεων στα 27 κράτη μέλη!
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην
ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος
στην Κομισιόν, με Επίτροπο την Κρισταλίνα
Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του ΔΝΤ